שתף קטע נבחר

מתנגדי ההתנתקות ברשת: "רק התחלנו"

"הצפת הצ'טים הייתה פעולה הפגנתית, שהפריעה לפעילות במשך 10 דקות בלבד, לא נורא בכלל בהתייחס לכך שעומדים לזרוק 10,000 יהודים מביתם בקרוב", אומר ל-ynet אחד ממארגני ההפגנה הווירטואלית ומתנצל מראש על ההפרעות הצפויות גם בפורומים, "מחיר סביר שנועד להחזיר את הגולשים למציאות", לדבריו

מתנגדי ההתנתקות, כך יודו גם תומכי תוכנית הנסיגה מרצועת עזה של ראש הממשלה, אריאל שרון, עושים שימוש יעיל ומקיף יותר ברשת. הם מורגשים יותר, יעילים יותר ומשפיעים יותר - בפורומים, בתגובות לכתבות ובכל דיון ציבורי שנערך באינטרנט. הם גם מאורגנים יותר - הודעות על חסימת כבישים עוברות לכל הפעילים דרך SMS ודואר אלקטרוני ובשעת פקודה הם מאיימים לשגר את שם הקוד "סדין כתום" ולשתק את המדינה.

 

עד לאחרונה הם הסתפקו בהסברה, אך ההפגנה הווירטואלית שנערכה באמצע החודש הייתה איתות אקטיביסטי ראשון כי הכתומים לא יסתפקו בחסימות כבישים וינסו לשתק את התנועה גם ברשת. במסגרת ההפגנה, עשרות ממתנגדי ההתנתקות הציפו את הצ'טים של נענע, וואלה ותפוז בסיסמאות כמו "יהודי לא מגרש יהודי" ו"גוש קטיף לעד", אשר הפנו לדפי הסברה נוספים. חלק מהמצ'וטטים, מצידם, הגיבו בחרפות ובגידופים.

 

"הגולשים לא ישתקו"

 

ההפגנה ההיא אורגנה על ידי "מוקד ההסברה באינטרנט" של המתנגדים. "ההפגנה שהתקיימה בצ'אטים הישראליים היוותה את יריית הפתיחה למאבק ברשת והעבירה את המסר כי הגולשים לא ישתקו!",

 נמסר באחד העדכונים האחרונים של הגוף, "כעת אנו נערכים לפעילות תכליתית יותר - הסברה אינטנסיבית בפורומים הישראליים ותפיסת נתח מכובד בקרב דעות הגולשים מטרה להשפיע על דעת הקהל".

 

"מוקד ההסברה באינטרנט" הקים צוותים אשר ייזמו הודעות הסברה ויגיבו להודעות בפורומים ובאתרי החדשות הישראליים. על פי האתר, הפעילות תתבצע בפורומים, צ'טים, טוקבקים ועוד.

 

"הצפת הצ'טים הייתה פעולה הפגנתית, שהפריעה לפעילות במשך 10 דקות בלבד, לא נורא בכלל בהתייחס לכך שעומדים לזרוק 10,000 יהודים מביתם בקרוב", אומר ל-ynet קובי שעיו ממוקד ההסברה באינטרנט.

 

המטרה: "לקדם את המחאה הכתומה"

 

שעיו, 22, סטודנט למחשבים באונ' בר-אילן, הקים לפני חמש שנים את אתר ההסברה "מלחמת אוסלו" שנועד, לדבריו, "להסביר את עמדות ישראל בנושאים בהם הפסדנו בקביעות בזירה התקשורתית העולמית, כגון: ההסתה הפלשתינית, הטרור וכדו', משום שרוב העולם היו עסוק במיתוסים אודות הסכסוך - במקום בעובדות".

 

את מוקד ההסברה הקים שעיו ביחד עם מספר חברים נוספים במטרה להפיץ ולקדם את ה"מחאה הכתומה" ברשת. זאת, נוכח "גזירת ההתנתקות המתקרבת", המאיימת, לדעתו, על כל עם ישראל, וה"דיסאינפורמציה התקשורתית בכל הנוגע לסכנות תוכנית ההתנתקות".

 

מסלול עוקף תקשורת ותיקה

 

"מאות אלפי ישראלים גולשים בקביעות והרשת היא מקום מצוין להגיע אליהם", הוא אומר, "אנחנו לא קשורים למטה המאבק אלא אנו פועלים ביוזמה עצמאית - כמו הרבה יוזמות נוספות בימים אלה. אנו חושבים שהרשת מהווה היום מקור מצוין לתקשורת המונים במסלול שעוקף את התקשורת הוותיקה. היכולת של כל אזרח להעביר מסרים, הודעות בפורומים, ואף ביקורות על עיתונאים בגוף הכתבות מהווה את התחליף לכלי התקשורת הממסדיים שנשלטים על ידי השמאל".

