שתף קטע נבחר

ביפן נעלבו: הזמנו את שרון לביקור והוא לא בא

ראש הממשלה שרון קיבל בחודשים האחרונים לפחות ארבע הזמנות מעמיתו היפני לבוא לביקור רשמי ביפן, אולם גורמים המקורבים ליחסים בין המדינות אמרו ל-ynet כי עד כה טרם התקבלה תשובה ברורה לשאלה האם יעתר שרון להזמנה. "היפנים נעלבים והדבר פוגע בתדמית ישראל", אמרו. לשכת שרון: אמרנו ליפנים שלא נוכל לבוא לפני ההתנתקות. גורם במשרד החוץ היפני ל-ynet: לא קיבלנו תשובה חד-משמעית

גורמים המקורבים ליחסי ישראל ויפן הביעו השבוע אכזבה רבה ומורת רוח, מכך שלמרות בקשות חוזרות ונשנות מצד ראש ממשלת יפן, לשכתו של ראש הממשלה אריאל שרון טרם הודיעה להם סופית האם בכוונתו להענות להזמנה לבוא לביקור רשמי ביפן.

 

הגורמים, שביקשו לא להזדהות, אמרו כי מנסיונם מדובר בצעד לא שגרתי, שמתקבל על ידי היפנים כעלבון. עוד הם אמרו, שהדבר מציב אותם - שאמונים על היחסים הרגישים הנרקמים בין המדינות - במבוכה רבה נוכח הפעמים הרבות שהן הם נדרשים להעלות את הסוגיה בפני הגורמים הרלוונטיים בישראל וביפן. הם ציינו כי הסחבת במתן התשובה אינה מיטיבה עם תדמיתה של מדינת ישראל בעיני העולם, דווקא בתקופה רגישה זו של לפני יישום ההתנתקות, כשירושלים זקוקה לתמיכה ועידוד בינלאומיים.

 

שרון קיבל הזמנה לבוא לביקור רשמי ביפן כבר בינואר, במהלך ביקורו בישראל של שר החוץ היפני נובוטקה מצ'ימורה. הזמנה נוספת קיבל שרון באפריל, בעת ביקורו ביפן של ממלא מקומו, שר התמ"ת אהוד אולמרט. מקור ישראלי סיפר בשעתו ל-ynet כי במהלך פגישתו של אולמרט עם ראש ממשלת יפן ג'וניצ'ירו קואיזומי, פנה האחרון והזמין את שרון לבקר בארצו שלוש פעמים.

 

במחצית חודש מאי ביקר ביפן יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. במסיבת עיתונאים משותפת חזר קואיזומי והעלה את סוגיית ביקור שרון, ואמר כי קיבל מידע לפיו שרון מתעתד לבוא ליפן. יפן, שתורמת ביד רחבה לרשות הפלסטינית, הצהירה לאחרונה רבות על שאיפתה להשתלב בתהליך השלום באופן משמעותי יותר משהיה לה בעבר. שאיפתם של היפנים למעורבות יתר בנעשה במזרח התיכון קשורה קשר הדוק לניסיונם לשקם את התדמית החד-צדדית שנוצרה לה במהלך השנים, ולרצונם לשפר את סיכוייה של יפן לקבל מושב קבוע במועצת הביטחון של האו"ם.

 

בסוף מאי הזמינו היפנים פעם נוספת את שרון לביקור. היה זה בעת ביקור נדיר של ראש הממשלה קואיזומי בביתו של שגריר ישראל בטוקיו, אלי כהן. אחרי שאכל פלאפל וקובה והאזין לקונצרט אמר קואיזומי לכהן שהוא רוחש הערכה רבה לשרון, ויקבל אותו בכל שעה שיחליט להגיע ליפן. אולם חרף כל ההזמנות הללו, לשכת שרון טרם הודיעה סופית ליפנים האם בכוונתה להענות להזמנה.

 

מלשכת שרון נמסר השבוע בתגובה כי ראש הממשלה לא יוכל לבקר ביפן לפני ביצוע ההתנתקות והודעה ברוח זו נמסרה לגורמים הרלוונטיים ביפן.

 

גורמים ישראלים ביפן אמרו ל-ynet כי אכן התקבלה מלשכת שרון "אינדיקציה מובהקת" לפיה לא ניתן יהיה לממש את הביקור לפני ההתנתקות, "אולם הדבר לא נסגר סופית".

 

השגריר כהן אישר ל-ynet כי קיבל תשובה שלילית כששאל בנושא ביקור שרון בתקופה הקרובה, "אך מאחר שביקורו כאן לפני יישום תוכנית ההתנתקות חשוב מאוד למדינת ישראל, פנינו בנושא שוב. נמסר לנו שראש הממשלה מאוד רוצה לבקר ביפן אך קשה לו להתחייב על תאריך לפני ההתנתקות, אולם בלשכה ישקלו את הדבר פעם נוספת".

 

אלא שעד שבלשכת שרון מחליטים האם להענות להזמנות הרבות של יפן, איש טרם נתן ליפנים תשובה מוסמכת בנושא. מקור בכיר במשרד החוץ היפני אמר ל-ynet: "אנחנו יודעים שהנושא רגיש ומורכב, וקשור לתוכנית ההתנתקות אולם בינתיים לא קיבלנו תשובה חד-משמעית".

 

סייעה בהכנת הכתבה: דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
לא לפני ההתנתקות. שרון
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: רויטרס
אכזבה. ראש ממשלת יפן קואיזומי
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אולמרט עם קואיזומי ביפן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אבו מאזן ביפן. אמצע מאי
צילום: רויטרס
מומלצים