שתף קטע נבחר

חידות מתמטיות, הפתעות ימיות ועוד חדשות

צעיר ישראלי פתר חידה מתמטית בת 100 שנה, דולפינים מבקרים במפרץ חיפה, שריד חי של דינוזאור, מעלית מהירה לחלל ועוד חדשות מדע לילדים

אֶלְעָד אוֹסְטֶּר, שזכה בתחרות "מַדְּעָנִים צְעִירִים בְּיִשְׂרָאֵל 2005", הצליח להביא לפריצת דרך בפתרון בעיה מָתֶמָטִית שמטרידה מַדְּעָנִים כבר כמאה שנה. התחרות היא, למעשה, "מרוץ מדעי" המתקיים מדי שנה. השנה השתתפו בה 69 בני נוער שחקרו, פיתחו והמציאו פרויקטים בתחומים מדעיים מגוונים, כמו: מַחְשְׁבִים, פִיסִיקָה, מַדְּעֵי הַטֶּבַע וְהַחַיִּים, סְבִיבָה וְהִיסְטוֹרְיָה.

 

המדען הצעיר הזוכה, אֶלְעָד אוֹסְטֶּר, הוא תלמיד בית הספר לְמַדָּעִים וְאָמָּנויּוֹת בִּירוּשָׁלַיִם. אוֹסְטֶּר הצליח לשפר את יכולת החישוב בבעיה שנכתבה על ידי הַמָּתֶמָטִיקַאי הַבְּרִיטִי בן המאה ה-19 קְלֵיי, ועוסקת בחקר חורים שחורים. הפרס הוענק לאוֹסְטֶּר בטקס חגיגי שנערך בְּמִשְׁכַּן נְשִׂיאֵי יִשְׂרָאֵל, במעמד נְשִׂיא הַמְּדִינָה, מֹשֶׁה קַצָּב. בנוסף זכה אוֹסְטֶּר במלגת לימודים. שמונה המדענים הצעירים, שזכו במקומות הראשונים, יְיַצְּגוּ את יִשְׂרָאֵל בתחרות יוקרתית שֶׁתֵּיעָרֵךְ בְּאַרְצוֹת הַבְּרִית.

 

הפתעה ימית במפרץ חיפה

 

מִפְרַץ חֵיפָה זכה לאחרונה לביקור מפתיע של להקת דּוֹלְפִינִים מִזַּן נָדִיר, שנקלעה בטעות לנמל. על פי ההערכה, הדולפינים נִקְלְעוּ לנמל בגלל טָעוּת בַּנִּוּוּט שחלה כתוצאה מִשִּׁיבּוּשׁ בְּמַעֲרֶכֶת הַסּוֹנָאר הטבעית שלהם. הדולפינים מוצאים את דרכם בְּלֵב יָם באמצעות מערכת הדומה למכשיר המכ"ם - הם שולחים גַּלֵּי קוֹל, ולפי הַהֵד החוזר אליהם הם מזהים את מיקומם ואת העצמים הנמצאים בסביבתם. מַרְאֶה 40 הדולפינים במפרץ היה, אומנם, יפה מאוד, אך הדולפינים זקוקים לְמֵי הַיָּם הצלולים ולא יכולים לִשְׂרוד בְּמֵי הַנָּמֵל הָעֲכוּרִים. כדי להציל את הדולפינים היה צורך לכוון אותם החוצה מהנמל - וחזרה לים הפתוח. סירה של כּוֹחַ הַשִּׁיטּוּר הַיַּמִּי יצאה יחד עם אַנְשֵׁי הַמָּכוֹן לְחֵקֶר יַמִּי לשוט ליד הדולפינים ולכוון אותם ליציאה מהנמל.

 

לראשונה: שָׂרִיד חי של דינוזאור

 

במשך למעלה ממאה שנה חקר הדינוזאורים בעולם היה מוגבל למחקר מאובנים בלבד. אולם, גילוי חדש פותח בפני החוקרים אפשרויות חדשות ומרתקות.

