שתף קטע נבחר

השב"כ הבריטי חשד אך לא "סימן" את המחבל כאיום

טענות קשות נגד ה-MI5 לאחר שהתברר שהוא חשד באחד המחבלים שביצוע את הפיגועים בלונדון אולם לא הגדיר אותו כאיום ממשי ולא עקב אחריו. טענה נוספת: מחבל אחר היה בקשר עם אנשי אל קאעידה. משטרת לונדון גם בוחנת את האפשרות שהמחבלים לא התכוונו להתאבד ושולחיהם הטעו אותם לחשוב כי יוכלו להיחלץ מזירות הפיגוע בשלום

שירות ביטחון הפנים של בריטניה (MI5) נאלץ בסוף השבוע להתגונן מפני שורה של האשמות הקשורות לכישלונו בהתרעה מוקדמת אודות הפיגועים בלונדון לפני 10 ימים.

 

עיתוני בריטניה טענו כי אחד החשודים בביצוע הפיגועים, מוחמד סדיק חאן, נחשד לפני כשנה במעורבות במזימה לבצע פיגוע משאית תופת בלונדון, אולם לא "סומן" כאיום על ביטחון המדינה ולא הושם תחת מעקב.

 

MI5 אמר בתגובה כי בוצעה "הערכה מהירה" של מידת מסוכנותו של חאן, כמו שנעשה למאות אנשים אחרים שנקשרו לחקירת ניסיון הפיגוע האמור, ונמצא שהוא שייך ל"מעגל ההיקפי" של המעורבים, ואינו מהווה איום ממשי ומיידי. "יש לנו משאבים מוגבלים ואנו יכולים להשקיע אותם רק בגורמים שאנו מאמינים שהם איום ממשי ומיידי לביטחון המדינה", אמר גורם ב-MI5.

 

עוד בנושא:

 

טענה נוספת שהושמעה היא כי פעילי אל-קאעידה שנלכדו הזהירו בשתי הזדמנויות את חוקריהם כי הרכבת התחתית בלונדון היא יעד לפיגועים, ובכל זאת הורדה רמת הכוננות הכללית בבריטניה. MI5 מכחיש שהיו התרעות ממוקדות, ושרמת הכוננות ירדה משום שהמודיעין הראה שהסבירות לפיגועים בממלכה הייתה נמוכה.

 

גורם ביטחוני בריטי השתמש בטענות המוכרות מאוד לישראלים כשדיבר על האפשרות של סוכנויות הביטחון לסכל פיגועים באופן מוחלט. "ישראל הותקפה על ידי מחבלים מתאבדים מזה 20 שנה ואם ארגון כלשהו יכול למנוע פיגועים כאלה הרי שהשב"כ בעזרת המוסד אמורים לעשות זאת. אם גם אם אינם מסוגלים לעשות זאת עם כל המשאבים העומדים לרשותם איך אנו נוכל לעשות זאת"?

  


צילומי מצלמת האבטחה בתחנת הרכבת בלוטון בהם נראים ארבעת החשודים בדרכם ללונדון עם תרמילי הנפץ על גבם(צילום: AP)

 

העיתון "סאנדיי טיימס" דיווח כי שתי סוכנויות ביטחון אמריקניות הודיעו לאחרונה לבריטים כי אותו חאן זוהה על ידי פעיל אל קאעידה הנמצא במעצר בארה"ב, מוחמד ג'ונייד באבר, שהודה בין השאר בסיוע בתיכנון פיגועים בבריטניה. אותו באבר אמר לחוקריו כי הוא פגש את חאן בפקיסטן.

 

האשמה אחרת שמקורה בגורמי ביטחון אמריקנים, היא ששמו של אחד החשודים, ג'רמיין לינדסי, היה מוכר כבעל קשרים עם פעילי טרור שהיו "מסומנים" בארה"ב, וכי שמו הופיע ברשימה של "חשודים", אולם הבריטים "איבדו" אותו. MI5 מכחיש שהשם שלו הופיע ברשימה. 

 

נטען גם שהוא היה קשור לפעיל טרור שנעצר עם 600 ק"ג חומרי נפץ מתוצרת בית. בשבוע שעבר נמצאו ופוצצו תשעה מטעני נפץ במכוניתו של לינדסי בחניון תחנת הרכבת בלוטון.

 

כמו כן נטען שלא רק אחד החשודים בפיגועים אלא שלושה מהם ביקרו בפקיסטן בתקופה האחרונה. שהזד טאווניר פגש בפקיסטן פעיל של ארגון הטרור "צבא האיסלם" בין 2003 ל-2004, ונטען שהיה חבר בארגון הטרור "חיזב א-תחריר". עוד דווח כי בביקורו השני במדינה התלווה אליו המחבל חאן, שגם ביקר בעבר באפגניסטן ושהה במחנה אימונים לפעילי טרור. נטען כי גם המחבל השלישי, חסין חוסיין, ביקר בפקיסטן השנה.

 

טענה נוספת היא שפעיל אל קאעידה מוכר, שחשוד כ"מוח" שמאחורי הפיגועים, הגיע לבריטניה כשבועיים לפני הפיגועים אולם לא הושם תחת מעקב, ועזב לפני הפיגועים. MI5 אמר שמדובר בטעות בזיהוי.

 

משטרת לונדון הודיעה הלילה כי מספר ההרוגים במתקפת הטרור בעיר עלה ל-55, לאחר שאישה שנפצעה באחת הזירות מתה מפצעיה בבית חולים. עד כה זוהו 47 וישנם עדיין נעדרים רבים. על פי הערכות של גורמים שונים, מספר ההרוגים הכולל בפיגועים יגיע לכ-70. כמו כן, רק אתמול הורחק שלד האוטובוס מספר 30 מזירת הפיגוע בכיכר טוויסטוק.

 

אפשרות: המחבלים כלל לא התכוונו להתאבד

 

בתוך כך בודקת משטרת לונדון את האפשרות שהמחבלים שנטלו חלק בפיגועי התופת בלונדון בשבוע שעבר לא התכוונו כלל למות ולהפוך למחבלים מתאבדים, ולמעשה התכוונו להיחלץ בשלום מזירות הפיגועים והוטעו על ידי שולחיהם.

 

"אין לנו הוכחה חותכת לכך שהמחבלים היו מתאבדים", מסר דובר הסקוטלנד יארד לעיתון "סאנדיי טלגרף". "יש אפשרות שהם כלל לא התכוונו למות", הוסיף. ואכן משטרת לונדון נמנעה עד כה מלהשתמש באופן רשמי בביטוי "פיגועי התאבדות".

 

אחת ההשערות שהעלתה המשטרה היא, ששולחי המחבלים הטעו את החשודים והבטיחו להם כי מנגנון ההפעלה של המטענים יעמוד לרשותם מספיק זמן כדי שיוכלו להחלץ מהמקום, בעוד שהם ידעו כי המטענים יתפוצצו מיד. "שולחי המחבלים וודאי חשבו על האפשרות שמניחי המטענים יחשפו את זהותם, לאחר שהמשטרה תעלה על עקבותיהם, והעדיפו לא לסכן את עצמם", מסר גורם במשטרה.

 

עובדה כבדת משקל שסייעה בנוגע להשערה אודות המחבלים היא, שארבעתם שילמו עבור כרטיסי חניה לפני עלייתם לרכבת התחתית, ואף רכשו כרטיסי נסיעה חזרה. עם זאת, החוקרים אמרו שהם מודעים לאפשרות שרכישת הכרטיסים נועדה להפגין "נורמליות" ולא לעורר חשד.

 

בנוסף, הם כלל לא נשאו חגורות נפץ, אלא נשאו את המטענים בתיק. כמו כן, לא דווח על קריאות "אללה אכבר" לפני הפעלת המטענים, כפי שהמחבלים במזרח התיכון נוהגים לעשות.

 

הסברה לפיה היו אלה מחבלים מתאבדים שפעלו בזירות, התבססה עד כה על העובדה שכולם נהרגו, וכן על העובדה שראשו של אחד מהם נערף, וכן על העובדה שלא נמצאו מנגנוני השהייה בזירות הפיגועים, בשונה מהפיגועים במדריד.


פורסם לראשונה 17/07/2005 10:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
למה לא הייתה התרעה? אבל בלונדון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חסיב חוסיין. התאבד או נהרג?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ההשערה הייתה "פיגועי התאבדות". זירת אחד הפיגועים בלונדון
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מגדי אל-נשר, מרכיב המטענים? נעצר במצרים
צילום: איי אף פי
מומלצים