שתף קטע נבחר

שרון: "שחיתות? זה מסע להכפשת הליכוד"

ראש הממשלה אולץ למסור לכנסת "אני מאמין" על שחיתות שלטונית ואמר: "הקמפיין נגד השחיתות הוא מסע תוקפני שמצייר את הליכוד כחזות הרע והמושחת. חלק מהדברים שנאמרו כאן הם הבל וזדון". בהצבעה על הודעתו ספג שרון מפלה צורמת. ח"כ גלאון, יוזמת הדיון: "הממשלה מקימה מחדש את סדום ועמורה"

"האזנתי לחברי הכנסת שדיברו דברי טעם כמו גם להשמצות ודברי הבל שהושמעו, ולא מעט. אני שמח שניתנה לאופוזיציה הבמה לשחרר כל כך הרבה מטענים. אתם הרי מסתכלים במראה מדי פעם ורואים את עצמכם היטב. אני מקווה שאחרי ששחררתם את כל המטען הכבד הזה תתנו לציבור להינות לפחות משבוע אחד נקי מהשמצות וגידופים", כך פתח הערב (יום ג') את נאומו ראש הממשלה, אריאל שרון, בדיון מיוחד בנושא "השחיתות השילטונית בישראל".

 

סיעת יחד אספה 40 חתימות של חברי כנסת ובכך אילצה את ראש הממשלה להשתתף בדיון ולמסור לכנסת את "האני מאמין" שלו בכל הקשור לשחיתות שילטונית. בתום הדיון ספג מפלה צורמת כש-43 חברי כנסת הצביעו נגד הודעתו ו-30 הצביעו בעדה. שני ח"כים נמנעו. שרון פזל בנאומו ל"מרכז הליכוד" וכך "קנה" חלק מהמורדים, שהצביעו עמו. אולם באותה עת הפסיד חלק מחברי סיעת העבודה שלא השתתפו בהצבעה. ח"כ דני יתום היה היחיד מסיעת העבודה שהצביע נגד הודעתו של ראש הממשלה.

 

שרון התייחס לקמפיין המאבק בשחיתות ואמר: "אין למסע הזה שום מטרה נעלה מלבד הרצון הפשוט להכפיש את תנועת הליכוד", אמר שרון והוסיף, "אין ספק שהניסיון הזה להכפשת הליכוד לא יצליח". שרון אמר כי מדובר ב"מסע תוקפני שמצייר את הליכוד כחזות הרע והמושחת בישראל" הנערך תחת "סטנדרטים כפולים בין הליכוד למפלגות אחרות". באשר לדברים שאמרו חלק מחברי הכנסת הנואמים אמר ראש הממשלה כי מדובר ב"דברי שקר, הבל וזדון".

 

שרון עקץ את חברי הכנסת מסיעות האופוזיציה. "המסע הזה יוצר מצג שווא בציבור כאילו מרכז הליכוד הוא מקור כל הרע בישראל ומחיקתו - דבר שלא תזכו לו - תוביל מייד לחברה צודקת ישרה והוגנת, שהפוליטיקה בה תתנהל על פי אמות מידה של מוסר וצדק. אני מניח שכל מי שבקיא ולו במעט בנעשה בכל המפלגות בבית הזה מבין עד כמה מגוחכת המחשבה הזאת". לדברי שרון, "הגיע הזמן להבין שאין חוק שונה לליכוד ואין חוק שונה לשאר המפלגות... לא ייתכן שמעשים שבכל מפלגה מודחקים, בליכוד מייד נצבעים בצבע של שחיתות".

 

"השחיתות משתוללת באין מפריע"

 

ח"כ זהבה גלאון (יחד), יוזמת הדיון, אמרה במליאה: "כבר נאמר שכוח מוחלט משחית לחלוטין. לכן, אדוני ראש הממשלה, המבחן הוא לא בקיומה או לא בקיומה של שחיתות. המבחן של מדינה מתוקנת הוא האם קיימים במדינה מנגנונים אפקטיביים למאבק בביעור השחיתות והאם המנגנונים האלה מתפקדים". לדבריה, "ממשלת ישראל מקימה מחדש את סדום ועמורה".

