שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

נקודות חמות: יגאל עמיר.קום חטף את רבין.קו.איל

שם המתחם של יצחק רבין מפנה לאתר האינטרנט הלא רשמי של יגאל עמיר, ערוצי הטלוויזיה מחפשים את עצמם ברשת, האירוניה של הביטוח הלאומי, ה-RSS משנה את הרשת ואיך אפשר לעבוד על "כוכב נולד" עם קצת מאמץ והשקעה. החדשות מאחורי החדשות ופרשנות

  • רצחת וגם ירשת, גירסת הרשת

 

שני אתרי אינטרנט מוקדשים ליגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה, יצחק רבין, האתר הרשמי, בכתובת yigalamir.co.il, והאתר הלא רשמי, yigalamir.com. משפחת עמיר מתנערת, לכאורה, מהאתר הלא רשמי, המגולל תיאוריות קונספירציה עשירות בדימיון, ומתקיף את משפחת עמיר, ה"משניאה את עצמה עוד יותר על כולם, הפעם דרך האינטרנט", על פי האתר.

 

מפעילי האתר, שלא קשה לנחש את זהותם, אף משקיעים בפרסומו באתרי אינטרנט. הנקודה המעניינת היא שהם השתלטו על המתחם yitzhakrabin.co.il. ניסיון לגלוש לאתר יפנה ל-yigalamir.com. מעין "רצחת וגם ירשת", הגירסה הווירטואלית.

 

  • ערוצי הטלוויזיה ממציאים עצמם מחדש ברשת

 

יש מדינות בהן רשות השידור מציעה קצת יותר מאשר חובת תשלום האגרה. ה-BBC, למשל. עם כ-20,000 אתרים וכשני מיליון דפי אינטרנט, רשות השידור הבריטית היא ההוכחה החיה כי גוף תקשורת עם מסורת לא חייב להיות מאובן.

 

ה-BBC התחייבה, אמנם, לסגור אתרי אינטרנט בעקבות דו"ח ממשלתי שקבע בשנה שעברה כי הארגון מקצה יותר מדי כסף עבור פעילויות מקוונות המתחרות בגורמים מסחריים. אך ה-BBC לא נסוג ממחויבות לחדשנות. כך, Radio 3 של ה-BBC הציע לאחרונה לגולשים להוריד ללא עלות ארבע סימפוניות של בטהובן על מנת לבחון את מודל הפעולה הנכון לרדיו בעידן אינטראקטיבי.

 

הדוגמה האחרונה היא ההכרזה של ערוץ BBC Three על שידור ברשת של פרקים מהסדרה הקומית הפופולרית The Mighty Boosh, שבוע לפני השידור בטלוויזיה. כל הפרקים יהיו זמינים לצפיה בסטרימינג, אך לא להורדה, עד שבוע לאחר השידור.

 

ג'נה בנט, מנהלת הטלוויזיה ב-BBC, מסרה כי היוזמה היא חלק ממספר מהלכים שתנקוט בחודשים הקרובים, כדי לבחון את האפשרויות שמציעות הטכנולוגיות החדשות לטלוויזיה. מנהלי ה-BBC מאמינים כי שידור תוכניות טלוויזיה ברשת, "על פי דרישה", היא התפתחות טבעית של האינטרנט ושל הטלוויזיה - וערוץ נוסף באמצעותו יכולה ה-BBC להגיע לקהל וליהנות מיתרון תחרותי לעומת מתחריה.

 

כלומר, טלוויזיה אינה הקופסה באמצעותו היא נקלטת - השידורים צריכים להיות זמינים בכל מכשיר - אם זה סלולר, נגן וידאו נייד או מחשב ביתי - ובזמן שנוח לצופה. כך צריך לחשוב גוף תקשורת במאה ה-21.

 

ברוח הדברים האלה, בחודש ספטמבר הקרוב תשיק ה-BBC נגן מדיה אינטראקטיבי (Internet Media Player), תוכנה שתאפשר למשתמשים להוריד 190 שעות של תוכניות טלוויזיה ו-310 שעות של תוכניות רדיו מהמאגר של הרשות. טכנולוגיית ה-DRM המשולבת בתוכנה אמורה לחסום את הגישה לתכנים שבוע לאחר השידור ולמנוע מהמשתמשים להעביר ביניהם את התוכניות בדואר אלקטרוני או ברשתות שיתוף קבצים.

 

הטכנולוגיה מבוססת על שיתוף קבצים, ותאפשר להפיץ את התכנים ביעילות, בין המשתמשים, מבלי להעמיס עלויות של נפח אחסון ותעבורת מידע על ה-BBC. אז מי אמר שאין תמורה לאגרה?

 

גם PBS, רשת הטלוויזיה הציבורית בארה"ב, הכריזה השבוע שתפיץ ברשת בלבד סדרת טלוויזיה חדשה, אשר פרקיה יהיו ניתנים להורדה. כפי שמרמז השם, NerdTV, הסדרה תתמקד בראיונות עם "האנשים הגיקיים, המצחיקים והחכמים ביותר בהיי טק". הגולשים יוכלו להפיץ את התוכניות ביניהם ברשתות שיתוף קבצים באמצעות רישיון Creative Commons. אם אתם מכירים את שמו של המנחה, רוברט אקס קרינגלי, סימן שאתם קצת גיקים בעצמכם.

 

עוד גוף תקשורת שהולך על הרשת ובגדול היא רשת CBS, שהחליטה להפוך את האתר שלה לערוץ חדשות בווידאו המתעדכן מסביב לשעון. לא מדובר בהעלאת תכניי הטלוויזיה לרשת כפי שהם. ממש לא. מערכת החדשות של הרשת תיצור מהדורות חדשות בווידאו, בנות שתיים-שלוש דקות כל אחת, במיוחד עבור הרשת. בסופו של תהליך, אנשים יוכלו להרכיב לעצמם את מהדורת החדשות על פי תחומי העניין שלהם, מתוך עשרות מבזקים הזמינים בכל עת. גולשים שירצו לצפות בתוכניות בטלוויזיה שלמות ברשת, עדיין יוכלו לעשות זאת.

 

לצורך ביצוע המהלך, CBS תגדיל את מערכת החדשות המקוונת שלה מ-30 ל-60 אנשים במטרה להתמודד עם עריכת קטעי הווידאו, בהשקעה של כמה מיליוני דולרים. נזכיר רק שהחודש צפו חמישה מיליון אנשים בשידורי הרשת של מופעי Live8, אחד משיאי השידורים ברשת, הן מספרית והן איכותית. ההתכנסות (convergence) של כל אמצעי התקשורת ברשת אינה עוד תיאורטית. זה כבר קורה.

  

  • האירוניה של הביטוח הלאומי

 

הגולש אבי הסב את תשומת לבנו למילה אותה התבקש להזין כשביקש להיכנס לאתר התשלומים של ביטוח לאומי, לצורכי אבטחת מידע - "פערים" (צילום מסך מצד ימין למעלה). האם אין זה לעג לרש, הוא שואל. כן, אבל אפשר לחשוב על מילים "רנדומליות" יותר בוטות - "קו העוני מעליך", "המצב בקנטים, הא?" או "השיק חזר".  

  

  • ה-RSS משנה את הרשת

 

ה-RSS הופך בהדרגה לאחד האמצעים המהותיים ביותר להפצת תכנים ברשת ומחולל שינוי יסודי בנגישות המידע לגולש. דוגמה מצוינת לכך היא אתר דרושים חדש בשם www.indeed.com, המבוסס כולו על RSS.

 

מדובר, למעשה במנוע חיפוש RSSי. הגולש מקליד את תחום התפקיד או החברה בה הוא מעוניין לעבוד, והאתר שולף את המשרות הרלוונטיות מתוך מאות אתרים המפרסמים מודעות דרושים. החידוש הוא ששליפת המשרות הרלוונטיות מתבצעת מעדכוני ה-RSS של אתרים אלה. כך, מתעדכנות המשרות כל הזמן, כאשר המשתמש יכול לבקש לשלוח אליו עדכונים על משרות חדשות בדואר אלקטרוני, בשירות תכנים אישי כמו My Yahoo או אפילו לפרסם את המשרות האלה בבלוג אישי, אם הוא מפעיל אחד כזה.

  

  • כך נולד כוכב

 

בחברת ""יורוטק קומיוניקשן", היושבת באיזור ראש פינה, התייחסו בחיוך להכרזות "קשת" על הדברת ניסיונות הזיוף בהצבעות לתוכנית הטלוויזיה "כוכב נולד". החברה פיתחה טכנולוגיה לשיגור המוני של הודעות SMS תוך הסוואת המקור. המערכת משמשת במקור מרכזי שירות גדולים, ספקי שירותי טלפונייה ומפעילי שירותים קטנים של טלפוניית רשת.

 

ואולם, הטכנולוגיה הלגיטימית המוטמעת במערכת יכולה לשמש בנקל לשיגור מאות אלפי הודעות SMS, בלי שמפיקי התכנית או המפעיל הסלולרי ידע שכל המסה הזו שוגרה ממקור פיזי אחד. מדובר במערכת בת 32 ערוצים שיכולה לשגר 30 שיחות בו זמנית. בנוסף, לכל ערוץ ניתן להוסיף 4 כרטיסי SIM והמערכת יודעת לנתב ביניהם לסירוגין או אחד אחרי השני.

 

המערכת גם יודעת לנתב את השיחות היוצאות בין מספר תאים סלולריים שונים תכונה שבמקור נועדה כדי לפזר את העומס . ניתן להחליף את כרטיסי הסים תוך כדי עבודה שוטפת של המערכת וכך ניתן להוציא תוך שעה או קצת יותר למעלה מ-300 אלף הודעות, ללא קושי, שלכאורה יצאו מ1200-1500 מספרי טלפון שונים.

 

בחברה מסבירים, כי אם ממקמים את הציוד באיזור מגורים צפוף כמו קריית בן גוריון בחולון, מספרי טלפון שישמשו את הזייפנים יתפרשו בין שבעה או שמונה תאי כיסוי סלולריים ויקשה מאוד לזהותם.

 

נוסף על כך, ניתן לשלב את המערכת עם "שרת SIM” – מחשב המרכז נתונים של מאות כרטיסי SIM בו-זמנית ושולח אותם דרך הרשת למערכות הממוקמות באיזורים גיאוגרפיים שונים. באופן הזה, ניתן להציב את הציוד הרב-ערוצי במספר מקומות כמו ת"א חולון ירושליים ומודיעין ,למשל.

 

שרת ה-SIM ישלח כל העת נתוני SIM משתנים למיקומים השונים שמהם ישלחו ההודעות כשגם במיקומים הגאוגרפיים יפוצלו ההודעות בין תאים סלולרריים שונים, כשהכל נשלט ממיקום אחד ובאמצעות מחשב אישי אחד. התפוקה האפשרית: מיליון עד מיליון וחצי הודעות SMS תוך שעה-שעה וחצי (או יותר לפי רצון המפעילים), שלכאורה יצאו מ-5,000-6,000 מכשירי טלפון שונים ולא משלוש ארבע מערכות בלבד.

 

במקרה כזה, עדיין תיוותר בידי אנשי התוכנית הגנה אחת נוספת: דרישת קוד זיהוי מהמכשירים מהם יוצאות השיחות. בלי להיכנס יותר מדי לפרטים, אפשר להתגבר גם על כך.

 

נכון, ההוצאה יכולה להגיע למעל מאה אלף דולר. אבל אם אנשים מהמרים על תוצאות הצבעה, לא מדובר בסכום בשמיים. נוסף על כך, מבלי להיכנס לכיסיהם של נינט טייב, שי גבסו או צמד ההראלים (מויאל וסקעת), ניתן להניח בהערכה זהירה שהשווי הכלכלי של זכיה באחד המקומות הראשונים בתחרות הוא לפחות חצי מיליון דולר בשנתיים שלוש הראשונות. בקיצור, כדאי.

 

כדי להסיר ספק, הטיית תוצאות היא ככל הנראה לא חוקית ושום חברה שפויה לא תסייע לכך במודע או להודות בכך, ולכן, אין ליורוטק קשר לזיופים האחרונים. אולם, הטכנולוגיה קיימת, זמינה והיא בהישג יד כספי לבעלי עניין.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"פערים" בביטוח הלאומי
ה-BBC. הולכים על הרשת
מומלצים