שתף קטע נבחר

כך חסכה המדינה 800 שקל על גבה של נכה

אחרי שלקתה בסרטן השד נקבעו לאהובה (שם בדוי) 100 אחוזי נכות והקלות במסים ובאגרת רישוי הרכב למשך תקופת זמן מוגבלת. אבל למס הכנסה זה לא הספיק והוא הגיש ערר. במקביל לטיפולים נאלצה אהובה להתרוצץ בין טפסים וועדות. כשלבסוף אושרו לה שוב ההקלות גילתה: משרד התחבורה לא משלם רטרואקטיבית

כבר יותר משנה וחצי מעמיסים משרדי הבריאות והתחבורה ביורוקרטיה על נכים שמבקשים פטור מאגרת רישוי - ועדות ערר, טרטורים, טפסים ומכתבים. כשבסופו של דבר מאשרים במשרד את ההקלות השמורות לנכים, זה מעט ומדי ומאוחר מדי. ומה עם תקופת הטרטור? עליה, כמובן, איש לא משלם.

  

כך בדיוק אירע בסיפורה של אהובה (שם בדוי), תושבת מרכז הארץ בשנות ה-30 לחייה. לפני חודשים אחדים החלימה אהובה מסרטן השד, מחלה שהתגלתה בגופה לפני כשנתיים.

 

"הגידול אותר בבדיקה שערכתי בחודש יוני 2003. בעקבות הגילוי התחלתי מייד בטיפולים ובמקביל הגשתי תביעת להכרה בנכות במס ההכנסה". ואמנם, שבועות אחדים אחר כך נקבעו לאהובה 100% נכות החל מחודש יוני 2003 ועד מרס 2004 - עשרה חודשים בסך-הכל.

 

משמעות ההכרה באחוזי נכות כה גבוהים היא מתן פטורים והנחות משמעותיות, בהם פטור ממס הכנסה, הנחה משמעותית בארנונה ופטור מאגרת רישוי לרכב (טסט), המלווה בעת הצורך בתו חניה לנכים.

 

למרות החלטת הוועדה סירב מס ההכנסה לקבל את החלטת הוועדה והגיש ערר. לשם כך כונס דיון נוסף. "את הוועדה הנוספת, השנייה, קבעו לי רק לחודש מאי 2004 – חודשיים לאחר שאמורות היו להסתיים ההטבות שנקבעו לי. אבל לא היה מה לעשות אז המתנתי והמשכתי בטיפולים", מספרת אהובה.

 

לאחר תלאות של טיפולים פסקה הוועדה השנייה חד משמעית כי הנכות שנקבעה לה אכן מוצדקת. יתרה מכך, הוועדה האריכה את משך זכאותה של אהובה בחודשיים - עד ליולי 2004. בסך הכל 14 חודשים.

 

זכאות ואכזבה

 

הגידול חוסל ואהובה החלימה וכשהגישה את מסמכי הוועדה לרשויות זכתה להחזרי כספים המגיעים לה כחוק. אך לחלוטין. כאשר ביקשה לגבות את זכויותיה ברשות הרישוי, נתבקשה להציג מסמך של משרד הבריאות המאשר את זכאותה לפטור מאגרת רישוי. ביוני 2004 ניגשה למשרד הבריאות וקיבלה את המסמך, אלא שבסעיף שציין את תקופת זכאותה לפטור מאגרת רישוי נרשם "יוני 2004 עד יולי 2004" - חודשיים בלבד.

 

"ניסיתי לברר מדוע מאשרים לי החזר חלקי בלבד ונאמר לי שמשרד הבריאות אינו מאשר החזרים רטרואקטיביים. הסברתי להם שהיו דחיות ועיכובים בוועדה ושזו לא אשמתי אך ללא הועיל. מדוע אני צריכה לשאת באחריות על עיכובים שנגרמו שלא באשמתי? האם החולות לא עוברות די סבל וייסורים בתהליך ההחלמה? האם הן עוד צריכות להיאבק גם בבירוקרטיה הממשלתית?", תהתה. ההפסד בעקבות הסירוב להעניק לה החזר מלא - כ-800 שקלים.

 

סיפורה של אהובה הוא רק אחד מני רבים. בעמותת "אחת מתשע" המסייעת במאבקן של נשים חולות סרטן השד, מכירים את הבעיה. "כבר שנה וחצי אנחנו מנהלות מאבק לקידום העניין הזה ולא מצליחות", סיפרה ל-ynet עו"ד רקפת אנוך מהעמותה. "חקרנו את העניין והתברר שכבר בחודש נובמבר 2003 קיבלו המנכ"לים של משרדי הבריאות והתחבורה החלטה מינהלית, המאפשרת להם למנוע החזר רטרואקטיבי של אגרות לנכים. מדובר בהחלטה שאינה לא מפורסמת בשום מקום רשמי. זו החלטה מינהלית בלבד, אך על-פי חוק למנכ"ל המשרד ישנה זכות חוקית לקבל החלטה כזו וקשה מאוד להתמודד עמה".

 

מכיוון שמדובר בסכומי כסף נמוכים יחסית, כמה מאות שקלים, העדיפו בעמותה שלא להביא את המאבק לבג"ץ. "ניסינו לקדם את העניין. שלחנו מכתבים לשני המשרדים אך דבר לא הועיל".

 

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "את ההחלטה שלא להעניק החזרים רטרואקטיביים קבע האוצר, ואנו רק יישמנו אותה. לאחרונה המליצה ועדה בין-משרדית מיוחדת על העברת כל הטיפול בהטבות הנכים לביטוח הלאומי, והוא שיחליט בעניין זה. מנכ"ל המשרד, בן-ציון סלמן, תומך בהמלצות הוועדה וזאת בכדי למנוע את טירטורם של החולים בין הגופים השונים".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ועדה בין-משרדית שדנה בנושא אישורים רפואיים לפטור מאגרת רישוי לנכים קבעה כי על משרד התחבורה לתקן את החוק והתקנות, כך שיוקמו ועדות רפואיות לעניין הפטור מאגרה. ועדות אלה, לכשיוקמו, יפתרו גם את סוגיית מועד התחלת האישור, במקרים המתאימים ולפי קריטריונים שנקבעו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטרטרים ברשיון הרכב (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
ומה יהיה על הנכים? (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים