שתף קטע נבחר

יובל נאמן: כל הידע שלנו בפיזיקה מכסה 5% מהיקום

אמר את הדברים בתגובה לדברי מברכים בישיבה של ועדת המדע של הכנסת לכבוד יום הולדתו השמונים. בישיבה מיוחדת הוענק כבוד לאחד האישים החשובים בתולדות המדע, הטכנולוגיה, הביטחון, האנרגיה ותחומים רבים נוספים

ועדת המדע של הכנסת התכנסה אתמול (שלישי) לישיבה חגיגית ומיוחדת, בה חלקו חבריה ומוזמנים כבוד לאחד האישים החשובים בתולדות המדע, הטכנולוגיה, הביטחון, האנרגיה ותחומים רבים נוספים – פרופ' יובל נאמן. נאמן היה מעורב כמעט בכל נקודה בתחומים רבים. בין היתר ניסח עבור דוד בן גוריון את האסטרטגיה של צה"ל, בה נטבע המונח "צבא קטן וחכם".

 

מנכ"לית משרד המדע, עתליה רוזנבאום, שיזמה את הישיבה, הודתה לנאמן על עזרתו בהסברים שהעניק לה כאשר שנכנסה לתפקיד, הרבה לאחר שחדל מלכהן כשר המדע, וכן הזכירה את תרומתו בייזום הוועדה לאנרגיה אטומית וסוכנות החלל.

 

פרופ' יצחק בן ישראל, ראש התוכנית ללימודי בטחון באוניברסיטת תל אביב, סיפר כי נאמן היה מדען ראשי במשרד הביטחון, תפקיד שבן ישראל עצמו מילא שנים רבות לאחר מכן. "בין היתר הייתי שותף לפרויקט של הגדרה אסטרטגית לצה"ל. חיפשתי אם היו מסמכים קודמים בנושא, ומצאתי מסמך עליו חתום בן גוריון, המתווה את הדרישה לצבא קטן וחכם שיתבסס על מדע וטכנולוגיה ולפיכך יש לשמור על איכות מדעית וטכנולוגית במדינה בכלל".

 

לדבריו, "נאמן עשה זאת כאשר היה סגן אלוף – ראש ענף תכנון במחלקת המבצעים בתחילת שנות ה-50'. הטכנולוגיה השתנתה, התנאים הסביבתיים השתנו אבל המשוואות נשארו בערך אותו דבר והעקרונות נשארו זהים. זה לא דבר של מה בכך כשמסתכלים על מסמך שנכתב לפני למעלה מ-50 שנים".

 

ד"ר צבי קפלן, מנהל סוכנות החלל הישראלית, סיפר על אהבתו של נאמן לחלל עוד מגיל צעיר, ועל תרומתו להקמת מצפה הכוכבים במצפה רמון באמצעות "צטעלה" משר האוצר דאז, פנחס ספיר. "ישראל הגיעה לחלל מאוחר, אך כמדינה בעלת תשתיות ויכולות טכנולוגיות ומדעיות טובות, תפסה מהר מקום נכבד בשיגור, בבניית לוויינים ובניסויים מדעיים."

 

אחרים הזכירו פתק שני שקיבל נאמן משר אוצר, כאשר הכריח את השר יצחק מודעי ז"ל בשנת 1992 להקצות כספים לקליטת מדענים עולים. היו גם שהזכירו כמה מתכונותיו של נאמן ובהם הזיכרון המופלא – למד ערבית על בוריה תוך שלושה חודשים; חלוקת הקשב- יכול לעבור עם זיכרון מופלג מנושא לנושא במהירות; אדם טוב, אדם מקשיב למרות שפערי הידע שלו עצומים.

 

נאמן: "הספד מביך"

 

"אני נבוך מצד אחד לשמוע את כל הדברים על האיש הזה. זה מזכיר לי את השיר של נתן יונתן "האיש ההוא". ההספד הוא בהחלט מביך. אמנם הוא מבוסס. אינני מכחיש שעשיתי דברים לאורך חיי. חלק מהלקח הוא שבכל תנאי אם רוצים אפשר עוד להמשיך ולתרום. חייתי לפחות ארבע קריירות –מהנדס, מדען, איש בטחון וגם איש ציבור. בכל זאת, בכל אחת מהקריירות חשבתי גם על שלושת האחרים. זה בהחלט השתלם כי כל דבר התחיל מהתחלה קטנה מאוד".

 

נאמן הוסיף כי "גם בתחום שבו תרמתי תרומה גדולה – הפיזיקה – עדיין איננו יודעים הרבה. אנחנו בסך הכל פרעושים על פלנטה נידחת. אנחנו חייבים להיות צנועים יותר. כל מה שאנחנו יודעים בפיזיקה מתקשר ל-5% מתכולת היקום. ל-25% אנו קוראים חומר אפל ואיננו יודעים להסביר מהו ול-70% אנו קוראים אנרגיה אפלה ואותה אנחנו עוד יותר לא יודעים להסביר. בניגוד למה שהוקינג דיבר על סוף הפיזיקה – אנחנו רק בהתחלת הדרך".

 

נאמן סיפר כי למרות שהוא עצמו הבין דברים, לא תמיד הוא הצליח לשכנע בהם את מקבלי ההחלטות. לדוגמה, חברו לפלמ"ח, יצחק רבין כותב בספרו פנקס שירות כי כשנשאל מדוע זקוקה ישראל ללווין, אמר "לא צריך, זה בטח איזו שטות של יובל נאמן". לימים, מספר נאמן, הוא היה בין הדוחפים לפיתוח הלווינים הצבאיים הישראליים.

 

הוא גם קבל על כך שבימים הראשונים של המדינה היה קל יותר להרים פרויקטים גדולים כמו המוביל הארצי. ואילו היום אף אחד לא מוכן לבצע פרויקט שאורכו יותר מקדנציה, כמו למשל תעלת הימים.

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען" .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים