שתף קטע נבחר

"את גוש קטיף הפסדנו, נלחמים על אפרת"

גלויות מהרגעים הקטנים והגדולים של כפר מימון: אחיו של הנשיא שבא לייצג את המשפחה, בנקאי מנווה דקלים שמאיים לשרוף את תעודת המתנדב שלו במשמר האזרחי, יכולת הארגון המופלאה של מועצת יש"ע, ומפגין שמודה: "את המלחמה על גוש קטיף הפסדנו, אבל אם לא נילחם נפסיד גם את אפרת". וגם: החיילים הנבוכים מול מ"פ לשעבר, שבוכה מולם ברמקול: "בשביל זה התגייסתם לצה"ל – לירות באחד שהיה קצין בגולני?". אז מה, נגמר? "מה פתאום נגמר, זה רק הפרומו"

הימים בכפר מימון השבוע היו ארוכים, אך הלילות ארוכים יותר. ובלילות, כמו במחנה הקיץ של פעם, הלב נפתח, הלשון מתגלגלת וגם מי שמורגל מאוד באמירות רשמיות לעיתונות ולעיתונאים, מדבר בלי לשים מעצור ללשונו. אפשר ללמוד הרבה משיחות הלילה הללו, על הלך הרוח, על מה שהיה ובעיקר על מה שיהיה.

 

 

יום שלישי, חצות וחצי, צומת הכניסה לכפר מימון. ליאור קצב, פעם ראש עיריית קרית מלאכי, ותמיד אחיו של הנשיא משה קצב, מרים לו טלפון. בתו שילת, 

שחגגה בבוקר יום הולדת שנתיים, יושבת על הכתפיים שלו, המומה מההמון השוצף שעולה מהשדות ומהכביש אחרי העצרת בנתיבות. הבן הגדול ישן בעגלת התינוקות, והאשה תופסת קצת אוויר על האוטו שתקוע בלב הצומת מתחת לשלט עצור. דרך ארוכה, תשעה קילומטר הם עשו עד כאן, אבל חיוך גדול מרוח להם על הפנים.

 

"אתה שומע, משה", הוא אומר לנשיא בסלולרי, "אתה לא תאמין מה שהולך פה. זאת ממש יציאת מצרים. מחמם את הלב". מסתבר שזה גם מחמם את לבו של הנשיא, מספר האח הצעיר, שפרש מהפוליטיקה לאחר ההפסד בבחירות האחרונות לטובת עסקים פרטיים. מה אתה עושה פה? אני שואל. "מייצג את המשפחה", הוא עונה בחיוך שובב, "יש כאלה שאסור להם להיות פה", הוא מסביר. אבל אתה מודע לכך שמדובר רק באקט סימבולי, אין בכך לשנות דבר, אנחנו מקשים. "כל מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד קטן אחד", עונה קצב מניה וביה ומתפנה להמשיך במסע, עוד כשני קילומטרים אל תוך הכפר.

 

לדבר אחד משפחת קצב שהחליטה להצביע ברגליים לא נזקקה – שקי שינה. הם, להבדיל מרבבות המפגינים האחרים, יגיעו ישר למיטות שהציעה עבורם החמות, תושבת כפר מימון. "אני מעדיף להזיע כאן בעד הכתום, במקום לקטר בסלון עם החברים", מסביר קצב הצעיר, מניח את שילת הקטנה בתנוחה נוחה יותר על הכתפיים ומג'בלע בעליה אל עבר כפר מימון.

 

יום רביעי, 8 ורבע בערב, שער הכניסה לכפר מימון. מאות שוטרים ואנשי מג"ב, פרשים ושתי זרנוקיות מוכנות לאפשרות שהמון הכתומים יצא החוצה.

ד.ד, בנקאי בן 47 מנווה דקלים, מוציא מארנקון שבכיסו את תעודת מתנדב המשמר האזרחי ומנופף בה בזעם בפניו של מפקד משטרת מרחב לכיש, נצ"מ אפי מור. "אני מתבייש בכל השנים שהתנדבתי עבורכם. תתביישו לכם. בשביל זה יש משטרה, בשביל לעצור צעדה דמוקרטית שבאה לחזק את הגוש?", הוא מטיח בו בחרון. "אם אתה מדבר ככה, אז מגיע לך להתבייש", עונה לו הקצין הטרוד מאוד במשימה שלפניו. "אני הולך לשרוף את התעודה הזאת", הוא זועם - אך הקצין הבכיר כבר לא איתו.

 

בוא נעזוב רגע שריפות ונדבר בהיגיון, אני מציע. "בוא אסביר לך היגיון. המדינה הזאת שלחה אותי לשם. המדינה הזאת בחרה ממשלה שלא תגרש אותי משם. ראש הממשלה הזאת גונב את דעת המדינה ואת המנדט שנתנו לו. במצב כזה לא נותרה לנו שום ברירה, אנו התושבים בגוש קטיף. לכן אנו באים לכאן. לכן אנו נאבקים בו. לכן אנשים ינסו לפרוץ אל תוך הגוש. לכן לא נאפשר לו לגרש אותנו מהבתים שבנינו וגידלנו בהם ילדים", הוא מטיח בשצף. המדינה שלחה אותך והמדינה מחזירה אותך, ומעבר לזה אתה בנקאי, אז תעבוד בבנק בניצן המתרחבת ותבנה בית חדש למשפחה, אני מציע, מנסה ללכת קדימה. "אני בשביל המדינה הזאת לא מוכן יותר לעשות שום דבר. המדינה בגדה בי", הוא אומר.

 

יום רביעי, 10 בערב. אוהל בודד של כתומים, שתקוע בלב מגרש החניה שהפך למפקדת הכוח המכתר את כפר מימון: אמיר, רק שם פרטי הוא מבקש,

תושב אפרת בן 24, שופת על גזיית הפיקניק קפה שחור ומציע גם לנו. הקפה טוב, חזק, עם הל. אכלת? הוא שואל. אכלנו, אך אנו מתפלאים מאיפה לו השקיות האלה המלאות אוכל, לחם, ממרחים וקופסאות שימורים, הניצבות ליד פתח האוהל. "נתנו לנו כשיצאנו מהעצרת מנתיבות. תודה לאל, יש"ע מארגנים, אז העסק עובד. כל אחד קיבל שקית כזאת".

 

"באתי עם חברים מיישובים שכנים", מספר אמיר, בוחש את הקפה לאט לאט ומנמיך את האש. "היינו אמורים לבוא באוטובוס, אבל הדיקטטור עצר את האוטובוסים, אז לקחנו טרמפים עד נתיבות וגם הלכנו הרבה ברגל, מצומת נתיבות. לא קל בחום הזה, אבל בשביל ארץ ישראל, זה שווה", הוא אומר מחייך חיוך גדול, יודע שזר לא יבין את השפה הזאת. "אז רק את האמת אתה רוצה?" הוא אומר ומוזג את הקפה לכוסות חד פעמיות דקות, שנועדו במקורן בכלל לשתייה קרה.

 

"אני פה היום ואני אמשיך מפה לכיסופים ולגוש קטיף, ובכלל לא אכפת לי כמה שוטרים וחיילים יעמדו לי בדרך. תדע לך שרק פה יש אלפים שמוכנים לסכן את עצמם בדרך לא דרך ונגד הצבא והמשטרה, כי אני נלחם על הבית שלי. האמת היא שהתחושה בלב שאת המלחמה על גוש קטיף הפסדנו. אבל ברור לי שאם לא אלחם בשרון מכאן, הוא מחר יגיע עם ה-D9 לבית שלי באפרת", הוא לוגם מהקפה ומתכנס אל עצמו. "אתה יודע, בצבא, בגולני, חטפתי אבן בראש בסיור במחנה פליטים. נפצעתי קל. אף אחד לא דיווח על זה בתקשורת. אבל מאז אני קיבלתי הבנה גדולה, תקרא לזה הארה: הערבים הם אויבים שלי, את הבית שלי הם לא יקבלו בקלות, גם אם ראש הממשלה שלי משתף איתם פעולה", אמר וסימן לחבר שבא לקרוא לו להתייצב מול החיילים ליד הגדר, שיחכה עד שיגמור את הקפה.

 

יום חמישי, כמעט חצות וחצי בתוך כפר מימון. סגן במיל' בגולני לבוש חולצה כתומה, עומד ובוכה מול עשרות טירוני הנדסה קרבית החוסמים בגופם את הפירצה הגדולה בגדר: "שירתתי שירות מלא בגולני, הייתי חייל כמוכם, הייתי מפקד. לקחתי את הכוחות שלי להילחם במחבלים, להילחם בטרור. אני אדם פשוט היום, סטודנט באוניברסיטת תל-אביב. אדם פשוט, לא אויב, לא מחבל. תגידו לי אתם? מה אתם עושים פה?"

 

"מה חיילים עושים פה מול אזרחים ישראלים?" הוא בוכה אל תוך המגפון הידני שהביאו לו המארגנים, והחיילים שמולו - ילדים שבקושי צמחו זיפי זקן וחלקם חולמים אפילו להיות הבחור הכתום שמולם, שהיה כבר מ"פ הוביל כוחות ופגע במחבלים - משפילים עיניים, רוקעים ברגליהם בחוסר מנוחה, בוטשים באדמת הלס המעלה ענני פודרה מחניקים. "למה אתם פה ואני לא רואה כאן אף אחד מעל דרגת סגן? איפה המג"ד? איפה המח"ט? איפה האלוף? מה הגבול שלכם? אם אני אוציא רגל מהגדר תרביצו לי, קצין ומפקד בצבא שאתם משרתים בו?

 

"אם נצא החוצה תירו בנו? תירו בי ברגל? תירו בי בראש? בשביל זה התגייסתם לצה"ל – לירות באחד שהיה קצין בגולני? הוא אומר בקול חנוק אל תוך הדממה שסביב, ורק נערה אחת עם חלילית מצליחה לשבור את הדממה בהתחילה לנגן "אין לי ארץ אחרת", כשאליה מצטרפים לאט לאט עשרות חבריה, בעוד הקצין הצעיר במיל' נטמע בחזרה אל תוך ההמון שסביב, מוחה את הדמעות בידיים מאובקות ונעלם.

 

יום חמישי, 1:15 לפנות בוקר, אוהל החפ"ק של המחוז הדרומי במשטרה. בצד המפכ"ל משה קראדי וניצב בר-לב מתייעצים. אלוף פיקוד הדרום דן הראל, מדבר בטלפון הסלולרי בצד. קצינים מרוטי מדים של המשטרה יושבים על כיסאות פלסטיק ושואלים את עצמם אם נגמר. נגמר? אני שואל קצין בכיר שמבקש לא להתראיין בשמו. "איזה נגמר?" הוא עונה, מביט בשיירת האוטובוסים שהזמינה המשטרה ובעשרות המכוניות הפרטיות של הכתומים היוצאים מכפר מימון בדרך חזרה הביתה: "זאת רק ההתחלה, זה רק הקדימון". פרומו למה? אנו שואלים. "הפרומו של החודש הקרוב. זה סיבוב ראשון. הם מותשים, אנחנו עייפים. יוצאים לסוף שבוע וחוזרים למשחקי החתול ועכבר".

 

מה עוד נותר? אני שואל. "אוהו", הוא אומר, מכניס יד אל תוך צווארון שחור מזיעה ומאבק, מנסה להוציא איזה גרגיר טורדני. "הם ינסו ואולי יצליחו לשגע אותנו על הגדר שמקיפה את רצועת עזה ובמעבר כיסופים. אנחנו נעצור אותם, ואולי לא. ואז יבוא הדבר האמיתי, להוציא אותם ואת המתנחלים של גוש קטיף מהבתים שלהם. כל מה שראינו עד היום, כל מה שנראה עד ה-17 באוגוסט, הוא כלום לעומת הדבר האמיתי, הפינוי, העקירה של התושבים האלה מעשרות שנות חיים בגוש קטיף".

 

תעמדו בזה, אני שואל. "נעמוד, אחרי זה ניפול. המטען הרגשי שיושב על כל אחד מאלפי השוטרים והחיילים שלנו שישתתפו בזה, יקחו את הקולות והמראות עד אחרון ימיהם", אמר בטרם נקרא לסיכום לקחי שלושת ימי כפר מימון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זאת ממש יציאת מצרים"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"מה חיילים עושים מול אזרחים?"
צילום: איי פי
מומלצים