שתף קטע נבחר

שרון: כניסת המצרים לפילדלפי - לאישור הכנסת

בפגישתו עם הנשיא קצב אמר ראש הממשלה במפתיע כי למרות שאינו מחוייב לכך משפטית, יביא את סוגיית כניסת המצרים לציר פילדלפי לאישור הכנסת. עוד הבהיר: "אין שלב שני להתנתקות, מה שצריך לבוא אחר כך זו מפת הדרכים". יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ שטייניץ: חבל שהיה צורך בגיבוש רוב בכנסת ובהגשת עתירות לבג"ץ על מנת לגרום לרה"מ לכבד את המסורת הדמוקרטית בישראל

נכנע ללחצים? ראש הממשלה, אריאל שרון, החליט במפתיע להביא את ההסכם להכנסת כוחות מצרים לציר פילדלפי לאישור הכנסת, זאת למרות שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, קבע כי החוק לא מחייב זאת. שרון אמר את הדברים היום (ג') בפתח פגישתו עם נשיא המדינה, משה קצב.

 

"פריסת כוחות מצריים קטנים בציר היא עניין חשוב", אמר שרון. "אין כל בעיה לדון בנושא זה בכנסת, ומצד שני נראה לי חשוב שזו תהיה החלטה התומכת בפריסת כוחות מצרים לאורך הציר למניעת הברחות. מה שחשוב להבהיר זה שהכוחות המצריים יחליפו כוחות שנמצאים שם כבר היום. לא מדובר היום בתוספת של כוחות. המצרים יעשו מאמץ למנוע הברחות, אבל בעניין ביטחונה של ישראל אני סומך רק על מערכת הבטחון הישראלית. דבר זה גם הובהר למחלקת המדינה האמריקנית. בתחומה של ישראל לא יהיה שום ויתור".

 

 

שרון הבהיר לנשיא קצב כי תוכנית ההתנתקות היא חד פעמית ויחידה. "אין התנתקות נוספת, אין שלב שני של התנתקות, רק שלב אחד, מה שצריך לבוא אחר כך זו מפת הדרכים, אבל צריך לזכור שכדי לעבור אליה חייב לשרור שקט מוחלט, צריכה להיות הפסקה של הטרור, פירוק ארגוני הטרור, איסוף נשקם וביצוע שורה של רפורמות ברשות הפלסטינית. רק לאחר כל אלה ניתן יהיה להמשיך את 'מפת הדרכים' כפי שנקבע", אמר שרון.

 

במהלך שיחתו עם הנשיא התייחס שרון בין השאר גם למטען הדמה שהונח אתמול בתחנה המרכזית בירושלים: "אנו רואים בחומרה רבה את כל הנסיונות להפרות הסדר, במקרה של אתמול הוא חמור ביותר, שירותי הבטחון והמשטרה נוקטים צעדים ויש כבר כמה עשרות פעילים שנמצאים במעצר, המטרה היא לא לאפשר שיבוש החיים בשום דרך, מערכת החוק לא תאפשר להשתוללות בהמשך".

 

מסע הלחצים נגד הפריסה המצרית

 

בשבועות האחרונים היו עסוקים יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יובל שטייניץ וח"כים מהימין, במערכה שכל מטרתה להביא את ההסכם המתגבש לאישור הכנסת. יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ שטייניץ, קיבל את הידיעה על הסכמתו של רה"מ כאשר היה בדרכו לבג"ץ שם הניח עתירה נגד החלטת הממשלה בעניין כניסת הכוחות המצרים לפילדלפי. בעתירה נאמר כי "הסכם הפריסה יוצר שינוי מהותי ומשמעותי בהסדרים יסודיים בהסכם השלום. לפיכך ברור כי הסכם הפריסה משנה באופן בסיסי את הסכם השלום עצמו. יתר על כן, במדינת ישראל התגבש נוהל חוקתי מחייב לפיו הממשלה מביאה להצבעה של הכנסת הסכמים מדיניים ומבקשת את אישורה טרם חתימתם על ידה".

 

גם חבר הכנסת אורי אריאל (האיחוד הלאומי) עתר הבוקר לבג"ץ נגד הצבת חיילים מצרים בגבול ישראל מצרים, ודרש להעביר את הנושא להכרעת הכנסת. לדבריו, "יש כאן שינוי מהותי בהסכם השלום עם מצרים וכנסת ישראל היא המקום הבלעדי להכריע בעניין. אסור לאפשר לעשות מחטף".

 

בצעד חסר תקדים הוציאה גם ועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים מכתב גלוי לחברי הקבינט מדיני ביטחוני ובו נאמר: "לצערנו איננו יכולים להוציא מכלל חשבון שההתעקשות המצרית להצבת כ-800 חיילים עם שריוניות באזור פילדלפי נועדה בראייתם יותר כדי לפרוץ את עקרון הפירוז הטוטאלי. שאלמלא כן מדוע מתעקשים המצרים על 800 חיילים במקום 800 שוטרים אזרחיים שאינם סותרים את עקרון הפירוז? יתר על כן, מהחומר שלפנינו עולה בברור שהמצרים אכן רואים בכך הזדמנות להתחלת השבת הריבונות המצרית במזרח סיני".

 

יו"ר ועדת חו"ב, יובל שטייניץ, אמר בתגובה כי הוא מברך על החלטת רה"מ להיענות "סוף סוף להחלטת ועדת חו"ב מלפני חודש הדורשת להביא את ההסכם להחזרת הצבא המצרי למזרח סיני לאישור הכנסת. חבל שהיה צורך בגיבוש רוב בכנסת ובהגשת עתירות לבג"ץ על מנת לגרום לרה"מ לכבד את המסורת הדמוקרטית בישראל ".

 

יושב ראש ועדת חוקה של הכנסת, מיכאל איתן, בירך על החלטת ראש הממשלה להביא לדיון בכנסת את הסכם הכנסת הכוחות המצרים לציר פילדלפי. לדבריו, "החלטתו צודקת וחכמה כי זה נושא בעל משמעות רחבה, וממילא צפוי רוב של אותם חברי כנסת שתמכו בתוכנית ההתנתקות".

  

גורמים בסביבתו של ראש הממשלה אומרים כי אין חשש שהכנסת לא תאשר את ההסכם ולדבריהם, "יימצא הרוב הדרוש לכך".

 

הרמטכ"ל חלוץ התייחס היום לסוגיית ההיערכות בציר פילדלפי בהופעתו בפני חברי ועדת חוץ וביטחון ואמר כי הוא מעדיף שלא להתייחס לעניין בשל הבג"ץ שהוגש הבוקר. עם ציין כי "ברמה הצבאית, הכנסת כוחות מצרים לגבול באה בחשבון".

 

חבר הכנסת אורי אריאל (האיחוד הלאומי) עתר הבוקר לבג"ץ נגד הצבת חיילים מצרים בגבול ישראל מצרים, ודרש להעביר את הנושא להכרעת הכנסת. לדבריו, "יש כאן שינוי מהותי בהסכם השלום עם מצרים וכנסת ישראל היא המקום הבלעדי להכריע בעניין. אסור לאפשר לעשות מחטף".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שרון. אין התנתקות נוספת
צילום: איי אף פי
צילום: אלכס קולומויסקי
שטיייניץ. הלך לבג"ץ
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: חנן גרינברג
ציר פילדלפי. לידי מי?
צילום: חנן גרינברג
מומלצים