שתף קטע נבחר

אדמירל מצרי משחזר: הכרזתי מלחמה על הדקר

גורמים מצריים סיפרו לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי חניכים במכללה הימית המצרית, שהיו בשיוט אימונים, הבחינו בצוללת. הכלי הימי המצרי הכריז מלחמה על הצוללת, אולם היא צללה אל מתחת לפני הים ועקבותיה נעלמו

איזה מסלול עברה הצוללת "דקר" של חיל הים הישראלי לפני שטבעה במצולות? האדמירל המצרי (מיל.), מוחמד עבד אל-מג'יד עאזב, סיפר לגורמים מצריים שונים כי צוותו זיהה את הצוללת הישראלית ואף הכריז על קרב ימי מולה.

 

לפי דיווח בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, חברי צוותו של עאזב, צוערים במכללה הימית המצרית, זיהו את הצוללת במהלך משימת אימון שגרתית. עאזב סיפר כי "עם סיום האימון, במהלכו הובלתי את הצוערים בכלי ימי הנושא את השם 'אסיוט', הבחין אחד החניכים במטרה זעירה מאוד החוצה את הים. אז התברר לנו כי מדובר בחלק השייך לצוללת אוייב, ששטה בקו מקביל למסלול שלנו".

 

"החלטתי לתקוף את הצוללת, שחדרה למים הטריטוריאליים שלנו, אבל הייתי באזור שמנע ממני לצלול עם ה'אסיוט'", סיפר. "הכרזנו על מצב לחימה ודיווחנו למפקדת חיל הים המצרי. אבל כאשר התקרבנו אל הצוללת היא צללה לעומק המקסימלי אליו יכולה להגיע צוללת מסוג זה". 

 

לפי הדיווח, פרשנים צבאיים במצרים העריכו כי ייתכן שהצוללת נפגעה מפצצה מצרית ולכן נאלצה לצלול בפתאומיות ולהגיע לעומק קטלני.

 

עדות נוספת: מסך טלוויזיה צף במעמקי הים

 

אולם אין מדובר במפגש היחידי של אנשי חיל הים המצרי עם ה"דקר". לפי עדותו של קצין מילואים מצרי נוסף, מוחמד סעיד חאטר, הוא הבחין במסך טלוויזיה שככל הנראה נפלט מהצוללת במהלך משימה שביצע בשנת 1974.

 

לדברי חאטר, הנושא את דרגות ה"מוקדם" המקבילות לסגן-אלוף, הוא הבחין בדבר מה מנצנץ במים לאחר שירה פצצת עומק באזור הסמוך לחוף אלכסנדריה. כשהתקרבו הוא ואנשיו למקום הבחינו כי מדובר במסך טלוויזיה כסוף מסוג "זניט", שהיה שלם ובתוכו דגים שחיים במים עמוקים – דבר שהעיד על כך שהטלוויזיה נמצאה במקום סגור במעמקי המים, וצפה מתוך פתח כלשהו.

 

חאטר, העובד כיום כיועץ לאחת מחברות הדלק המצריות, הוסיף בעדותו כי אין לו כל ספק שפצצת העומק שירה פגעה בצוללת הטבועה וגרמה לטלוויזיה לצוף. לדבריו, הוא ביקש לעניין את ישראל בסוגיית הטלוויזיה שנמצאה, כדי לערוך חיפושים אחר הצוללת, אך ללא תועלת.

 

כזכור, יצאה הדקר ב-9 בינואר 1968 מנמל פורטסמות' שבאנגליה לעבר נמל חיפה, שעל סיפונה 69 מלחים. ב-24 בחודש נותק הקשר עם הצוללת וכעבור מספר שעות היא הוכרזה כנעדרת. לפי הדיווח בעיתון, הצוללת יצאה למשימה סודית להתנקש בנשיא מצרים דאז, גמאל עבד אל-נאצר, אולם לא שבה מעולם לישראל.

 

בחיפושים שנפתחו אחר הצוללת נתגלה מצוף החירום שלה מול חופי חאן יונס. מאז ביצעה ישראל חיפושים נרחבים ברחבי הים ואף דרשה מהמצרים לסייע לה בחיפושים כחלק מהמשא ומתן על חתימת הסכם השלום בין שתי המדינות.

 

שרידי הדקר נמצאו בשנת 1999, בעומק של כ-3 ק"מ, בדיוק על נתיבה המתוכנן. לאחר ניתוח הממצאים שבוצע ע"י חברת "נאוטיקוס" ומומחי חיל הים, ניתן היה לקבוע בוודאות שהצוללת טבעה כתוצאה מתקלה טכנית ולא כתוצאה מפעולה עויינת או התנגשות עם כלי שייט נוסף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
גשר הצוללת "דקר"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים