שתף קטע נבחר

דחלאן: "ייהרסו את הבתים? שיקחו גם את הזבל"

בישראל טרם הוכרע סופית גורל בתי המתנחלים אך ברשות הפלסטינית כבר מתכננים: הם יחולקו לנזקקים. בראיון מיוחד ל-ynet סיפר בכיר הרשות מוחמד דחלאן על צוותים מיוחדים לבחינת הסוגייה. "אם יחליטו להשאיר את הבתים 'אהלן ווסהלן'. אם יחליטו להרוס - שייקחו את החול והזבל איתם". דחלאן התייחס בביטול לתסריטי הביזה וההרס: "תסריטים כאלה הם רק בראש של הישראלים"

"אם ישראל רוצה להשאיר את הבתים, 'אהלן ווסהלן'. אם היא רוצה להרוס אותם, שתיקח איתה את החול של ההריסות ושלא תשכח לפנות את הזבל כשתצא",  כך אמר השר לעניינים אזרחים ברשות הפלסטינית, מוחמד דחלאן, בראיון ל-ynet.

 

דחלאן, העומד בראש מערך ההתנתקות ברשות הפלסטינית, הזהיר כי ישראל מקשה על הצלחת התוכנית בצעדיה כלפי הפלסטינים. לדבריו, אם תהליך ההתנתקות לא יוביל לשינוי במדיניות המעברים, לא יבטיח את הפעלת שדה התעופה בעזה ומעבר בטוח בין הרצועה לגדה, הוא לא יצלח.

 

  

  • מה יקרה לבתים אם ישאירו אותם בעזה?

 

"הצוותים המיוחדים שלנו שוקלים כעת את מערכת ואת סדר המגורים הפלסטיני כדי להחליט מה מתאים לנו יותר. בעיקרון, במצב הקיים בעזה, כשעל שטח מאד מוגבל חיים יותר ממיליון ו-350 אלף תושבים בשטח שבעתיד צפוי להיות צפוף ודחוס אף יותר, ההעדפה שלנו ושל הצוותים המומחים הוא בנייה לגובה. אבל עמדה רשמית עדיין אין. אנו ממתינים לחוות הדעת של הצוותים המיוחדים העוסקים בנושא ולהחלטה של ישראל מה לעשות עם אותם בתים".

 

  • בישראל, מדברים גורמים ביטחוניים על תסריט של מערב פרוע בכל הנוגע לרכוש בהתנחלויות, על השתלטות אפשרית של החמאס או של גורמים חמושים אחרים.

 

"תסריטים כאלה הם רק בראש של הישראלים, הישראלים דיברו על מלחמת אזרחים שתהיה אצלנו וזה לא קרה. כעת הם מדברים על תסריטים פרועים. שיחשבו ויגידו מה שהם רוצים. אותנו זה לא מעניין".

 

דחלאן ציין כי הרשות הפלסטינית גיבשה תוכנית ביטחונית-הסברתית-חברתית שנועדה למנוע תופעות של אי-סדר, אלימות, או השתלטות של גורמים אינטרסנטיים על הרכוש שיפונה.

 

הוא שמח לפרוט את התוכנית לפרטים והסביר כי היא מורכבת משלושה סעיפים: הסעיף הביטחוני - הקמתו של כוח ביטחוני מיוחד שתפקידו לשמור ולאבטח את הרכוש שיתפנה עד להחלטה הרשמית של הרשות מה לעשות איתו. הסעיף השני, סעיף הסברתי, מיועד לציבור הפלסטיני. ההנהגה הפלסטינית תבהיר לציבור את חשיבות השמירה על הרכוש "תוך דגש על כך שמדובר ברכוש ציבורי שלא שייך לאדם כלשהו או לגורם כלשהו, אלא לכל העם הפלסטיני ולכן יש לשמור עליו", הסביר דחלאן.

 

הסעיף השלישי, החברתי-ציבורי, מתבטא בהקמתו של ועד ציבורי שמורכב מאנשי חינוך, ממומחים, מנציגי עמותות אזרחיות ומנציגי פלגים כדי להתדיין עמם ולעדכן אותם בהתפתחויות ולהעביר דרכם את המסר לציבור הרחב. מסר לפיו הרכוש לא יחולק לבכירים או לגורמים אינטרסנטיים.