 

גלאון הוסיפה כי "השחיתות הפוליטית משתוללת באין מפריע. היא גלויה, כולם רואים את זה, אי אפשר לפספס את זה. אני מתכוונת במיוחד לשלושה תחומים מרכזים שהשחיתות הזו באה לידי ביטוי בהם: בטובות הנאה ומינויים פוליטיים, במימון ותחזוק שלטוני של מאחזים בלתי חוקיים, ובהצבת המחוקקים מעל החוק".

 

בוים: זה מסע צלב נגד הליכוד

 

סגן השר זאב בוים נחלץ להגנת הממשלה ואמר: "יש תחושה של רדיפה ומסע צלב כלפי הליכוד, במיוחד בתקופה האחרונה. גם אם יש כאלה שהתנהלותם והתנהגותם לא ראויה, אנחנו צריכים לבחון את עצמנו ואני מאמין שנצליח לחדש את הקודים האתיים".

 

לדברי בוים, "לא נניח לבעלי עניין להשתמש במקרים כאלה ואחרים שנמצאים בתוכנו. לא נניח להבאיש את ריחו של הליכוד". גם חבר הכנסת גדעון סער טען כי מדובר בניסיון "להשחיר את פני הליכוד" והיו חברי כנסת שהסתכלו על הסוגייה מזוויות אחרות. ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) טען כי גם 'שוד קרקעות' מערבים הוא שחיתות". ח"כ מוחמד ברכה תהה: "האם הריסת הבתים זה לא שחיתות? האם חוסר מתן תקציבים זה לא שחיתות?".

 

חבר הכנסת אברהם (בייגה) שוחט (עבודה), טען כי השחיתות "מתחילה מלמעלה". "אני מסתכל על 32 העמודים שמופיעים בדו"ח מבקר המדינה וכולם עוסקים בשר ישראל כץ... הכנסתם של אחים, בני דודים, שכנים, חברי מרכז שהם בעלי זכות הצבעה במרכז. לקרוא פרק שלם שבו שר בישראל, שנה וחצי בתפקיד, עוסק בזה יום ולילה, ואחר כך אומר שלא ידע מזה".

 

מיכאל איתן, חברו של שרון לסיעה, תקף גם הוא את השחיתות, אך הזהיר מפני שימוש פוליטי בדיון הנערך בכנסת. "כל מי שתולה את יהבו בכך שמהדיון הזה תהיה רגיעה, איזשהו מזור, איזושהי תרופה, לצערי הרב משלה את עצמו. מה שיוצא מהדיון הזה הוא לא מאבק בשחיתות אלא רתימת הנושא ליעדים פוליטיים-מפלגתיים".

 

חבר הכנסת איתן כבל, אמר ל-ynet בתום ההצבעה: "אני כועס על חברי מפלגתי שלא השתתפו בהצבעה. אני הייתי היחיד שנלחם נגד ממשלת אחדות, כי הייתי היחיד שהבין שנושא השחיתות יגיע לשולחננו. עכשיו הם מתחסדים. מצאתי את עצמי מופקר, ממשלה זה לא רק הדבש - יש גם עוקץ".

 

מבוכה גדולה בהצבעות האי-אמון

 

עוד לפני כן ספג שרון כאמור מבוכה בשלוש הצעות אי אמון שהגישו סיעות האופוזיציה. הקואליציה הפסידה בשלושתן ומדובר בהפסד של שלוש הצבעות רצופות לראשונה מאז כינון הכנסת ה-16. עם זאת, הממשלה לא נפלה מכיוון שלהצעות האי-אמון לא היה רוב של 61 חברי כנסת הדרוש להפלתה.

 

בהצעת אי אמון שהגישה שינוי נגד הממשלה נוכח גל האלימות הגואה תמכו 36 חברי כנסת בעוד ש-35 התנגדו. חמישה נמנעו. המפד"ל והאיחוד הלאומי הגישו הצעת אי אמון על המשבר במערכת החינוך וקיבלו תמיכה של 36 ח"כים נגד 34. חמישה נמנעו.

 

ש"ס הגישה הצעה על האלימות הקשה, בעיקר בקרב בני הנוער. 37 ח"כים תמכו ו-34 התנגדו. חמישה נמנעו. חבר הכנסת צבי הנדל קרא במהלך ההצבעות קריאת ביניים: "זו תחילת הסוף של הממשלה".


פורסם לראשונה 14/06/2005 15:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
במהלך הנאום. שחיתות? זו רק הכפשה
צילום: רויטרס
אתר הכנסת
גלאון. קריסה מוחלטת
אתר הכנסת
מומלצים