שתף קטע נבחר

מפתח ישראלי מציע: עשו לכם קאזה

רן גבע פיתח את תוכנת DIYP2P, המאפשרת לכל משתמש בעל ידע בסיסי ב-HTML ליצור לעצמו תוכנת שיתוף קבצים עצמאית

חברות המוזיקה ואולפני הסרטים, שימו לב: אם עד כה לא הצלחתם לעמוד בקצב המסחרר בו הופיעו תוכנות שיתוף קבצים חדשות, הרי שבקרוב התחום עשוי להיכנס לסחרור, ולפני שתספיקו לומר 'שון פאנינג' תמצאו את עצמכם עם אלפי שיבוטים של תוכנות שיתוף. זאת, "תודות" למפתח ישראלי צעיר בשם רן גבע, שזכה להתפרסם בקהילת שיתוף הקבצים ברשת.

 

התוכנה החדשה של גבע, DIYP2P (ראשי תיבות של Do It Yourself Peer To Peer), היא פלטפורמה ליצירת תוכנות שיתוף קבצים, שאינה דורשת ידע מוקדם בתכנות, ומאפשרת לכל משתמש בעל ידע ב-HTML ו-JavaScript ליצור תוכנה בעצמו, תוך התאמה אישית של התצוגה, הלוגו והתכונות הרצויות.

 

"עשו קאזה בעצמכם"

 

הפיתוח עצמו מבוסס על תוכנת Paranoia, אותה מורידים מהרשת, ועל גביה מבצעים את השינויים הדרושים. מדובר בפלטפורמת קוד פתוח המבוססת על GnucDNA, מעין תשתית לפיתוח יישומי שיתוף קבצים ברשתות Gnutella, המספקת למפתחים אפשרות בניית תוכנות צד שלישי.

 

התוכנה היא בעצם מתווך בין GnucDNA, שאחראית על כל הנושא של ה-Networking, לבין המשתמשים. אני בניתי על הבסיס הזה פלטפורמת HTML, שמאפשרת לכל אחד להוסיף לה את היכולות שהוא רוצה, ולבנות תוכנה שיש לה כבר בסיס משתמשים וקבצים מרשתות Gnutella 1 ו-2", הסביר ל-ynet גבע, 28, שמציע את התוכנה להורדה ללא תשלום. 

 

לדבריו, קהל היעד של התוכנה הוא כל מי שאינו מתכנת, אבל מעוניין לקחת חלק בשוק תוכנות שיתוף הקבצים. "זו בעצם תוכנת 'עשו לכם קאזה'. כל מה שצריך זה לחשוב על שם מגניב, לוגו שווה וממשק משתמש מעוצב".

  

"זה כיף לתרום לקהילה"

 

DIYP2P אינה התוכנה הראשונה של גבע, אך משועשע משהו הוא צופה כי תהא זו התוכנה האחרונה שייפתח בתחום שיתוף הקבצים. גבע פיתח בעבר את Peer2Mail, תוכנה שמאפשרת לאחסן ולשתף קבצים באמצעות חשבון דואר רשת, Maileet, תוכנה להעברת קבצים מאובטחת למספר משתמשים, ו-URLBlaze, תוכנת שיתוף קבצים עתידנית ביחס לזמן הפצתה (2001), שאיפשרה לגולשים לשתף את הקישורים בהם הם מבקרים.

 

עד כה הורידו את התוכנה, שהושקה לפני כחודש, כמה עשרות אלפי גולשים, אולם גבע מתקשה להעריך בוודאות כמה משתמשים יש לה, מאחר והם אינם מחויבים לקשר אליו או לדווח לו על השימוש.

 

"הקהילה מעניינת אותי, היצירתיות של המשתמשים", ענה בתשובה לשאלה מדוע הוא 'תורם' תוכנות לעולם, "זה כיף לתרום לקהילה, ולהפוך את ה-P2P למשהו שנגיש גם לילדים בני 13".

 

גבע הוא יזם, "יוצר ובונה תוכנות ורעיונות", כהגדרתו, ולמרבה הפלא מתפרנס רק מתוכנות החינם שהוא מציע. "הייתי שכיר במשך כמה שנים ולא נהניתי מזה. היום אני עושה מה שבראש שלי".

 

ואיך מתפרנסים מתוכנות חינם?

 

"בחלק מהתוכנות יש באנרים, כמו ב-Peer2Mail, באחרות יש תוספות של חברת Whenu, ומזה אני מתפרנס".

 

גם ל-DIYP2P ניתן להוסיף באנרים, כך שגם משתמשים שמעוניינים לפתוח בקריירה של מפתחים עצמאיים יוכלו ללכת בדרכו של גבע, ולתרום לקהילה, שבתורה, מעריכה את עבודתו.

 

בימים אלה מפתח גבע גירסה חדשה לתוכנת MalWhere, המזהה כל תהליך (process) שפועל במחשב ומספקת למשתמש מידע אודותיו, על מנת שיוכל להיפטר מתהליכים לא רצויים שמכבידים על זיכרון המחשב. השם הרע, אגב, מקורו בתוכנה הטפילית SaveNow של אותה חברת Whenu. גבע טוען כי לא מדובר בתוכנת ריגול (Spyware) אלא בתוכנת פרסום (AdAware) של חברה הנלחמת בתוכנות ריגול, אך עבור רוב המשתמשים, שאינם מתעניינים בדקויות כאלה, עוררה התוכנה מורת רוח ופגעה במהימנות MalWhere, שזכתה לכינוי malware (תוכנה 'מרושעת' הפועלת בקבצים במחשב ללא ידיעת המשתמש, 'זדונה', אם תרצו).

 

אתגר קשה בתחום השיתוף

 

על אף הדימוי הזוהר של תוכנות הצוברות לעצמן מיליוני משתמשים, בעיקר בזכות הורדות פיראטיות, גבע מזהיר כי סיכויי ההצלחה בתחום שיתוף הקבצים אינם גבוהים. "לפעמים חולף זמן עד שתוכנה מצליחה, ויש גם תוכנות שלא זכו להצלחה, למרות הציפיות שלי. זה קשה, יש תחרות, וקשה לשווק תוכנות לקהילות, לכל המשתמשים בעולם. מספיק שתעשה טעות אחת, ומיד יכתבו נגדך בפורומים, וזהו, אתה שרוף. לדוגמה: מספיק שלא סיפרת למשתמשים שהתוכנה שלך מתחברת לאתר בכדי להוריד עדכונים. ברגע שהם יגלו את זה, המשתמשים יחשבו שעבדת עליהם". 

 

עבור גבע, מדובר בשילוב בין תחביב, מקצוע ושליחות. "זה כמו יצירת אמנות. אני משחרר משהו לעולם, ורואה איך המשתמשים מקבלים אותו. בסך הכל אני עובד בשביל המשתמשים, והם צריכים להיות מרוצים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
DIYP2P. פלטפורמה פשוטה לבניית תוכנת שיתוף קבצים
רן גבע. אוהב את המשתמשים
מומלצים