שתף קטע נבחר

"מתייחסים לבנות שלנו כמו לעבריינים פליליים"

הורים התלוננו בפני הוועדה לזכויות הילד בכנסת על היחס אל בנותיהן, המוחזקות במעצר בעקבות חלקן בהפגנות נגד ההתנתקות. נציגת שירותי הרווחה דחתה את דרישת המשטרה לשלב עובדי סעד בתהליך הפינוי: "אנחנו מוכנים לסייע למשפחות, אבל לא לפנות ילדים. זה לא התפקיד שלנו"

הוועדה לזכויות הילד בכנסת דנה היום (ג') במצבם של ילדי היישובים אשר יפונו במסגרת תוכנית ההתנתקות. הנושא הרשמי שעל סדר היום היה חלקם של בני הנוער בפעולות המחאה והטראומה שעוברת עליהם במהלך הפינוי, אולם ההורים שנכחו בישיבה, בעידודה של חברת הוועדה ח"כ גילה פינקלשטיין (מפד"ל), הסיטו את עיקר הדיון לתנאי החזקתן במעצר של הנערות שנעצרו במהלך ההפגנות בחודש האחרון.

 

ההורים מחו על כך שבמשך למעלה משלושה שבועות מוחזקות בנותיהם במעצר בתנאים נחותים מאלו בהם מוחזקים, לדבריהם, עבריינים פליליים.

 

 

"אני לא חושבת שיש דבר כזה בעולם שילדים נעצרים על השתתפות במחאה פוליטית ומכניסים אותם למעצר עד תום ההליכים", אמרה שרה, אם לילדה שנעצרה במהלך הפגנה נגד ההתנתקות. "הן מוחזקות בחדר חם, בלי איוורור. לא נותנים להן להתקלח ולהחליף בגדים, לא נותנים להן להסתובב, רק שעה ביום ושעה בערב. אפילו להתקשר הביתה איפשרו להן רק לאחר התערבות שופטת".

 

משה, אשר בתו חיה בת ה-14 מוחזקת במעצר ממושך בכלא מעשיהו, הוסיף: "ההתייחסות לבנות שלנו היא כמו לעבריינים פליליים. בתי יושבת במעצר כבר 25 יום באשמה שסירבה לציית להוראת שוטרת לעזוב את המקום. לעצור עד תום ההליכים על דבר כזה?!".

 

ח"כ רן כהן, יו"ר הוועדה, השיב בתגובה לתלונות ההורים כי בשבוע הבא ייצאו חברי הוועדה לביקור בבית המעצר במעשיהו בכדי להתרשם מהתנאים בהם מוחזקות הבנות.

 

"לא רוצים ששוטרים או שוטרות ירימו ילדים במהלך הפינוי"

 

נציג מנהלת סל"ע, דניאל שטרול, הדגיש במהלך הדיון כי בני הנוער ככלל משמשים כחוד החנית במאבק המשפחות כנגד תוכנית ההתנתקות ולכן מעורבותם בהפגנות רבה. "בחלק גדול מהמשפחות מאבדים ההורים את הסמכות", אמר שטרול. "הילדים עצמם מהווים את הסמן הימני של המשפחה. הנוער מזדהה עם נוער הגבעות. הוא מאמץ דרכי מחשבה קיצוניות".

 

שטרול הוסיף כי המנהלת פועלת בלוויית אנשי סעד ורווחה על מנת לשכנע כמה שיותר משפחות לעזוב את היישובים מרצונן עוד לפני הפינוי הכפוי, וכן מנסים אנשי המנהלת לשלוח את הילדים למשפחות מחוץ ליישובים המפונים כדי לחסוך מהם את טראומת הפינוי.

 

"יש דיאלוג עדין ושברירי", אמר. "יש קבוצה של אנשי מקצוע שעובדים בגוש עם המשפחות. אם נצליח לייצר תהליך של יציאה מסודרת אז כל המשפחות יצאו יחדיו ואנחנו נשתדל לסייע להן. אבל אם המשפחות יסרבו לצאת נבצע פנייה מסודרת אליהן כדי שיאפשרו את יציאת הילדים לפני הפינוי. אנשי הרווחה ידאגו לחבר את הילדים למשפחותיהם בתום התהליך".

 

בדיון עלה עוד כי קיים ויכוח בין המשטרה לרשויות הרווחה בעניין שיתופם של נציגי סעד ורווחה בתהליך. רב פקד אבשלום בשארי אמר כי בכוונת המשטרה לצרף אנשי מקצוע למלאכת הפינוי "שיהיו בשטח עם הכוחות. אנחנו לא רוצים ששוטרים או שוטרות ירימו ילדים שיישארו במקום לאחר שההורים יפונו. לכן אנחנו רוצים שאנשי מקצוע יעשו זאת". נציגת שירותי הרווחה התנגדה ליוזמה ואמרה: "אנחנו מוכנים לסייע למשפחות, אבל לא לפנות ילדים. זה לא התפקיד שלנו".

 

עם סיום הדיון חתמו המשתתפים על עצומה הקוראת למנוע ככל הניתן השתתפות בני נוער בהפגנות אלימות ובלתי חוקיות ולכוחות הביטחון להימנע מהפרדת הורים מילדיהם בגין מעצר. כמו כן קוראת עצומה זאת להימנע ממעצר קטינים, גם אם עברו על החוק בעת ההפגנה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אחת הבנות שנעצרה אחרי חסימת כבישים
צילום: שאול גולן
צילום: אתר הכנסת
ח"כ פינקלשטיין. הובילה את ההורים
צילום: אתר הכנסת
מומלצים