שתף קטע נבחר

ויכוח: מהו מספרם של בני הפלאשמורה?

בסוכנות היהודית קובעים ש-18 אלף בני פלאשמורה ממתינים לעלות ארצה מאתיופיה. בוועדת השרים קובעים שיש רק 13 אלף. דו"ח שחיבר דוד ברודט עבור הסוכנות היהודית: גובר החשש להידבקות במחלות במחנות באתיופיה. אם לא ייסגרו המחנות באתיופיה, יצטרפו אליהם מקומיים שאינם בני הפלאשמורה

ועדת השרים לעניין הפלאשמורה התכנסה הבוקר (יום ד') לדון בהיערכות להכפלת קצב העלאת בני הפלאשמורה מאתיופיה. בדיון התעורר ויכוח בין הסוכנות היהודית למשרדי הממשלה. בסוכנות טענו ש-18 אלף בני פלאשמורה ממתינים לעלייה ארצה, אך בוועדת השרים הוחלט להעלות 13 אלף בלבד.

  

ועדת השרים החליטה להקצות 250 מליון שקלים עבור משכנתאות לעולים והכשרת מרכזי הקליטה, הצפויים לקלוט אותם. עוד סוכם בוועדה שמשרד החוץ יפעל להגיע להסכם עם שלטונות אתיופיה בעניין העלאת הפלאשמורה.

 

דו"ח שהכין מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, דוד ברודט, עבור הסוכנות היהודית קובע כי הקדמת עלייתם לארץ תקטין את הסיכון בהידבקות במחלות באתיופיה, דבר שיקטין בסופו של דבר את הוצאות הבריאות בישראל.

 

  • להורדת הדו"ח המלא של דוד ברודט - לחצו כאן  

 

"יש הגיון רב ואף יתרונות כלכליים וחברתיים בהאצת העלייה של עולים אלו לישראל", קובע ברודט, ומוסיף, "חשש כי האוכלוסייה תתרחב ע"י הוספת אנשים נוספים אשר אינם בני הפלשמורה ואשר ירצו להצטרף לקהילה העולה לישראל. לכן, רצוי לסגור מהר ככל האפשר את המחנות ולמנוע עליית גורמים שאינם מותרים ולסיים את עליית בני הפלשמורה המקוריים". 

 

הוועדה שהתכנסה לדון בהאצת עליית בני הפלאשמורה כוללת בין היתר את נציגות משרדי הקליטה, האוצר, הפנים ומשרד ראש הממשלה. נציגי משרדי הממשלה אמורים להציג את היערכות משרדיהם לביצוע ההחלטה העקרונית שהתקבלה בוועדה בראשות שרון בחודש ינואר להכפיל את קצב העלאת הפלאשמורה.

 

עד כה הועלו יהודי הפלאשמורה בקצב של 300 עולים בחודש, ובינואר הוחלט להכפיל את הקצב ל-600 בחודש, על מנת להעלות ארצה את כולם בפרק זמן של 2-3 שנים במקום 7-10, כפי שהיה מתוכנן.

 

הגדלת סיכויי הקליטה בישראל

 

גורמים בסוכנות אמרו: "עד עכשיו ההחלטות היו רק על הנייר. אנחנו מקווים שבעקבות הישיבה הנוכחית ניכנס ללוח-זמנים לביצוע שיסיים את פרק העלאת היהודים מאתיופיה. יו"ר הסוכנות, סלי מרידור, אמור להציג בדיון דו"ח כלכלי שיעיד שהעלאה מזורזת של הפלאשמורה תעלה למדינה 100 מיליון דולר פחות בשל החסכון בהוצאות החזקת המחנות והתשתיות המופעלות שם, וכן משום שאנשים יגיעו יותר צעירים, פחות חולים ויותר משכילים".

 

הדו"ח שהכין דוד ברודט עבור הסוכנות קבע ש"הקדמת בואם לישראל, מאפשרת להם היחשפות מוקדמת לחברה בישראל, תוך הכשרתם והגדלת אופק שנות שהותם בישראל. הדבר מודגש במיוחד לגבי ילדים ונוער, אשר מהווים כ-50% מאוכלוסיית העולים, ואשר לגביהם ברור כי הקדמה של כל שנה בקליטתם בישראל, תגדיל את סיכויי קליטתם החיובית במדינה ובסופו של דבר תהיה נוחה, מהירה ואף זולה יותר. הקדמת בואם, תאפשר להם ולצה"ל ליהנות משירותם הצבאי".

 

בני הפלאשמורה מרוכזים כיום בשני מתחמים מרכזיים: בגונדר ובאדיס-אבבה. אחת הדאגות העיקריות שהובעה בדיון הקודם היא העולים "יתקעו" במרכזי הקליטה לאחר הגיעם לארץ. אחד הנושאים שיוצגו בישיבה הוא הענקת תנאי משכנתאות אטרקטיביים, שאמורים למנוע את המצב הזה ולתת תמריץ לרכישת דירה.

 

יו"ר הסוכנות, סלי מרידור, אמר בדיון שתקצוב רק להעלאת 13 אלף מבני הפלשמורה לא יפתור את הבעייה הקיימת וכי ישראל תדרש להתמודד עם העניין בהמשך.


פורסם לראשונה 15/06/2005 09:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עולי הפלאשמורה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ממתינים לקרובים
צילום: איי פי
מומלצים