שתף קטע נבחר

כאב הראש של שרון: הכנסת והמורדים חוזרים

מה יעשו הח"כים המתגוררים בהתנחלויות המיועדות לפינוי? האם שטייניץ יצליח לעצור את פריסת הצבא המצרי על הגבול? ומתי שרון יתגמל סוף סוף את בר-און? שלושה חודשים לפני ההתנתקות: הכנסת ועמה "המורדים" חוזרים למושב הקיץ

מושב הקיץ, שנפתח היום (ב') ללא נאום מדיני של ראש הממשלה, יעמוד רובו ככולו בסימן ההתנתקות, כאשר לח"כים המתנגדים לא נותרו כלים פרלמנטריים מעשיים למנוע את מה שהם מכנים "רוע הגזירה": לממשלת שרון-פרס מובטח רוב מוצק בהצבעות אי-אמון.

 

במהלך מושב החורף הפתיעו "המורדים" בליכוד שוב ושוב, הוכיחו שהם לא אפיזודה חולפת והסבו כאב ראש לא קטן לראש הממשלה. כעת הם מנסים לטכס עצה, כיצד ינהגו? על פי מערך הכוחות, הם יוכלו אולי לנבוח פה ושם, לא ממש להפיל את שרון. אלא ששילוב התנגדותם מבית והתחממות של השטח יכול לגרור שוב את בכירי השרים - נתניהו, שלום, לבנת ואחרים - למהלך אופוזיציוני בתוך הממשלה, ולעיכוב נוסף בהתנתקות.

 

צעד נוסף בקנה הוא הצעת חוק, הקובעת כי גושי ההתיישבות יישמרו בריבונות ישראל. גם ללא הרוב הדרוש, ההצעה יכולה להביך את הממשלה ואת שרי הליכוד.

 

באין מנהיג אחד מוסכם לימין, לחברי הכנסת כשליחי הציבור עשוי להיות תפקיד מכריע באופן בו יתנגדו המפונים. במיוחד נכונים הדברים לגבי ארבעה, המתגוררים ביישובים המיועדים לפינוי: צבי הנדל מגני טל, אפי איתם מנצר חזני, אריה אלדד משא-נור ואורי אריאל מכפר דרום. כיצד ינהגו כאשר יחליטו ראשי הצבא ומערכת הביטחון על שטח צבאי סגור? האם יאספו הח"כים את חפציהם ויתפנו מרצון? ואם לא - עד כמה יוכלו הצבא והמשטרה לפגוע בחסינותם המהותית?

 

היועצת המשפטית היוצאת של הכנסת, אנה שניידר, כבר קבעה בחוות דעת כי חוק החסינות לא חל בשטחי יהודה ושומרון, ולכן הצבא יוכל למנוע מחברי הכנסת להיכנס לשטח. אולם החוק לא מגדיר בבירור מהו דינם של ח"כים שכבר מתגוררים בגוש קטיף ובצפון שומרון.

 

הממשלה החליטה להתנגד להצעת חוק של ח"כ יצחק לוי מסיעת "הציונות הדתית", לאפשר לחברי כנסת חופש תנועה כמעט מוחלט. אולם ייתכן שהחוק בכל זאת יעבור בתמיכת מורדי הליכוד, הימין ואפילו מרצ והערבים, שכן אלה נתקלים בבעיות דומות בבואם להיכנס לשטחים. שחקן מפתח בקידום ההצעה הוא כרגיל מיכאל איתן, יו"ר ועדת החוקה, שעשוי לקדמה גם ללא תמיכת הממשלה.  

  

שטייניץ נגד המצרים

 

האינפלציה שיצר ראש הממשלה בתפקידי סגני השרים גרמה לבעיה לא פשוטה עבורו בוועדה אולי החשובה ביותר בכנסת - ועדת הכספים. שניים מתומכיו - אלי אפללו ורוחמה אברהם - עזבו לטובת משרת סגן שר. את מקומם מבקשים לתפוס מתנגדי ההתנתקות - מיכאל רצון ועוזי לנדאו,  שיחד עם חברי הכנסת מהימין ומש"ס - יוצרים רוב נגד הממשלה.

 

בנושאי תקציב רגילים, האחריות נופלת על שר האוצר, שככל הנראה יצליח להעביר את מדיניותו. אולם בכל הקשור לתקציבים בעבור ההתנתקות, תעמוד הממשלה בפני בעיה לא קטנה. בפעם האחרונה בה נזקק שרון לרוב כדי להעביר 108 מיליון שקל תוספת לחוק פינוי-פיצוי, כמעט ולא נמצאו לו תומכים מבית.

 

גם ההסכם המתגבש עם מצרים, לפריסת מאות חיילים על ציר "פילדלפי", לא יעבור בשקט. יובל שטייניץ (ליכוד), יו"ר ועדת חוץ וביטחון, כבר הרים קול זעקה. על ה"אובססיה" שלו בנושא העיד בבדיחות יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, שסיפר כי במהלך ביקור רשמי בקהיר הזהיר את אורחיו כי אם לא יתקבל יפה, יביא איתו את ח"כ שטייניץ.

 

הכנסת כוחות מצריים לציר, בניגוד להסכמי קמפ-דייויד, תחייב ככל הנראה את אישור הכנסת. בוועדת חו"ב ישנה תמימות דעים כי אין לאפשר כניסה של חילות מצריים מובחרים קרוב כל כך לאשקלון. לכן, בעזרת חוות דעת משפטית, דורשת הוועדה שכל פתיחה של ההסכמים תובא למליאת הכנסת.

 

במישור הזה צפויים לראש הממשלה חיים קשים במיוחד, שכן אז יגלה כי יושבי ראש הוועדות המשפיעות - כולם מהליכוד - פועלים נגדו. מיקי איתן כבר אמרנו?

 

הטרגדיה

 

במסדרונות הכנסת מרבים לעסוק בשאלה הזאת: מתי ראש הממשלה יחזיר סוף סוף טובה לאחד מבכירי תומכיו, לאיש שנשכב למענו על הגדר עוד כאשר החלו פרשות השחיתות, למי שתמך בלא הסתייגות בהתנתקות גם במחיר של צניחה בסקרים הפנימיים בליכוד? סיכויו של ח"כ רוני בר-און להתמנות כשר הולכים וקטנים, בעיקר לאחר שנתן שרנסקי התפטר וממילא נגוז הצורך למנות שר נוסף מהעבודה. האם תסכים העבודה להתבזות שוב בהרחבת הממשלה?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא נואם. שרון
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
מקלות בוועדת הכספים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומויסקי
אובססיה עם המצרים
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי
מי יתגמל את רוני? בר-און
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים