שתף קטע נבחר

אחרי חגיגות האחדות - חילוקי דעות בדרך ל-G8

השבועון הגרמני "דר שפיגל" ציטט יועץ של הקנצלר שרודר שאמר כי הוא ונשיא ארה"ב בוש מתכוונים לטרפד בכינוס ה-G8 את היוזמה הבריטית להכפלת הסיוע למדינות המתפתחות: "אנחנו נשלם את הריביות והבנקים הבריטיים יהנו מהעמלות. לא נסכים לכך". דוברו של שרודר הכחיש

הקונצרט נגמר, חוזרים לפוליטיקה. יממה אחרי מופע הענק "live 8" אשר נועד להגביר את המודעות בעולם למצוקת המדינות המתפתחות, מדווח השבועון הגרמני "דר שפיגל" כי קנצלר גרמניה, גרהארד שרודר, יצטרף לנשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, בניסיון לעצור את היוזמה הבריטית להכפיל את הסיוע הבינלאומי למדינות אלו.

 

השבועון ציטט גורמים בלשכתו של שרודר שאמרו כי הקנצלר והנשיא האמריקני מתכוונים לטרפד את יוזמתו של ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, בפסגת ראשי המדינות העשירות (G8) בסקוטלנד ביום רביעי. בלייר קיווה שכל שמונת המנהיגים יתמכו ביוזמה שלו להגדיל את שיעור הסיוע לרמה של 50 מיליארד דולר בשנה ולהקמת גוף פיננסי בינלאומי שינהל את הזרמת הכספים. דוברו של שרודר הכחיש את הדיווח.


רבבות במופע "לייב 8". ראשי המדינות לא מתרגשים (צילום - רויטרס)

 

ארצות הברית הביעה זה מכבר את התנגדותה להקמת הגוף הבינלאומי כמו גם להגדלת הסיוע לרמת 50 המיליארד דולר, כשבתמורה יונפקו למדינות המסייעות מניות פיתוח עתידי. הנשיא בוש טוען כי ארצו היא התורמת הנדיבה ביותר כשמדובר בהזרמת סיוע לאפריקה וכי הוא מעוניין להבטיח שהתרומות ינוהלו באופן יעיל ולא על ידי משטרים מושחתים או בלתי דמוקרטיים.

 

גרמניה מתנגדת גם היא להגדלת הסיוע ולהקמת הגוף הבינלאומי, אשר על פי המודל הבריטי ימומן על ידי גיוס כספים בשווקים העולמיים. 'דר שפיגל' ציטט יועץ של שרודר שאמר: "אנחנו נשלם את הריביות והבנקים הבריטיים יהנו מהעמלות השמנות. אנחנו לא נסכים לכך". היועץ אמר שפיתוח באפריקה היא מילת המפתח והוסיף: "סיוע לצורך פיתוח אינו תלוי בסכום הכסף שמדינה תורמת. זו חשיבה ישנה". גרמניה תורמת כשני מיליארד יורו בשנה לתוכניות סיוע למדינות אפריקה.

 

 

מנגד, קיבל בלייר הבטחה פומבית מכיוונה של רוסיה לתמיכה ביוזמותיו. הנשיא ולדימיר פוטין אמר במסיבת עיתונאים אחרי פגישה עם שרודר ונשיא צרפת ז'אק שיראק כי רוסיה תתמוך בתוכניות לסיוע למדינות העניות באפריקה. "שינוי במדיניות היא תוכנית טובה יותר מאשר המשך מימון כדי לפתור את הבעיות של המדינות העניות", אמר פוטין.

 

יוזמת הכפלת הסיוע מצטרפת לתוכנית שכבר סוכמה על ידי שרי האוצר של שבע המדינות העשירות בחודש שעבר. על פי תוכנית זו, יימחקו חובותיהן של המדינות המתפתחות לגופי ההלוואה הבינלאומיים (הבנק העולמי, קרן המטבע העולמית והבנק לפיתוח אפריקה). מדובר במחיקת חובות המסתכמת בכ-40 מיליארד דולר. מלבד תוכנית זו, מנהיגי ארצות הברית והאיחוד האירופי סיכמו גם על הגדלת נתח התקציב המוקדש להוצאות על סיוע בינלאומי. שתי היוזמות טעונות אישור של מנהיגי המדינות העשירות בפסגה בסקוטלנד.

 

בתוך כך אמר נשיא צרפת שיראק כי המדינות העשירות "קרובות מאוד" להסכמה על הסכם בנושא התחממות כדור הארץ. "היו לנו דיונים נוקבים אבל נראה שאנחנו בדרך להסכמה", אמר במסיבת עיתונאים משותפת אחרי פגישתו עם שרודר ופוטין. "צרפת נזקקה להפגין עמדה נחושה בנושא כדי שההסכם יגובש".

 

הרקע לדברים הוא הסירוב המתמשך של ארצות הברית להצטרף לאמנת קיוטו העוסקת בהקטנת שיעור פליטת גזי החממה בקרב המדינות המתועשות. עמדת ארה"ב היא שהאמנה מגבילה מאוד את המדינות המתועשות בכל הקשור לפליטת גזים המזיקים לאטמוספירה בעוד היא מעלימה עין מהעובדה שמדינות מתפתחות כגון סין תורמות במידה רבה מאוד לשיעור זיהום האוויר העולמי.

 

מומחים מסכימים שהתחממות כדור הארץ היא בעיה שמסכנת את כל תושבי הכדור אולם לתופעה יש השלכות הרסניות בעיקר באזורים בלתי מפותחים כגון אפריקה. בעוד שבצורת היא תופעה לא נוחה לתושבים באירופה, לבצורת באפריקה יש משמעות הרת גורל על חייהם של מיליוני אנשים התלויים בחקלאות למזונם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אחרי חגיגת האחדות של הקונצרט
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
התוכנית של בלייר בסכנה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יתמוך או לא? שרודר
צילום: איי פי
מומלצים