שתף קטע נבחר

השופט ברק: בשנים הקרובות נעצב את אופי המדינה

נשיא בית-המשפט העליון צופה "הכרעות הרות גורל", שיעצבו את דמותה של מדינת ישראל: "בזמן שמדינות דמוקרטיות מערביות תעסוקנה בתרבות הפנאי, באינטרנט ובהיי-טק - אנו נחזור לשאלות הקיומיות של הווייתנו - שאלות שמטעם זה או אחר דחינו את ההתמודדות הישירה עימן"

"בזמן שמדינות דמוקרטיות מערביות תעסוקנה בתרבות הפנאי, באינטרנט ובהיי-טק - אנו בישראל נחזור לשאלות הקיומיות של הווייתנו - שאלות שמטעם זה או אחר דחינו את ההתמודדות הישירה עימן". כך אמר היום (ה') נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, במהלך טקס למינויי שופטים, שנערך בבית הנשיא בירושלים.

 

ברק הדגיש את חשיבותן הגדולה של השנים הקרובות, אותן הגדיר כ"הרות גורל", לעיצוב החברה הישראלית ואמר כי מדובר בשנים שיקבעו את אופיים של החברה והעם: "שנים אלה יעצבו את מעמדו של המיעוט הלא יהודי ויניחו את הבסיס למבנה המשטר, החוקה, מעמדו של שלטון החוק ומעמדה של החברה האזרחית בקרבנו".

 

לדברי השופט ברק, "השנים הקרובות משמעותיות ליחסינו עם שכנינו, אך כך גם ליחסינו עם עצמנו. הן ייעצבו את היחסים בין הדת למדינה. הן יגדירו את מהותה של הציונות המודרנית – זו שאינה פוסט ציונית – המתחשבת במורכבותה של החברה הישראלית ואופיה הפלורליסטי. השנים הקרובות תהיינה – בדומה לשנים הראשונות שלאחר הקמת המדינה – שנים שייקבעו את זהותנו כמדינה יהודית ודמוקרטית".

 

ברק העריך כי בדומה לנעשה במדינות אחרות, כגון ארצות הברית, קנדה ומדינות אירופה, מחלוקות ציבוריות רבות, שאף עשויות לפלג את העם, ימצאו דרכן אל בתי המשפט. "כך דרכן של מדינות דמוקרטיות", אמר. "יותר ויותר בעיות פוליטיות פושטות את צורתן הפוליטית ולובשות צורה משפטית ומובאות להכרעתם של בתי המשפט".

 

בהמשך דבריו פנה ברק אל עמיתיו השופטים  והבהיר כי מתפקידם להכריע בבעיות חברתיות אלה, כאשר הן מקבלות לבוש משפטי ראוי. "זה תפקידנו וזו חובתנו, בין אם נרצה בכך ובין אם לאו", הבהיר.

 

לדבריו, "החברה הישראלית תמצא את שופטי ישראל מוכנים למשימה הכבדה המוטלת עליהם. אנו שופטים מקצועיים. מסורת ארוכת שנים, שנים של עבודה מקצועית ותורה שיפוטית רבת היקף, מדריכות אותנו להחניק – ככל האפשר – את דעותינו הפרטיות, ולתת ככל האפשר ביטוי אובייקטיבי לערכי היסוד של העם והמדינה... עלינו להתרחק מכל שיקול פוליטי. עלינו לשקול אך שיקולים משפטיים-חוקתיים.

 

"איננו בוחנים את תבונתן של הכרעות שלטוניות. אנו בוחנים את חוקיותן או חוקתיותן. ההבחנה בין תבונה לחוקיות או חוקתיות היא לעיתים דקה ואפילו דקיקה, אך היא תמיד קיימת. אנו תמיד שואפים להגשימה. זאת, ועוד: שנות מסורת, חינוך שיפוטי ואתיקה שיפוטית עיצבו בנו את עמוד השדרה השיפוטי. איש לא ישפיע עלינו. תמיד נישאר נאמנים לכוכב הצפון שלנו: חוקי היסוד, ערכי היסוד ותפיסות היסוד של מדינת ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שנים הרות גורל". ברק
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: דן בלילטי
שאלות קיומיות. ביהמ"ש העליון (ארכיון)
צילום: דן בלילטי
מומלצים