שתף קטע נבחר

אחרי ההתנתקות: מעבר ארז יהפוך לתחנת גבול

מסמך שכתב מנהל מִנהל האוכלוסין מפרט כיצד יתבצע המעבר עבור ישראלים, פלסטינים וזרים. כבר בתחילת החודש ציין היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, כי "ל'איזרוח' המעברים יש חשיבות גם בקביעה האם מדינת ישראל חדלה מלהיות בעלת השליטה והאחריות ברצועת עזה"

יציאת ישראל מרצועת עזה נראית כבר ודאית ומשרד הפנים נערך ליום שלאחר ההתנתקות. מסמך היערכות שהעביר אתמול (יום ה') מנהל מִנהל האוכלוסין, ששי קציר, לשר הפנים אופיר פז-פינס והגיע לידי ynet מפרט את כל הדרכים בהן יוכלו ישראלים, פלסטינים וזרים לעבור מרצועת עזה לישראל ולהיפך. 

 

 

"נושא הסדרת המעבר אל רצועת עזה וממנה לאחר ההתנתקות וביטול הממשל הצבאי מחייב התאמת הערכות והתייחסויות למעברים לעוברים בהם וכן למנגנון הטיפול בבקשות ולאישור מעבר מרצועת עזה לישראל", כתב קציר לפז-פינס בעניין והציע להגדיר תקופת מעבר של בין שנה לשנתיים כ'תקופת ייצוב', בה ינצל מנהל האוכלוסין, אשר יתפוס את עמדות הצבא כיום במעברי הגבול, את התשתית הלוגיסטית והאנושית הקיימת במנהלת התיאום והקישור הצבאית.

 

קציר, שכיהן בעבר כמושל עזה, התייחס במסמכו, בין היתר, למעבר תיירים או זרים מהרצועה לישראל וכניסת ישראלים לרצועה. זר המגיע ממדינה המצריכה ויזת כניסת לישראל, יצטרך ויזה גם אם ייכנס לארץ דרך הרצועה. זר זה יוכל להכנס אך ורק דרך מעבר ארז, בו תוקם תחנת מעבר גבול הדומה באופיו לזה הפועל בנמלי התעופה ובנמלי הים. זר המגיע כתייר לישראל ממדינה שאינה מצריכה אשרת כניסה לישראל, אך בכל-זאת נכנס ראשית לרצועת עזה, יוכל להיכנס לישראל דרך מעבר ארז ללא אשרת כניסה. 

 


מעבר ארז (צילום: צפריר אביוב)

 

כניסת ישראלים לרצועת עזה תתאפשר בדומה למתכונת הקיימת היום. ישראלי המבקש להכנס לרצועה יגיש ראשית בקשה לצבא ולאחר שיקבל אישור, יגיע למעבר הגבול, יפקיד את תעודת הזהות שלו בתחנת הגבול ויקבל תחתיה היתר מיוחד, עמו ייכנס לרצועה. זאת, על-מנת למנוע גניבת תעודת הזהות ושימוש בה לרעה על-ידי גורמים עוינים. כל כניסה של אזרח ישראלי לרצועה תירשם במערכת הממוחשבת של משטרת הגבולות.

 

במסמכו ממליץ קציר להעביר את הסמכות למתן היתרי כניסה מהצבא למשטרה וזאת על-פי חוק פינוי פיצוי. יש לציין, כי כאן הכוונה בעיקר לערבים אזרחי ישראל, המבקשים להיכנס לרצועה לצורך ביקורי משפחות, עסקים וכדומה. 

 

קציר, שסייר היום עם שר הפנים במעבר ארז, אמר בנוגע לכניסת פלסטינים לישראל כי כל תושב פלסטיני, שרשום כיום במרשם האוכלוסין של משרד הפנים, יהיה רשאי להכנס מהרצועה לישראל ובחזרה ללא דרכון אלא באמצעות אשרת כניסה בלבד. מי שאינו רשום כתושב פלסטיני יזדקק לדרכון. הסדר זה נועד להקל על הפלסטינים את המעבר בין הרצועה לישראל ולשטחי הגדה, לצרכי איחוד משפחות, עבודה או ביקורים שונים. בעניין זה יש לציין, כי במצב הנוכחי עוברים מדי יום כ-8,070 פלסטינים מהרצועה לישראל, בהם 6,800 פועלים.

 

מזוז: "המעברים הקיימים יהפכו לתחנות גבול"

 

המסמך נכתב בעקבות מכתב שהעביר היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בראשית החודש לשרי הפנים והבטחון, בו הוא מציין בפניהם את הצורך בהיערכות להפיכת רצועת עזה לטריטוריה זרה. "עם השלמת ההתנתקות ויציאת ישראל מרצועת עזה תהפוך הרצועה לטריטוריה זרה שהיציאה אליה - כמו הכניסה ממנה לישראל ולאיזור יהודה ושומרון - תוסדר בדיני הכניסה והיציאה הכלליים. החלת דיני היציאה והכניסה הכלליים על התנועה מישראל לרצועה ולהיפך תהפוך את המעברים הקיימים היום, למעשה, ל'תחנות גבול'", כתב מזוז.

 

כיום, מעבר רפיח, המקשר בין דרום הרצועה למצרים, הוא המעבר היחיד העונה לפי חוק הכניסה לישראל להגדרה 'תחנת גבול'. מזוז ציין במכתבו כי השאלה כמה מתוך מעברי הגבול - אם בכלל - יוכרו לאחר תום נסיגת צה"ל כ'תחנות גבול' אינה משפטית אלא צריכה להיענות על-פי צרכי השעה על-ידי שר הפנים. מזוז ציין עוד כי "להערכתנו, ל'איזרוח' המעברים יש חשיבות גם בקביעה - בדין הבינלאומי ובהקשרים אחרים - האם מדינת ישראל חדלה מלהיות בעלת השליטה והאחריות ברצועת עזה". 

 

מזוז ביקש מהשרים להיערך למתן אשרות והיתרי כניסה מישראל לרצועה ולהיפך, על-פי חוק הכניסה לישראל ומציע שלושה סוגי אשרות לשם כך: אשרת ביקור כללית ללא היתר עבודה, אשרת ביקור המאפשרת עבודה ואשרת מעבר מעזה לשטחי יהודה ושומרון. עוד ציין מזוז כי לאחר הסתלקות צה"ל מהרצועה לא יהיה עוד הצבא גורם מוסמך להתיר כניסת פלסטינים לישראל. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
תחנת גבול. מעבר ארז
צילום: איי אף פי
צילום: אלכס קולומיסקי
"עזה - טריטוריה זרה". מזוז
צילום: אלכס קולומיסקי
מומלצים