 

לאחרונה בישרו חוקרי דִּינוֹזָאוּרִים אָמֶרִיקָאִיִּים, על כך שלראשונה התגלה שָׂרִיד שֶׁל רִקְמָה רכה מגופו של דִּינוֹזָאוּר. הַשָּׂרִיד, בן 70 מיליון שנה, שייך לטִירַנאוֹזָרוֹס רֶקְס, וכולל מה שנראה כמו כְּלֵי דָּם וְתָאֵי דָּם. בשנים האחרות הִצְטַבְּרוּ עדויות לכך שהציפורים הן צֶאֱצָאֵיהֶם של הַדִּינוֹזָאוּרִים, ואכן - כלי הדם של הַטִּי-רֶקְס מזכירים כלי דם של יָעֵן בַּת יָמֵינוּ.

עכשיו נשאלת השאלה האם יוכלו להפיק דִּי.אֶן.אֵי מִשְּׂרִידֵי הַטִּי-רֶקְס, ולאחר מכן, מי יודע, אולי לְשַׁכְפֵּל דִּינוֹזָאוּר.

 

לצערנו, הדבר לא פשוט כלל. קודם כל צריך למצוא חֶלְבּוֹנִים בִּשְׂרִידֵי הָרִקְמָה, חייבים שה-דִּי.אֶן.אֵי יהיה במצב מושלם, וגם אז צריך גַּרְעִינֵי תָּא רבים בכדי לְשַׁכְפֵּל יצור חי. כך, שהדרך ל"פַּארְק הַיּוּרָה" עוד רחוקה. אבל עדיין, ניתן יהיה ללמוד רבות על הַבִּיוֹלוֹגְיָה שֶׁל הַזּוֹחֲלִים הענקיים מהגילוי החדש.

 

מעליות לחלל

 

דמיינו לעצמכם כֶּבֶל ארוך מאוד, המחובר בצדו אחד לְכַדּוּר הָאָרֶץ, ובצדו האחר - לְלַוְיָן או לְתַחֲנַת חָלָל (או אולי אפילו לְכוֹכַב לֶכֶת אחר...). כעת דמיינו שעל גבי כֶּבֶל זה נע רובוט, הַמַּסִּיעַ מִטְעָן וּמוּנַע על ידי קֶרֶן לֵיְזֶר הַמְּשׁוגֶּרֶת מִכַּדּוּר הָאָרֶץ. נשמע לכם דמיוני מדי? ובכן, לְסוֹכְנוּת הֶחָלָל הָאָמֶרִיקָאִית, נאס"א, זה נשמע דווקא הגיוני לחלוטין. לאחרונה הכריזה סוֹכְנוּת הֶחָלָל על תחרות שבה יוענקו פרסים בשווי 400 אלף דולר על פִּיתּוּחַ הַטֶּכְנוֹלוֹגְיָה שֶׁתְּאַפְשֵׁר את בניית "מעלית החלל".

 

התחרות נערכת בין צִוותֵי מֶחְקָר פרטיים, ומחולקת לכמה תחרויות נפרדות. בתחרות אחת צריך כל צוות לְיַצֵּר כֶּבֶל באורך וְקוטֶר מסוים. הכֶּבֶל החזק ביותר הוא הכֶּבֶל שינצח. בתחרות אחרת מוטל על הצוותים לבנות רוֹבּוֹט מְטַפֵּס ויחידה שתקלוט את הָאֶנֶרְגְּיָה הַמְּשוגֶּרֶת (ככל הנראה - קַרְנֵי לֵיְזֶר אוֹ גַּלֵּי מִיקְרוֹ). הרוֹבּוֹט צריך לטפס על כֶּבֶל שאורכו 50 מטרים כשהוא נושא משקל של 25 קילוגרמים. הצוות שיצליח להעביר את המשקל הגדול ביותר תוך שלוש דקות - ינצח. בעתיד, מעליות החלל יוכלו לשמש אותנו בדרך הרבה יותר זולה ומהירה מאשר שיגור טילים.

 

הישראלים זכו בתחרות הרובוטים

 

משלחת תלמידים מבית הספר העל-יסודי "מִשְׂגָּב" זכתה במקום הראשון בתחרות הרובוטים הַבֵּינְלְאומִּית, ה"רוֹבּוֹנֶּר", שהתקיימה לאחרונה בְּאַרְצוֹת הַבְּרִית. התחרות כללה שני מסלולים: מסלול למתחילים ומסלול קשה יותר, בו בחרו לְהִתְחָרוֹת שני הצוותים ממִשְׂגָּב. במסלול זה הרובוטים נדרשו לעבור בְּמָבוֹךְ של ארבעה חדרים תוך התמודדות עם מכשולים שונים בדרך, לְאַתֵּר נר דולק, לכבות אותו ולחזור לנקודת ההתחלה. קבוצת התלמידים הישראלית זכתה בגביע ובמקום הראשון, מבין 35 קבוצות שהתחרו מֵאַרְצוֹת הַבְּרִית, קָנָדָה וארצות נוספות. צוות ישראלי נוסף הגיע למקום הרביעי. התלמידים מסרו כי הם מתרגשים מאוד, ושהשקיעו מאמץ רב בתכנון הרובוטים.

 

 

חיות צוחקות

 

גם חיות צוחקות. כך טוען הַחוֹקֵר הָאָמֶרִיקָאִי, פְּרוֹפֶסוֹר גֶ'ק פַקַנְסַפּ. לטענתו, חיות משמיעות קולות שמזכירים קולות צחוק. הקולות הללו כוללים הִתְנַשְּׁפויּוֹת של כלבים ושל קוֹפֵי שִׁימְפַּנְזֶה וציוצים של עכברים. לדוגמה, כשקוֹפֵי שִׁימְפַּנְזֶה צעירים רודפים בְּשׁוֹבְבוּת אחד אחרי השני הם "מתנשפים בצחוק". גם כשעכברים משחקים הם מצייצים ציוצים שהמדענים מקשרים אותם לרגשות חיוביים. אז, אם אתם חושבים שֶׁכַּלְבְּכֶם צוחק, דעו כי יש לפחות חוקר אחד שחושב שאתם צודקים.

 

פילים מְחַקִּים

 

מחקר חדש מגלה שלפילים יש יכולת לְחַקּוֹת קוֹלוֹת. קַלִימֶרוֹ, לדוגמה, הוא פִּיל אַפְרִיקָאִי שגדל בגן חיות יחד עם פִּילִים אַסְיָאתִיים. קַלִימֶרוֹ למד לְחַקּוֹת את קולות השריקה האופייניים לפִּילִים אַסְיָאתִיים, למרות שהם לא אופייניים לְפִילִים אַפְרִיקָאִיִּים. המחקר שוב מוכיח עד כמה היונקים הענקיים נבונים ובעלי יְכולֶת תִּקְשׁורֶת מפותחת.

 

תְּמָנוּנִים הולכים על שתיים

 

לאחרונה התגלה (למרות שֶׁחַג פּוּרִים כבר חלף מזמן) שֶׁתְּמָנוּנִים מִתְחַפְּשִׂים. כן, מתברר שבכדי להתחמק מִטּוֹרְפִים – הם מִתְחַפְּשִׂים לֶאֱגוֹזֵי קוֹקוֹס. לרוב משתמשים התְּמָנוּנִים בכל שְׁמוֹנה רַגְלֵיהֶם כדי ללכת על קרקעית הים. התְּמָנוּנִים המחופשים אוספים שש מרגליהם שֶׁמַּסְווֹת אותם בצבעי האגוז, ומשתמשים בשתי הרגליים הנותרות כדי ללכת.

 

שעון לעצלנים

 

מַדְּעָנִים בְּאָמֶרִיקָה המציאו את "קְלוֹקִי", שעון מעורר חדש שמבטיח להעיר אפילו את העצלן הגדול ביותר. ברוב השעונים המעוררים, כאשר השעון מצלצל, אפשר ללחוץ על כפתור "תְּנוּמָה" ולתפוס עוד כמה דקות של שינה. ובכן, אפשרות זו קיימת גם בקְלוֹקִי, אך הוא מצויד גם בגלגלים ובריפוד, ולאחר שלוחצים עליו פעם אחת, הוא נופל מהשולחן ונוסע לצלצל במקום אחר בחדר. כדי להפסיק את הצלצול, חייבים לצאת מהמיטה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הדולפינים במפרץ חיפה
צילום: איי פי
פילים עושים חיקויים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
וקלוקי - השעון הבורח
צילום: איי פי
מומלצים