שתף קטע נבחר

"זו עלולה להיות קטסטרופה"

למרות הצפי לאחת התקופות הסוערות בתולדות המדינה, שירותי מגן דוד אדום, כך מתברר, יפעלו במתכונת שגרה במהלך ההתנתקות - בלי תגבורת, בלי צוותים יעודיים. הסיבה: משרד האוצר לא העביר את התקציב הנדרש. בבית החולים סורוקה קיבלו הבטחות, אך כספיים עדיין אין וגם מכבי האש לא קיבלו עדיין את תוספת הכלים וכוח האדם שביקשו. גורם כיבוי בכיר מזהיר: "זו עלולה להיות קטסטרופה"

כרוניקה של מחדל ידוע מראש? הקיץ הזה יהיה אחד המסעירים בתולדות המדינה. חוזי השחורות צופים תמונות קשות של אלימות ומאבק. אבל גם האופטימיסטים לא יכולים להתחייב על שקט ב-15 באוגוסט. דווקא בתקופה הזו, כך מתברר, רמת המוכנות קופחה לחלוטין. חודש לפני רגע האמת במד"א מדווחים כי לא יעמידו צוותים יעודיים בגלל מצוקת התקציב. מכבי האש מדווחים על "רצון טוב, בלי פתרונות" ובבית החולים סורוקה קיבלו הבטחות, אך עדיין לא קיבלו כספים.

  

ל-ynet נודע כי שירותי מגן דוד אדום יפעלו במהלך ההתנתקות כבשגרה ולא יעמידו צוותים ייעודים באזורי הפינוי, זאת משום שמשרד האוצר לא העמיד לרשות הארגון את התקציב המיוחד שנדרש לצורך העניין - כארבעה מיליארד שקלים. רשות השידור וגופים נוספים שאינם קשורים בהצלת חיים, זכו לעומת זאת לתקציבים מיוחדים לתקופת ההתנתקות, מתוך שבעה מיליארד השקלים שהקצתה הממשלה לתהליך כולו.

 

 

ממכתב שהתקבל במשרד הבריאות עולה כי תשובת משרד האוצר לעניין תקציב מגן דוד אדום להתנתקות היא כי הוא מצוי באחריות צה"ל ומשטרת ישראל, שמסרבת להעביר את אותם כספים.  "האוצר תיקצב את ההתנתקות במילארדי שקלים והוא אינו מגדיר את הצרכים באופן פרטני לכל גוף", נמסר ממשרד האוצר. "מי שמגדיר במקרה של מד"א את הצרכים אלו הם צה"ל והמשטרה, והם אלו שיצטרכו להעביר את התקציב הדרוש".


למרות הצפי לימים קשים, מד"א יעבוד כבימי שגרה (איי אף פי)

 

בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע, העתיד לקלוט את נפגעי ההתנתקות, אם חלילה יהיו כאלה, שומרים על אופטימיות. מנהל בית החולים, איתן חי-עם, סיפר ל-ynet כי בימים האחרונים קיבל הבטחה לקבלת תקציב משמעותי שיאפשר פעילות מוגברת לקראת ההתנתקות.

 

לדברי חי-עם, אין בכוונתו להזרים כוח אדם חדש של עובדים לקראת ה-15 באוגוסט אלא להשתמש בזה הקיים. התקציב שיקבל, הוא מסביר, יאפשר לו להפעיל מתכונת חירום, במקרה הצורך: "עד כה לא קיבלנו כסף, אך אני סמוך ובטוח שנקבל אותו במועד. במקביל, אנו פועלים יחד עם גורמים נוספים כמו בית החולים הפסיכיאטרי בבאר שבע על מנת לתת מענה למצוקות אשר תתעוררנה".

 

"כל נושא כיבוי האש עלול לקרוס"

 

גם במכבי האש, כאמור, החלה היערכות חלקית בלבד לקראת ההתנתקות. כוחות הכיבוי המקומיים באיזורי הפינוי, מתוגברים בכוחות כיבוי אשר יזרמו לפי הצורך מכל רחבי הארץ ובכבאים של צה"ל, יופעלו בעת הצורך אולם בנציבות מכבי האש טוענים כי הדרישות שהציבו לקראת ההתנתקות טרם נענו במלואן.

 

כבר לפני מספר חודשים הכינו בנציבות הכיבוי מסמך המפרט את דרישות האמצעים וכוח האדם להם יזדקקו בתקופת ההתנתקות. מסמך זה הועבר לא מכבר לנציב כבאות ראשי, רב טפסר דוד רומח ובימים אלה מתנהל משא ומתן לאישור תוספת עשרות כלים ותקני כוח אדם. למרות זאת, כחודש לפני תחילת התהליך, אין בידי שירות הכיבוי פתרונות של ממש למעט רצון טוב והרבה מוטיבציה.

 

"אלו עשויים להיות הימים הגדולים של שירותי הכיבוי, אבל זה עלול להיות גם קטסטרופה", אמר גורם בכיר בשירות הכיבוי. "יכולה להתפתח שרשרת אירועים שידרשו התערבות של כוחות הכיבוי, המתקשים בימים אלה לתת פתרונות לצרכים השוטפים, וכל עניין כיבוי האש עלול לקרוס. ראוי שמישהו יתעורר כבר עכשיו בטרם לפני שיהיה מאוחר".

 

מפקד שירותי הכיבוי באיגוד ערים אשקלון, טפסר משנה דני ששון, נשמע קצת יותר אופטימי: "גם אם לא יהיה קל, אנחנו נדע להתמודד. הוכחנו זאת באסון הרכבת הראשון סמוך לרבדים, הוכחנו את זה גם כשנדרשו לתת סיוע למצרים בטאבה (בפיגוע בבית המלון). אנשינו יעשו כמיטב יכולתם. נכון שאנחנו זקוקים לעוד כוח אדם וכלים, אך הכל פתיר והכל תלוי ברצון הטוב של הגורמים שיאשרו את התוכניות - בין אם ברמת צה"ל ובין אם ברמות האחרות".


פורסם לראשונה 10/07/2005 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכבי אש. אין מספיק כלים וכח אדם
צילום: דודו בכר
צילום: צפריר אביוב
אמבולנסים ברצועת עזה. אין תקציב
צילום: צפריר אביוב
מומלצים