שתף קטע נבחר

היום: פסגת שרון-אבו מאזן בצל הטרור ואיומי הימין

המצב הביטחוני מידרדר, בימין מאיימים לשבש את המפגש ע"י חסימת צמתים, אבל שרון ואבו מאזן ייפגשו אחר הצהריים במעון רה"מ בירושלים. הפלסטינים ידרשו הקלות ותיאום ההתנתקות, בצד הישראלי יתמקדו בדרישה להפסיק את הטרור

בצל ההידרדרות הביטחונית של הימים האחרונים ואיומים של הימין הקיצוני להפר את הסדר בבירה, ייפגשו היום (ג') אחר הצהריים ראש הממשלה שרון ויו"ר הרשות אבו מאזן. הפגישה נועדה לעסוק בתיאום ההתנתקות, אך בצד הישראלי יתמקדו בדרישה להפסקת הטרור: שרון ידרוש מאבו מאזן "לעמוד במחויבויות שקיבל בשארם ולחסל את הטרור".

 

במקביל, נערכת משטרת ירושלים למנוע ניסיונות של הימין הקיצוני להפר את הסדר ולחסום צמתים במטרה לשבש את שני המנהיגים. כבר בשעות הצהריים המוקדמות תתפרס המשטרה בכוחות מתוגברים בצמתים המרכזיים בעיר.

 

הפגישה תתקיים תחת הרושם הקשה של אירועי הימים האחרונים, שממחישים לטענת ישראל את אי העשייה של אבו-מאזן בתחום הביטחון. זוהי

אחת הסיבות לכך שהפגישה תתקיים בפרופיל תקשורתי נמוך מאוד, ללא מסיבת עיתונאים, ללא שאלות ואפילו ללא הזדמנות צילום, כמקובל בפגישות משמעותיות מסוג זה.

 

הפלסטינים ביקשו לקיים את הפגישה בחווה, אך שרון סירב. בלשכה הסבירו לפלסטינים: "ראש הממשלה איננו מקיים פגישות עבודה בחווה", והפגישה תתקים במעונו של רה"מ בירושלים. לגבי הכרזה אפשרית על מחוות לפלסטינים בפגישה, הסבירו בלשכת שרון כי: "זה לא זמן למחוות".

 

ישראל תדרוש מאבו מאזן הצגת תוכנית ביטחונית לתיאום ההתנתקות, שתכלול מניעת ירי לעבר היישובים המפונים, וברמה המיידית יותר - פעולה תקיפה נגד ארגוני הטרור, שממשיכים לנסות לבצע פיגועים. שרון ישוב על דרישתו לפרק את ארגוני הטרור מנשקם, ולאסוף מהם את הנשק. בלשכת רה"מ הבהירו ערב הפגישה כי שחרור אסירים נוספים כמחווה לפלסטינים איננו עומד על הפרק הפעם.

 

גורמי ביטחון אמרו ל-ynet כי הפגישה "עשויה לקבוע את אופי הפעילות של צה"ל נגד ארגוני הטרור בעתיד הקרוב". ההערכה היא שצה"ל צפוי להרחיב את פעולותיו בגדה, בעיקר נגד תשתית הג'יהאד האיסלאמי. אולם לפי שעה אין כוונה בצה"ל לבצע פעילות צבאית רחבה בעקבות אירועי הימים האחרונים.

 

בפגישה גם אמורים הצדדים לסכם על הרס הבתים. מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס גילתה במסיבת העיתונאים שקיימה אתמול, כי ישנה תוכנית מוסכמת על שני הצדדים בנושא. שרון ואבו-מאזן אמורים לסכם ביניהם את הנושא באופן רשמי. על פי הסיכום הצפוי, ישראל תהרוס את הבתים והפלסטינים יפנו את ההריסות. ההעדפה בישראל היא שישתמשו בהריסות הגרוסות לבניית הנמל.

 

הפלסטינים מצפים למחוות והקלות

 

נושאים נוספים שצפויים לעלות הם הפעלת נמל הים והאוויר והמעבר הבטוח בין עזה לגדה, לגביהם רייס אמרה שעדיין לא הושגה הסכמה.

  

הפלסטינים מקווים ששרון יאשרר את ההבנות שהשיגו דחלאן ומופז בנוגע לשיתוף פעולה במעברים, וכי שני הצדדים יגיעו להסכמה על הפעלת נמלי הים והתעופה בעזה, וכן על הגברת שיתוף הפעולה הביטחוני והאזרחי בכל הקשור לפינוי ההתנחלויות מהרצועה, והעברתן באופן חלק לידי הפלסטינים ישירות, או באמצעות המתאם האמריקני ג'יימס וולפנזון.

 

הפלסטינים גם יבקשו שהבנות שארם א-שייח' ייושמו בעניין נסיגת צה"ל מהערים והשגת פריצת דרך בסוגיית האסירים. כמו כן מצפים הפלסטינים מהישראלים להודיע על שורת הקלות משמעותית בהיקף כניסת הפועלים אל תוך ישראל, וכן הקלות נוספות לאוכלוסייה בצורת הסרת מחסומים. הפלסטינים יבקשו "להרגיש את ההקלות באופן מעשי, ולא רק ברמת ההצהרות".

 

מובארק לפרס: "לא ניתן לעצור את ההברחות"

 

המשנה לרה"מ, שמעון פרס, נפגש אתמול בשארם א-שייח לארוחת צהריים עם הנשיא חוסני מובארק. פרס הציג בפני מובארק, בתיאום עם מופז, את עיקרי התוכנית לנוכחות המצרית בפילדלפי שהועברה לפני יומיים לשלטונות מצרים.

 

מובארק אמר כי התוכנית הישראלית הועברה לעיון משרד ההגנה, "וניתן לדעתי לסכמה תוך ימים אחדים".

 

במסיבת עיתונאים משותפת אמר מובארק כי "מצרים תעשה כמיטב יכולתה כדי למנוע את ההברחות, אך לא ניתן לעצור אותן באופן מוחלט", והוסיף

בציניות: "רק אם נשים שורה של חיילים כתף אל כתף נצליח בכך. אפילו ישראל מתקשה בפעולה זאת", אמר.

 

פרס החמיא לנשיא המצרי ואמר לו: "הוכחת חוכמה, יציבות וסבלנות וכל העם בישראל מעריך אותך על כך". המשנה לרה"מ סקר בפני מובארק צעדים מתוכננים לשיקום הכלכלה בעזה, ופירט את התוכניות בנושאי תעסוקה, חופש תנועה, שדרוג המעברים וגורל הבתים בהתנחלויות. פרס אמר כי כדי להתקדם דרוש מצב ביטחוני טוב יותר. בארוחת הצהריים המשותפת השתתפו השרים דליה איציק וחיים רמון.

 

בהכנת הידיעה השתתפו שני מזרחי וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שרון ואבו מאזן בשארם (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים