שתף קטע נבחר

הבחירות הכלליות ברשות: עד ה-20 בינואר 2006

16 חברי הוועדה המרכזית של תנועת הפתח הביאו לסיום הסחבת סביב סוגיית מועד הבחירות וקיבלו את ההחלטה בכינוס מיוחד שהם מקיימים בירדן. בתוך כך שבה הוועדה, ובראשה אבו מאזן, והקרו לחמאס ולג'יהאד להצטרף לקבינט. חמאס בתגובה: שוקלים את ההצעה

הוועדה המרכזית של תנועת הפתח, המכונסת ברבת עמון, החליטה הערב (יום ו') לקיים את הבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית (הפרלמנט) לא יאוחר מה-20 בינואר 2006.

 

זאת, בעקבות דחיית הבחירות שהיו אמורות להיערך ב-17 ביולי ונדחו, בין היתר בשל חשש בפתח מהתחזקות החמאס, שצבר הישגים מרשימים על חשבון הפתח בבחירות המוניציפליות ברחבי השטחים.

 

סגן ראש הממשלה הפלסטיני, נביל שעת', העושה אף הוא ברבת עמון, הוסיף כי חברי הוועדה סיכמו עוד כי לרשימות המועמדים למועצה המחוקקת יצורפו מועמדים מחוץ לתנועה.

 

בתוך כך אישר יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, כי חברי הוועדה סיכמו לקיים ועידה, שישית במספר, של תנועת הפתח – הגוף הגבוה ביותר של התנועה, בהקדם האפשרי. זאת, למעלה מ-15 שנים לאחר שהגוף התכנס לאחרונה בקיץ 1989 בתוניסיה. במקביל, סיכמו חברי הוועדה למנות ועדת משנה שתכין את הוועידה, בראשותו של בכיר הפתח, אחמד רנים, וזאת מתוך תקווה שאותה ועידה תתקיים מייד אחרי הבחירות הכלליות למועצה המחוקקת.

 

מלך ירדן "קפץ" לביקור פתע

 

16 חברי הוועדה המרכזית של הפתח המכונסים מזה יומיים ברבת עמון, נפגשו לראשונה בפורום הזה מזה כעשר שנים (חמישה אחרים הלכו בינתיים לעולמם). עבדאללה, מלך ירדן, אף הפתיע את הנוכחים כשקפץ לביקור פתע. "ביקורו של המלך עבדאללה מעיד על עומק היחסים בין הירדנים לפלסטינים", אמר על כך אבו מאזן.

 

אולם לא הכל היה ורוד. על המפגש הנדיר העיבו הסכסוכים האישיים, במיוחד בין יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, לבין יו"ר הפתח, פארוק קדומי. לאחר סכסוך מתוקשר בין השניים במהלכו התבטא קדומי בחריפות בכלי התקשורת נגד אבו מאזן, נועדו השניים ברבת עמון, בפעם השנייה מאז מונה אבו מאזן לתפקידו וזאת בניסיון ליישב את ההדורים. סלע המחלוקת בין השניים היה סמכויותיו של קדומי שהירבה לעסוק בענייני חוץ כראש המחלקה המדינית של אש"ף ודרש לקבל את סמכויות הפעלת השגרירויות של אש"ף בחו"ל במקומו של שר החוץ הפלסטיני, נאסר אל-קידווה.

 

לפי דיווחים מרבת עמון, התברר כי השניים סיכמו ביניהם על מנגנון למינוי שגרירי אש"ף בחו"ל ולפיו שיניהם יצטרכו להסכים על כל מינוי. זאת, בנוסף לסיכום אחר לפיו אבו מאזן יהיה אחראי על ענייני החוץ ויהיה רשאי להיוועץ במי שיבחר. בהקשר זה אמר אחד מבכירי הפתח לרשת "אל-ג'זירה" כי אבו מאזן הצליח להתמודד עם מתנגדיו באמצעות שיחות אישיות לצד הפגישות הרשמיות של חברי הוועדה.

 

החמאס: שוקלים את הצעת אבו מאזן להצטרף לקבינט

 

בתוך כך שבו חברי הוועדה המרכזית של הפתח ובראשם אבו מאזן וקראו לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי להצטרף לממשלת אחדות פלסטינית. זאת, ימים בודדים אחרי שראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, קרא לפלגים להצטרף לממשלתו בטענה כי מדובר בעת חירום, והוא אף שב וחזר על קריאתו לפלגים הפלסטינים גם אמש. לפי דיווחים שונים, אבו עלא אף שוקל לבצע סבב מינויים נוסף בממשלתו ולהחליף תשעה שרים.

 

תנועות החמאס והג'יהאד האיסלאמי קיבלו בברכה את קריאתה של הוועדה המרכזית של הפתח להצטרף לממשלת האחדות הפלסטינית. דובר החמאס, סמי אבו זוהרי, אמר כי עמדתה של התנועה היתה ועודנה כי "יש להרכיב גוף שיהווה מקור סמכות לאומי ובו ישתתפו כל הכוחות והפלגים הפלסטיניים, וזאת לאו דווקא באמצעות ממשלות. באופן עקרוני הרעיון של פעולה קולקטיבית הוא חיובי, אולם ישנו ויכוח על האמצעי", הוסיף.

 

אחד מבכירי הג'יהאד האיסלאמי, חאלד אל-בטש, אמר כי ההזמנה "נתונה לשקילה" בין הכוחות הפלסטיניים שמעוניינים להשתתף. הוא ציין כי "הדבר מצריך השלמה של השיח הלאומי סביב נושא השותפות הפוליטית". לדבריו, תנועתו תדחה את סוגיית ההשתתפות בממשלה הפלסטינית "רק אחרי שישראל תיסוג מכל האדמות הפלסטיניות".

 

גורם בכיר בחמאס אמר כי שוקלים את ההזמנה להצטרף באופן מיידי לקבינט (לפני ההתנתקות), כדי ששני הארגונים יפקחו ויידאגו להעברת השליטה על השטחים המפונים באופן חלק. הגורם הוסיף כי הנהגת הארגון בעזה ובחו"ל היא שתחליט בעניין.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
חזר על קריאתו לחמאס והג'יהאד להצטרף לקבינט
צילום: CNN
צילום: רויטרס
יצטרפו מועמדים מחוץ לתנועה. שעת'
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הפתיע בביקור. מלך ירדן
צילום: רויטרס
מומלצים