 

בראש הוועד עומד חבר פרלמנט שכבר החל את העבודה והפגישות בעניין. "נעשה הכל כדי שהתהליך יהיה מסודר, אבל זה לא אומר שבאירוע בסדר גודל כזה לא עלולים להתרחש אירועים חריגים של פגיעה או ניסיון פגיעה ברכוש שבהתנחלויות. תופעות כאלה קרו בעיראק ובכל חלקי העולם, כולל בעולם המערבי. אנו נעשה הכל לשכנע את הציבור שלנו שיש לשמור על הרכוש כי זה שייך לו", אמר דחלאן.

 

ברחוב הפלסטיני קיים חשש לשחיתות בכל הנוגע לרכוש בהתנחלויות, האם נקבעו קריטריונים לחלוקת הבתים אם ישארו?

 

"אם הבתים האלה יישארו וגם הצוותים שלנו יחליטו להותירם על כנם, ייקבעו קריטריונים מיוחדים שיבטיחו שהבתים יחולקו על בסיס חברתי צודק, כפי שקרה בפרוייקט האחרון שנחנך בשבוע שעבר, במימון האמירויות שבמפרץ. במהלך הפרוייקט חולקו מאות בתים לאנשים שבתיהם נהרסו באינתיפאדה ולנזקקים. בפרוייקט הזה לא היה אף פגם.  איש לא ערער על הדרך שבה זה חולק".

  היום צפוי דחלאן להפגש עם השר חיים רמון, המתאם את ההתנתקות מטעם הממשלה. לקראת הפגישה דחלאן מלא כעס על הנסיון הישראלי למדר את הפלסטינים ממידע ופרטים הקשורים בהתנתקות והזהיר כי מדיניות של מידור לא תסייע להצלחת התהליך.

 

"הפגישה הזו באה אחרי נתק שגזר הצד הישראלי. ישראל טענה כי אנו לא מעוניינים בתיאום ההתנתקות וגם אחרי שאבו מאזן מינה אותי לתפקיד לא שיתפו איתנו הישראלים פעולה. נבקש לשמוע תשובות לסוגיות שכבר העלינו. ביקשנו מהישראלים מידע לגבי הרכוש, הבתים, התשתיות. עד כה לא קיבלנו שום תשובה או מידע. אני יודע בוודאות שישראל העבירה מידע כזה לגורמים בינלאומיים וערביים. אם ישראל חושבת שבדרך הזו הדבר יצליח אני לא חושב שזה נכון".

 

  • מה דרישותיכם מעבר למידע?

 

"אנו נסחטים כלכלית בעזה על ידי ישראל והישראלים במעברים. אנו דורשים את שינוי המצב והמדיניות. לא ייתכן שעלות הובלה מנמל אשדוד לעזה תעלה 15 אלף שקל. לא ייתכן שישראל מכניסה באופן יומיומי מאות משאיות עם סחורות מישראל לרצועה ומאפשרת יציאה רק של 30-40 משאיות מעזה לישראל. זוהי סחיטה כלכלית של ישראל.

 

"ישראל חייבת להבין שבלי שתאפשר לנו להפעיל את שדה התעופה בעזה ובלי שתאפשר את הפעלתו של מעבר בטוח בין הרצועה לגדה, התהליך לא יצליח".

 

בנושא המעברים, דחלאן הביע כעס במיוחד לגבי המצב במעבר רפיח. "אם יישאר חייל אחד במעבר רפיח, תישאר על כנה נקודת חיכוך מסוכנת ומיותרת שתקשה על פתרון המצב. אבל עוד לפני זה אנו דורשים מישראל לפנות מהמעבר מכשיר בידוק רנטגן כמו זה שבבתי החולים. המכשיר הזה מסרטן את הפלסטינים שעוברים בו ומשפיל את העוברים, במיוחד את הנשים. כבר דיברתי עם מתאם פעולות הממשלה ועם גורמים נוספים בישראל ובעולם כדי שישראל תסלק את המתקן, אבל עד עכשיו הישראלים לא נענו". במקום חיילים ישראלים ברפיח, הציע דחלאן נוכחות גורם בינלאומי במקום.

 

באשר לסוגיית הנשק הבטיח השר כי הרשות תערוב לכך שלא תהיינה הברחות, "אבל שיהיה ברור שנסיגה לא תהיה נסיגה, בלי המעברים ובלי שדה התעופה".

פורסם לראשונה 17/05/2005 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
דחלאן. מה עם המעברים?
צילום: שאול גולן
צילום: צפריר אביוב
יחולקו לנזקקים. בתי גוש קטיף
צילום: צפריר אביוב
מומלצים