שתף קטע נבחר

פורקה תחנת הניטור בביה"ס איינשטיין בחיפה

המשרד לאיכות הסביבה טוען כי בחודשים האחרונים נמדדה במקום קרינה נמוכה וכי יש צורך בהעברת התחנה לשימוש במקומות אחרים. ההורים - איך לא - זועמים

המשרד לאיכות הסביבה פירק את תחנת ניטור הקרינה שהוקמה לפני כחצי שנה בבית הספר 'איינשטיין' בחיפה. דובר המשרד טען כי הסיבה היא הקרינה הנמוכה שנמדדה במקום בחודשים האחרונים, והעובדה שיש צורך בהעברת התחנה למקום אחר. הורי התלמידים בבית הספר  מתכוונים לפנות לבית המשפט, שהורה על הקמת התחנה ועל פירוק חוות האנטנות של משרד הביטחון בשכונה.

 

תחנת הקרינה שהוצבה במקום אמורה הייתה לשדר בזמן אמת נתונים על רמת הקרינה בשטח בית הספר, בשל חוות האנטנות הסמוכה. בית המשפט אף קבע כי הקמת התחנה - כגורם מתריע - מאפשרת פירוק של חוות האנטנות בתוך פרק זמן מוגדר, ולא הורה לפרק את החווה באופן מיידי.

 

מאבקם של תושבי השכונה נגד חוות האנטנות נמשך כבר שנים. שיאו היה בקיץ האחרון, כאשר איגוד הערים לאיכות סביבה במפרץ חיפה מדד ברחבי השכונה רמות קרינה החורגות במאות אחוזים מהתקן. במשרד לאיכות הסביבה, ובמשרד הביטחון האחראי על חוות האנטנות – בהם אנטנת גל"צ הנחשבת למקור הקרינה העיקרי – סירבו להתרגש ולא מיהרו להקים את תחנת הניטור. רק לאחר שההורים השביתו את בית הספר ועיריית חיפה נכנסה בעובי הקורה, הוקמה התחנה.

 

כאשר בוצע הדבר, היה זה בעיצומו של תהליך משפטי במסגרת עתירה שהגישו תושבי השכונה נגד חוות האנטנות. עו"ד דורית ניסנבאום, המייצגת את הורי התלמידים ב'איינשטיין' אמרה היום כי בית המשפט קיבל כמובן מאליו את ההנחה שהתחנה תפעל כל עוד תפעל חוות האנטנות, ומשום כך אסור לפרקה. במהלך הדיונים ציין סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט שמואל ברלינר, כי כל עוד לא הוקמה תחנת ניטור, יש להקדים ולזרז את פירוק החווה. עם זאת, בדיון האחרון שהתקיים בפרשה, ולאחר שהוקמה תחנת הניטור, קבע השופט: "... לאחר שבמסגרת ההליך הוצבה תחנה לניטור... אין צורך בצעד נוסף כעת, ואם הזזת המתקן לא תושג במהרה יינקטו הליכים נוספים".

 

למה למשרדים ממשלתיים מותר?

 

לדברי עו"ד ניסנבאום, בחודש מרס האחרון, בפגישה עם אנשי המשרד לאיכות הסביבה בחיפה נקבעו נהלים ברורים לגבי העברת הנתונים לידיה, ואיש לא הזכיר את האפשרות שהתחנה תפורק. "בתקופת פסח ביקשו מאיתנו לפרק את התחנה באופן זמני על מנת לנטר אזורים אחרים, כשאין לימודים, והסכמנו. לאחר החג שוב לא קיבלנו את הנתונים בזמן, וכשבררתי מדוע, התברר לי כי בערב יום הזיכרון התחנה פורקה.

 

"עוד מסרו לי שמנכ"ל המשרד, מיקי הרן, שלחה לפני כמה שבועות מכתב למשרד הביטחון, ודרשה ממנו להעביר את הכסף למימון התחנה, כפי שנקבע מראש. כאשר הכסף לא הועבר היא הורתה על פירוק התחנה. אני לא מבינה כיצד דבר כזה ייתכן. שיסגרו את העניינים הכספיים ביניהם, ולא על חשבון הילדים. הרי מדובר פה במשרדי ממשלה, לא בשני אנשים פרטיים. יש החלטה של בית משפט שהתחנה תפעל, איך הם מרשים לעצמם לבטל אותה בכזו שרירות?"

 

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר כי בית המשפט לא חייב את המשרד להפעיל את התחנה לנצח, ואף ציין כי הוקמה מלכתחילה רק בשל לחצם של התושבים במקום. "בחודשים האחרונים לא נרשמו חריגות ברמת הקרינה, ולכן הוחלט לפרקה. יש עוד 300 אלף איש באזור שזקוקים לניטור קרינה, והיינו זקוקים לתחנה הזו במקום אחר".

 

אחד ההורים אמר היום כי הוא וחבריו אינם מוכנים לוותר. "זה פשוט ביזיון של החלטת בית המשפט. אם אדם מבצע עבירה, נדון למעצר בית ומפר אותו, הוא ייאסר בגין ביזיון בית המשפט. אז למה למשרדים ממשלתיים זה מותר?", תהה אותו אב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
(אילוסטרציה)
צילום: עומר הכהן
מומלצים