שתף קטע נבחר

חדש ב-NASA: מחשב חללית מדבר

מה שבעבר היה רק מדע בדיוני - HAL מהסרט "אודסיאה בחלל" - הופך למציאות. הכירו את "קלריסה", המחשב המדבר של ספינות החלל העתידיות של NASA. יש לה אפילו תוכנת אנטי ספאם משלה

בשנת 1968 התוודעו חובבי המדע הבדיוני ל-HAL 9000, המחשב המדבר של ספינת החלל בסרטו של סטנלי קובריק, "2001: אודסיאה בחלל", על פי ספרו של ארתור סי קלארק. למרות שאותו "האל" לא בחל בהרג חברי צוות למען קדושת המשימה, שיתוף פעולה בין סוכנות החלל האמריקנית NASA וחברת זירוקס הפך את חזון מחשב החלל המדבר ממדע בדיוני למציאות.

 

שני הגופים פיתחו יחד את "קלריסה" (Clarisa) - מערכת מחשב המיועדת לשילוב בבספינות החלל של NASA אשר תקלוט ותבצע את פקודותיהם הקוליות של האסטרונאוטים. המערכת פועלת ללא מגע יד אדם, נשלטת באמצעות פקודות קול, עוזרת לעקוב אחר המשימות שהושלמו ותומכת במכשירים העובדים על-פי פקודות קול, כמו מכשירי אזעקה ושעונים למיניהם.

 

"קלריסה" פותחה בעזרתם של האסטרונאוטים של NASA על מנת שתוכל להקל עליהם בעבודתם. האסטרונאוטים טוענים כי הם מבצעים כ-12,000 הליכים מורכבים כדי לתחום מערכות החייאה ולפקח על חליפות החלל, לנהל ניסויים מדעיים ולבצע בדיקות רפואיות ומשימות שגרתיות אחרות.

 

קלריסה מקשיבה לכל

 

"'קלריסה' מאפשרת לאסטרונאוטים להיות יעילים יותר בעבודה עם ידיהם ועיניהם, כדי שיוכלו לייחד תשומת לב מרבית למשימה כשהם מנווטים את החללית, בעודם משתמשים בפקודות קול," מסרה בת' אן הוקי, מנהלת פרויקט בצוות שפיתח את "קלריסה" ב-NASA.

 

"נסו לנתח דגימת מים בזמן שאתם מדפדפים בתפריט הפקודות על גבי צג המחשב, כשאתם והמחשב 'צפים' בחוסר גרביטציה", אמר האסטרונאוט מייקל פינק. "לדבר למערכת ולשמוע את ההוראות צעד-אחר-צעד בזמן שידי חופשיות להשלמת המשימות זה כמו להיעזר באיש צוות נוסף בחללית".

 

קלריסה פועלת על מחשב נייד, המחובר אל המערכת בחללית או בתחנת החלל, והאסטרונאוטים מתקשרים עמה בעזרת אוזניות אשר מסננות רעשי רקע בתחנת החלל.

 

קלריסה מקשיבה לכל מה שאומרים האסטרונאוטים ומגיבה ל-75 פקודות המבוססות על כ-260 מילים. אך במידה וקלריסה תטעה בפירוש הפקודה, יוכלו האסטרונאוטים לתקן אותה על ידי הפקודה "לא, אני התכוונתי ל..." (...no, I meant)

 

תוכנת "אנטי ספאם" מיוחדת

 

מכיוון שהדרישה היא שהמערכת תהיה מוכנה בכל עת לקבל פקודות קול, ניסתה הגרסה המקורית לעבד את כל המילים המדוברות, כולל שיחות בין אנשי צוות. ועקב כך התקשתה להבחין בין שיחות רגילות ובין פקודות שניתנו למערכת.

 

משום כך, פנתה NASA אל מרכז המחקר של זירוקס בגרנובל שבצרפת, וחוקרי המעבדה הצליחו לפתח לקלריסה תוכנת "אנטי ספאם" שתשמש כפילטר למילים מסוימות, וכעת התוכנה מסוגלת להקשיב לשיחות האסטרונאוטים כאשר שיעור הטעויות שלה פחת ביותר ממחצית. המפתחים הסבירו כי עדיין לא מדובר באינטילגנציה מלאכותית של ממש אך הם בהחלט בדרך לשם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיחה עם קלריסה. המחשב כאיש צוות חלל
מומלצים