שתף קטע נבחר

מהפכת ילדי העובדים הזרים יוצאת לדרך

שבועיים לאחר החלטת הממשלה להעניק מעמד של תושבות קבע לילדי עובדים זרים ילידי הארץ, יפורסמו ממחר מודעות בעיתונות הקוראות לעובדים להגיש בקשות בעניין. במינהל האוכלוסין מניחים שרבים יגישו בקשות כדי למנוע את גירושם בכל משך ההמתנה לתשובת המדינה

מתחילים בביצוע: שבועיים חלפו מאז קיבלה הממשלה, בהחלטה היסטורית, את הצעתו של שר הפנים, אופיר פז-פינס, להעניק מעמד של תושבות קבע לילדי עובדים זרים ילידי הארץ, ובמשרד הפנים נערכים כעת לגל הפניות הצפוי מטעם המועמדים לקבלת המעמד.

 

מאז התקבלה ההחלטה, הכינו אנשי מנהל האוכלוסין תוכנית עבודה מיוחדת, אשר פרטיה מתפרסמים כאן. מחר (ב') תפורסם בעיתונות מודעה, אשר תבשר על תחילת יישומה של החלטת הממשלה ותקרא למבקשים לעשות כן להגיש טופסי בקשה מיוחדים.

  

המודעה תפורסם בעיתונות בעברית ובאנגלית. טפסים אלו יופקו השבוע, אף הם בעברית ובאנגלית, ויחולקו לארבע לשכות מינהל אוכלוסין מרכזיות בארץ, ככל הנראה הלשכות בתל אביב, באר שבע, חיפה ואילת, אשר ייערכו לשם כך ועובדיהן יקבלו תדרוך מיוחד. בערים אלו, על פי הנתונים הרשומים במינהל האוכלוסין, מצויות הקהילות הגדולות ביותר של מהגרי עבודה וילדיהם ולשם צפויות להגיע מרבית הבקשות.

 

כן יחולקו הטפסים גם לארגונים העוסקים באופן שוטף בקשר ישיר ובסיוע לעובדים הזרים, כגון מוקד "מסיל"ה", המשתייך לעיריית תל אביב ומעניק סיוע לעובדים, "במבילי", גוף פרטי המייצג עובדים זרים ומעניק להם סיוע משפטי וכן ארגונים נוספים שיבקשו זאת כגון מוקד הסיוע לעובדים זרים.

 

כדי להקל עוד יותר על המבקשים מועמדות לעשות כן, יועלה הטופס גם על אתר האינטרנט של משרד הפנים, משם ניתן יהיה למלאו ולשולחו. במינהל האוכלוסין מציינים, כי פיזור הטפסים על פני מקומות רבים נועד כדי להקל על מגישי הבקשות בנגישות וכן בקיצור משכי ההמתנה בלשכות עצמן.

 

"המדינה תוכל בעצם לזרז הליכי גירוש"

 

את הטפסים ניתן יהיה להשיג החל מה-17 ביולי ועד ל-31 בדצמבר, אשר נקבע כתאריך האחרון המותר להגשת בקשות. בסך הכל יעמדו למבקשים מעמד מעט פחות מששה חודשים להגיש בקשתם. מרגע שתוגש בקשה להכרה בזכאות למעמד, יוקפאו למעשה כל הליכי מעצרם או גירושם של אלו אשר יגישו את הבקשות, וזאת עד אשר תתברר זכאותם למעמד. התוכנית תובא היום לאישורו של שר הפנים.

 

במינהל האוכלוסין מניחים כי על אף שלא כל ילדי העובדים הזרים השוהים בישראל עומדים בכל הקריטריונים וזכאים למעמד, הרי שבפועל רבים מהם יגישו בקשה להכרה בזכאותם באמצעות הגשת הטפסים. זאת, לכל הפחות כדי למנוע את הליכי מעצרם וגירושם בכל משך ההמתנה לתשובת המדינה לבקשתם. כמו כן, יבקשו רבים מן המגישים לנצל את ההזדמנות שנוצרה ולנסות אף הם להיאבק על מעמדם, אף אם אינם עומדים בכל התנאים שנקבעו.

 

עם זאת, במנהל האוכלוסין הבהירו ל-ynet כי אמנם הגשת בקשה לזכאות תגרום כאמור הקפאת הליכי גירוש, אולם אם וכאשר תתקבל תשובה שלילית מהמדינה, לא תהיה עוד כל מניעה בגירושם של הצעירים ובני משפחותיהם.

 

משמעות הדברים היא, כי עם הגשת הטפסים תוכל למעשה המדינה לזרז את הליכי גירושן של משפחות העובדים הזרים שאינם זכאי מעמד, ואף יהיה קל יותר להגיע אליהם. רבות ממשפחות אלו, יש לציין, מנהלות חודשים רבים קרבות של חתול ועכבר בנסיונות התחמקות משוטרי משטרת ההגירה.

 

כן ציינו במינהל האוכולוסין כי לאחר הגשת כל הבקשות ניתן יהיה לראות מה מספרם של הילדים אשר עונים על הקריטריונים מבין כלל ילדי העובדים הזרים השוהים בישראל. בכך, מאמינים, יצליחו לפתור את המחלוקת בין נתוני מנהל האוכלוסין לבין נתוני ארגוני הסיוע לעובדים בעניין מספרם המדויק של הזכאים למעמד.

 

זה חודשים ארוכים, בשל רגישות העניין ומאז הוציא מנהל מינהל האוכלוסין, ששי קציר, הוראה מיוחדת בנושא, לא גורשו בפועל מישראל קטינים זרים. כעת תוכל המדינה לגרש את אלו שלא יהיו זכאים למעמד חוקי. עניין זה צפוי לגרור לא מעט עתירות משפטיות לבג"ץ. 

 

ובתוך כך, פרופ' אמנון רובינשטיין, שר וח"כ לשעבר, יעמוד בראש הוועדה המייעצת לבחינת מדיניות ההגירה של מדינת ישראל, בה יהיו חברים עוד אנשי אקדמיה בכירים מתחום המשפט ומדעי המדינה. הוועדה המייעצת הוסמכה על-ידי שר הפנים להציע מדיניות הגירה למדינה. הוועדה תבחן את החקיקה הרלוונטית הכוללת את חוק השבות, חוק האזרחות וחוק הכניסה לישראל, ואת נוהלי מנהל האוכלוסין וכן תציע חקיקה ראשית או חקיקת משנה בעניין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
(ארכיון)
צילום: דודו בכר
צילום: דני גרשוני
(ארכיון)
צילום: דני גרשוני
מומלצים