 

"דווקא בעידן התקשורת החדשה של האינטרנט הציבור הלאומי מקבל פתחון פה שנמנע ממנו בכל השנים ועצמתו מורגשת הן במגוון הרחב של אתרי האינטרנט הלאומיים שפועלים היום בארץ, וכמובן בתגובות לכתבות הממחישות לאן הרוח נושבת ומראות בעיקר את העובדה שרוב העם מתנגד להתנתקות".

 

רוב המשתתפים בהפגנה - צעירים חילוניים

 

אתר "מוקד ההסברה" כולל חומר הסברה נגד תוכנית ההתנתקות, בכלל זה מפות הממחישות את 'איום הטילים על מרכזי האוכלוסין בישראל', חשיפת "שחיתויות שרון" ו"המניעים האמיתיים לביצוע התוכנית" ועוד. לדברי שעיו, מאות גולשים נכנסים לאתר מדי יום.

 

הרעיון לערוך הפגנות וירטואליות עלה במטרה לנצל את הגולשים המתנגדים להתנתקות לפעילות למען המאבק גם ברשת. בהפגנה האחרונה השתתפו כ-500 גולשים, על פי שעיו. "התברר לנו כי רוב הגולשים שלקחו חלק בפעילות הם צעירים חילוניים שהצהירו כי ביום הפקודה הם יצאו מהעולם הווירטואלי ויעצרו את ההתנתקות בגופם בגוש קטיף, אך עד אז הם מעדיפים לפעול היכן שכוחם האמיתי נמצא – בעולם הטכנולוגי", הוא אומר.

 

"גם הפורומים יוצפו"

 

"ההפגנה בצ'טים נמשכה כ-10 דקות בלבד משום שאנו מאמינים שלא יהיה זה נכון להפריע לגולשים יתר על המידה ומתוך כך שאנו באים לקרב ולא להרחיק. נוסף על כך, הקפדנו לבקש מהמפגינים לא רק לשלוח סיסמאות ולעזוב את הצ'ט אלא במידה שיש התעניינות גם לפתח שיחה ולהסביר את הסכנה שבהתנתקות לא רק ברמת הסיסמאות אלא גם בשיחות 'אחד על אחד'".

 

שעיו מצהיר על כוונות להציף גם את הפורומים באינטרנט בהודעות "נגד השחיתות של ראש הממשלה ונגד גירוש של יהודים מביתם". הוא מתנצל מראש בפני הגולשים "על ההפרעה הזמנית לעולם הפורומים שבו הם חיים, אך אנחנו מרגישים שיש יותר מדי ישראלים שמעדיפים את הבריחה מהמציאות אל העולם הווירטואלי, ואם אנחנו משאירים הודעה קצרה בפורום שלהם זה מחיר סביר כדי להחזיר את הגולשים למציאות".

 

תפקיד חשוב לרשת במאבק

 

נוסף על שימוש ברשת להפצת חומרי הסברה, האינטרנט משמש את מתנגדי ההתנתקות לצורך גיוס פעילים ותיאום פעילויות. כך גופי הימין מגייסים פעילים, מתאמים ביניהם פעילויות ומודיעים לאנשים על אירועים שמתוכננים ברחבי הארץ.

 

הכלים שעומדים לרשותם הם "עדכוני המטה המשותף" מגוש קטיף, ו"הדואר הכתום" של אתר "דעות", ניוזלטרים המופץ בדואר האלקטרוני, שניהם כוללים מידע לפעילים, חומרי הסברה ופעילויות מתוכננות. ברשימת התפוצה "הדואר הכתום" רשומים למעלה מ-10,000 פעילים.

 

התראות SMS על חסימות כבישים

 

על אף ששעיו ומארגנים נוספים של פעולות ההסברה והמחאה באינטרנט מצהירים כי אינם פועלים בשם תנועה פוליטית זו או אחרת ואינם חברים במועצת יש"ע או בתנועות הימין החוץ-פרלמנטריות, היקף העדכונים של "מוקד ההסברה ברשת", "האימייל הכתום" ובטאונים נוספים מעידים כי מפעיליהם נמנים על "הגרעין הקשה" של המתנגדים.

 

זירה אחת בה לא נשמע קולם של המתנחלים כלל הם ה'בלוגים', יומני הרשת. היוצאת מן הכלל היא עדה גבל, 23, אמא לשניים המתגוררת על חוף הים בגוש קטיף, המפעילה באתר "כיפה" "יומן אישי ממועמדת לגירוש" בשם "ממשיכה להאמין" באתר כיפה, אך גם אתר זה לא עודכן זה כמה שבועות.

 

אגב, פעילות המתנגדים לא פסחה על האינטרנט הסלולרי. שירות SMS חדש שנפתח לאחרונה באתר katif.net מאפשר למנוייו לקבל עדכונים על חסימות כבישים צפויות. "המטרה שלנו היא להעסיק את השוטרים ולא לפגוע בך האזרח", נכתב באתר, "שלח/י SMS ותעודכן לפני כל חסימה צפויה". בתשלום, כמובן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התראות על חסימות כבישים ב-SMS
"הדואר הכתום". יותר מ-10 אלפים נרשמים
מומלצים