שתף קטע נבחר

אחרי הטלאי הכתום: מספר זהות על היד

כמה מתושבי גוש קטיף, חלקם ניצולי שואה, כתבו את מספר תעודת הזהות על זרועותיהם, במחאה על ההחלטה לסגור את הרצועה עד לפינוי. מועצת יש"ע מגנה, ב"יד ושם" זועמים

טלאי כתום - אאוט, מספר על היד - אין. כחודש לפני תאריך הפינוי המיועד, יוצאים תושבי גוש קטיף ביוזמה חדשה - כתיבת מספר תעודת הזהות על הזרוע. מועצת יש"ע, אשר זוכרת היטב את התגובות השליליות החריפות בעקבות ענידת הטלאי הכתום, מיהרה לצאת נגד הגימיק החדש וביקשה מהתושבים להימנע מכל צעד שיש בו משום השוואה לשואה.

 

כתיבת המספרים על היד באה היום (ה') בתגובה על החלטת הממשלה אתמול לסגור את רצועת עזה בפני מי שאינם תושבי המקום, עד לתחילת הפינוי ב-15 באוגוסט.

 

 

כזכור, אתמול נכנס לתוקפו צו המונע מעבר של אזרחים שאינם תושבי גוש קטיף אל תוך האיזור. התושבים המתגוררים בגוש רשאים להיכנס אל הרצועה אך הדבר מותנה בהצגת תעודת זהות בפני החיילים במחסומים. תושבים רבים מחו על התקנות החדשות וציינו כי הם מרגישים מושפלים נוכח הדרישה להציג תעודות מזהות כדי להגיע לבתיהם. במהלך הערב והלילה, כמחאה על ההחלטה, חסמו כשישים כלי רכב את מעבר כיסופים ובמקום התפתחו עימותים בין תושבים לחיילים.

 

על רקע אירועי אתמול כתבו היום כמה מתושבי גוש קטיף את מספר תעודת הזהות שלהם על החלק הפנימי של הזרוע, ליד כף היד, בצבע שחור. "מדובר בהחלטה ספונטנית שיוצאת מהלב, כי ככה אנחנו מרגישים", הסבירו אותם תושבים, חלקם ניצולי שואה, שאמרו כי לא יופתעו אם התופעה תתפשט. "זה בדיוק מה שהרגשנו כשדרשו ממנו את תעודת הזהות. לא חשבנו פעמיים וכתבנו את המספר". אותם תושבים מציינים כי לא מדובר בהתארגנות מסודרת, אלא בהחלטה אישית. כמה נערים תושבי הגוש החליטו גם הם להצטרף אל המחאה וכתבו את מספרי תעודות הזהות על היד.

 

מועצת יש"ע, כאמור, פנתה אל ציבור תושבי גוש קטיף וביקשה כי "למרות המצור שהטיל ראש הממשלה במגמה לשבור את רוחכם, התעלו מעל הרגשות האנושיים המציפים והימנעו מכל צעד שיש בו משום השוואה לשואה". במקביל מאשימה מועצת יש"ע את ראש הממשלה כי בעצם מעשיו הדורסניים, המצור שהטיל על תושבי גוש קטיף וחיובם בהצגת תעודות מעבר, הוא למעשה האחראי להשוואות שצעדיו מעוררים בקרב הציבור.

 

תגובה נזעמת ראשונה בעקבות צעדי המחאה החדשים, הגיעה מהמרכז להנצחת השואה והגבורה ב'יד ושם'. יו"ר הנהלת המרכז, אבנר שלו, מסר: "השימוש בזיכרון השואה במסגרת מחאה ציבורית-פוליטית הינו חסר אחריות וגורם לזילות הזיכרון ולעיוות העובדות ההיסטוריות. בימים אלו, כשהוויכוח הציבורי-פוליטי הולך ומתלהט, קורא 'יד ושם' להימנע בכל תוקף משימוש בביטויים ומושגים הלקוחים מהשואה ובעיקר להימנע מהשוואות מיותרות שנגועות בהכחשת השואה. חשוב שזיכרון השואה יהווה גורם מאחד בחברה הישראלית ולא להיפך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מחאת הטלאי הכתום (צילום ארכיון, למצולמים אין קשר לכתבה)
צילום: איי אף פי
מומלצים