שתף קטע נבחר

גורמים בוושינגטון: ייתכנו מגעים עם הזרוע המדינית בחמאס

הממשל שוקל להגמיש את יחסו לארגון, נוכח התגברות כוחו בבחירות. את הדילמה המורכבת הציג בכיר בוושינגטון: "מה עושים עם קבוצות הטרור הללו כשהן נכנסות לפוליטיקה?" באירופה כבר מדברים בגלוי על התפקיד המרכזי שהחמאס יכול למלא בהנהגה הפלסטינית

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, צפויה להגיע לביקור בישראל וברשות הפלסטינית ב-18 בחודש. כך אמר אמש (יום א') בכיר בממשל. 

 

בחודש שעבר הכריז הנשיא ג'ורג' בוש כי רייס תגיע לאזור כדי לערוך התייעצויות עם גורמים ישראלים ופלסטינים עוד בטרם תחל ישראל בתוכנית ההתנתקות באוגוסט. הגורם הבכיר ציין כי רייס תבקש בביקורה לאמוד מקרוב את יכולותיה של הרשות הפלסטינית ליטול על עצמה את האחריות הביטחונית באזורים מהם תצא ישראל.

 

אחד החששות הגדולים בישראל ובוושינגטון הוא שנסיגה ישראלית, שלא תוחלף על ידי שליטה פלסטינית בשטח, תאפשר לארגוני טרור כמו חמאס וג'יהאד איסלמי להעמיק ולהרחיב את פעילותם נגד ישראל מתוך השטחים שפונו.

 

אלא שלמרות החשש הזה, גוברת לאחרונה ההכרה בממשל האמריקני כי לא יהיה מנוס אלא להגמיש מעט את היחס לחמאס נוכח ההתגברות הניכרת בכוחו הפוליטי כפי שהופגן בבחירות המקומיות בשטחי הרשות. וושינגטון איפשרה למועמדים מטעם החמאס להתמודד בבחירות חרף העובדה שהארגון טרם הודיע על התפרקותו מנשקו ובעוד שהוא עדיין מוגדר בוושינגטון כארגון טרור.

 

גורמים בממשל אף אמרו כי הם עשויים לפתוח במגעים עם גורמים במה שהם מכנים "הזרוע המדינית של חמאס" ואינם שוללים מגעים עם הארגון בעתיד אם יתפרק מנשקו ויכריע על הפסקת האלימות.

 

הגורמים מסבירים כי השינוי בעמדתם נולד מתוך המציאות בשטח: שירותים חברתיים שמממן החמאס צוברים תאוצה ופופולריות ברחוב הפלסטיני, הארגון זוכה במערכות בחירות אזוריות וצפוי לקצור הצלחה בבחירות לפרלמנט הפלסטיני כשיתקיימו. בנוסף, אומרים בממשל, ישנם כמה גורמים בחמאס המפגינים מתינות.

 

"ישנה הכרה (בממשל) שלחמאס יש תפקיד למלא... ושאם ניתן להביא אותם לתוך המשחק הפוליטי, אפשר יהיה לצמצם את האלמנטים הצבאיים בתוך הארגון", אמר דיפלומט אירופי.

 

גורמים אמריקנים הודו כי ההצלחה של חמאס בבחירות מציבה בפניהם דילמה - הן בהגדרתם כטרוריסטים והן בהחלטה מה לעשות ביוזמות סיוע בשווי מיליוני דולרים המיועדות לערים פלסטיניות בהם ישנה שליטה פוליטית של חמאס. "זה מאוד מורכב", אמר גורם אמריקני. מה עושים עם קבוצות הטרור הללו כשהן נכנסות לפוליטיקה?"

 

לדברי גורם בממשל, הנשיא בוש הבהיר כי עמדתו כלפי חמאס לא השתנתה ושהוא עדיין רואה בו ארגון טרור שאינו בן שיח, אולם הגורם תהה גם "כיצד אתה פועל ליישום ההצהרה הזו מבלי להציב הגבלות על הדמוקרטיה".

 

השינוי הוא גם תוצאה של מערכת לחצים שמפעילות בריטניה וצרפת מאחורי הקלעים, הקוראות לוושינגטון להגמיש את דרישתה הנוקשה לפירוק חמאס.גורמים אירופים הזהירו את ארה"ב כי גישתם הנוקשה תגרום "אסון" לפלסטינים רבים התלויים בחמאס לקבלת סיוע שוטף.

 

גורמים אירופים אמרו כי הצלחה של חמאס בבחירות שתלווה בהמשך הפסקת האש מצידו, עשויה להוביל להוצאת שמו של הארגון מרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי. האיחוד הכניס את חמאס לרשימה ב-2003, נוכח לחצים אמריקנים וישראלים. החלטה שכזו, כמו גם המשך התגמשות של הממשל ביחסו לחמאס, יגרמו בוודאי לחילוקי דעות קשים בין ירושלים לוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארגון טרור? הפגנה של חמאס בעזה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
זרוע פוליטית? מנהיג חמאס ברמאללה חסן יוסף
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
תבוא לשיחות. רייס
צילום: רויטרס
מומלצים