שתף קטע נבחר

שרון השתיק את נתניהו: "לא נדון בהפגנת הימין"

"למנוע מאוטובוסים להגיע לשדרות זאת החלטה שממשלה צריכה לדון בה, מדובר על איזון בין דמוקרטיה לקיום החלטות ממשלה", אמרה לבנת, וביקשה שהממשלה תדון בהתרת ההפגנה. גם נתניהו רצה להגיב בנושא, אך שרון קטע אותו: "הדברים לא נתונים לדיון". מזוז וקראדי נועדו, והחליטו שהמשטרה תקיים מו"מ אינטנסיבי עם המפגינים. גורמים משפטיים: "קראדי והמשטרה יזכו לתמיכה מלאה מהפרקליטות"

השרה לימור לבנת ביקשה בישיבת הממשלה היום (א') להעלות על סדר היום של הממשלה את התרת ההפגנה של מועצת יש"ע נגד ההתנתקות, שמתוכננת למחרתיים. בפתח הישיבה, אמרה לבנת כי "לא מדובר בהחלטה טכנית או מבצעית, אלא בדבר יותר רחב, מדובר על איזון בין דמוקרטיה לקיום החלטות ממשלה וכנסת. דמוקרטיה היא לא רק קיום בחירות, היא גם שמירה על חופש ביטוי, הפגנה ומחאה".

 

 

"כאן מדובר בציבור גדול, מוחה וזועם", הוסיפה שרת החינוך, "לכן להחליט למנוע מאוטובוסים להגיע לשדרות זאת החלטה שממשלה צריכה לדון בה".

 

כששר האוצר בנימין נתניהו הביע את רצונו להגיב בנושא. שרון אמר כי: "הנושא לא על סדר היום, והוא לא נפתח לדיון".

 

"קראדי והמשטרה יזכו לתמיכה מלאה מהפרקליטות"

 

היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז, נועד אחר הצהריים עם מפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, והשניים שוחחו על ההפגנה.

 

היועץ מזוז והמפכ"ל קראדי החליטו כי לפני הכרזה על סגירת הדרום ואי מתן אישור לאוטובוסים ולמפגינים להגיע למקום, תערוך המשטרה הידברות אינטנסיבית עם ראשי מועצת יש"ע בניסיון להשיג פשרה בהסכמה.

 

גורמים משפטיים הסבירו כי במשרד המשפטים רואים חשיבות רבה במיצוי כל ערוצי ההידברות האפשריים, כדי שראשי הימין לא יוכלו לעתור לבג"ץ נגד חסימת המפגינים ולומר כי המדינה לא באה בדברים עמם.

 

בנוסף, מדגישים במשרד המשפטים כי המשטרה תקבל גיבוי מלא מראשי המשרד ובעיקר מהיועץ מזוז, אם אכן ייכשל המו"מ עם מארגני ההפגנה. גורמים משפטיים אומרים כי קראדי והמשטרה יזכו לתמיכה מלאה של הפרקליטות אם אכן ההידברות תיכשל והצורך המבצעי-ביטחוני ידרוש את האיסור על קיום ההפגנה וחסימת הדרכים אליה.

 

"הממשלה לא מחליטה על ההפגנות נגדה"

  

הדיון בישיבת הממשלה נפתח לאחר שלבנת אמרה, "אני רוצה להעיר הערה למרות שאני יודעת שהנושא הוא לא על סדר היום".

 

שרון התיר ללבנת להעיר את ההערה שלה, והיא פתחה ואמרה: "אני מעונינת לדבר על איזון האנטרסים בדמוקרטיה ועל הצורך לקיים את החלטות הממשלה. מועצת יש"ע גילתה שליטה ואיפוק. האם המשטרה בוחנת כליות ולב? האם היא יודעת שהם רוצים להפר את החוק? אני יודעת שהם לא מתכוונים לנקוט באלימות, ויש לאפשר להם להפגין. אי אפשר להשאיר את ההחלטה בידי המשטרה, זאת לא עוד הפגנה. מה היה קורה אם היו חוסמים את אנשי השמאל?".

 

כמה משרי העבודה, ובתוכם שר הפנים אופיר פינס קפץ והשיב: "גם אותי היו עוצרים אם הייתי עושה הפגנה לא חוקית.  כשרצינו כסטודנטים לעשות הפגנה בירושלים, והמשטרה לא אישרה לנו, עצרו גם לנו את האוטובוסים".

 

פינס תקף את לבנת ואמר כי העלאת הנושא בממשלה אינה לגיטימית: "מה שעשית זאת דמגוגיה פופוליסטית. את יודעת כמו כל שר אחר, שאסור להביא נושאים כאלה לממשלה, היא לא מחליטה מהו גדר ההפגנות נגד עצמה".

 

רה"מ דפק בפטיש על השולחן והבהיר: "אנחנו לא עומדים לקיים על כך דיון".

 

עזרא: "המפגינים מתכננים לעצור את ההתנתקות"

 

השר לביטחון פנים גדעון עזרא, שנדרש לענות ללבנת על טענותיה, הציג את המכתב שנשלח ליו"ר מועצת יש"ע בנצי ליברמן אתמול בערב, שעליו חתום קצין אג"ם דרום, ובו נכתב כי: "אף שבכל המפגשים איתכם הובהר באופן חד משמעי כי פעילות מסוג זה מחייבת קבלת רישיון על פי דין, עד היום טרם הוגשה כל בקשה לקיום התהלוכה בשדרות. הפעילות הנ"ל ללא היתר כדין וללא תיאום עם המשטרה הינה בלתי חוקית, וככזאת תהיה המשטרה רשאית להפעיל את סמכויותיה כדי למנוע סכנה לשלום הציבור. מעבר לכך, בהתחשב במצב הביטחוני באזור, ההפגנה תעמיד בסכנה מיוחדת את כלל משתתפי האירוע".

 

עזרא טען שפרסומי ההפגנה קוראים לעצור את ההתנתקות: "בפרסומים שקוראים להמונים להגיע לעצרת מצוין בפירוש, שבכוונתם לעצור את תוכנית ההתנתקות ואת מבצע הגירוש".

 

גם השרה ציפי לבני תמכה בכך שהממשלה לא תקיים דיון על הנושא: "יש בעייתיות בליצור את הדיון הזה, שיכול להיות בעל קונוטציות פוליטיות. השיקולים והערכת המצב של משטרת ישראל הם מבצעיים, הממשלה אינה יכולה להכנס לנעלי המשטרה".

 

לדבריה, "קיום דיון הוא תמיד לגיטימי וממשלה מעודדת כל ביטוי של דעות. השאלה היא מתי הפגנה הופכת להפרת חוק. במקרה הספציפי הזה, הפער בין הפגנה לניסיון להיכנס לגוש קטיף, כלומר הפרת חוק, היא שאלה מבצעית, שהתשובה עליה צריכה להינתן על ידי המשטרה".

 

מועצת יש"ע: "נפנה לנשיא"

 

ראש המועצה האזורית בנימין, פנחס ולרשטיין, נפגש אחר הצהריים עם מפקד מחוז הדרום במשטרה, ניצב אורי בר-לב, כדי לדון בצעדה. ולרשטיין הציג לבר-לב את דרך הצעדה משדרות לאופקים ומשם לגוש קטיף, אולם לא קיבל את הסכמת המשטרה לקיימה במתכונת המוצעת. במועצת יש"ע אומרים כי גם ללא אישור המשטרה הם ינסו לצעוד לעבר גוש קטיף.

 

במועצת יש"ע שוקלים כעת להיפגש עם נשיא המדינה, משה קצב, ולפנות אליו בבקשה שיתערב על מנת שיסייע להם במאבקם הדמוקרטי כדי שיתאפשר להם להפגין.

 

ביום שלישי בערב מתכוונים ראשי מוצעת ישע לקיים עצרת בשדרות ומשם להתחיל לצעוד לעבר גוש קטיף. כבר בסוף השבוע הודיעה המשטרה כי לאור מידע מודיעני שהגיע אליה על כוונת פרובוקטורים להיכנס לתוך גוש קטיף, הם לא יאשרו את הצעדה. מנגד הודיעו ראשי יש"ע כי גם ללא אישור הם יצעדו לעבר גוש קטיף, אך עם זאת כל הדברים יהיו גלויים ויוצגו למשטרה והצעדה תהיה ללא אלימות. במהלך סוף השבוע היו ניסיונות הידברות טלפוניים בין ראשי יש"ע לבר-לב ולמפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קרדי.

 

הערב יקיימו ראשי מוצעת יש"ע התייעצות נוספת, ומחר בבוקר ייפגשו עם שר הביטחון, שאול מופז, לדיון בנושא, שאחריו ימסרו את ההנחיות האחרונות לפעילים בשטח.

 

ההערכה: אלפי שוטרים יירדו לדרום

 

המשטרה מצדה נערכת לאפשרות לחסום את אזור הדרום כדי לא לאפשר למתנחלים להגיע לשדרות. גם המשטרה תקבל מחר בבוקר החלטה לגבי היערכותה - כאשר ההערכה היא, שאלפי שוטרים יירדו לכיוון הדרום ויסייעו בחסימת הכבישים.

 

בינתיים לא מבזבזים במועצת יש"ע זמן. הם כבר הכשירו חורשות בשדרות, ושם יישנו אלפי המפגינים שצפויים להגיע לעיר, אם לא יתאפשר להם לצעוד לכיוון אופקים. כמו כן, הם הכשירו חניון בפארק באופקים לצורך לינה.

 

השר יצחק הרצוג התבטא בנושא לפני ישיבת הממשלה, וטען כי אין זכות קיום להפגנה שאינה מתואמת עם המשטרה: "הבעיה מתחילה בכך שראשי מועצת יש"ע ניתקן מגע מהמשטרה. זוהי כמות גדולה של אנשים באזור שידע קסאמים, והמשטרה לא מוכנה לקחת את הסיכון לשלום הציבור שכרוך בכך. הפגנה בצורה מסודרת צריך לתאם עם המשטרה, אם לא - המשטרה צודקת במאה אחוז".

 

הרצוג גם אמר כי "תוכנית ההתנתקות מקלה באופן פרדוקסלי על הקהילה היהודית בתפוצות, ומפחיתה את הבידוד של משום שישראל הפכה להיות בון טון".

 

שרון קרא לשרים: "בנסיעות לחו"ל - עודדו עלייה"

 

עוד בישיבה: הממשלה שמעה את סקירת המכון לתכנון מדיניות העם היהודי, שהציג לשרים הערכה שנתית ל-2005.

 

אבינועם בר-יוסף, מנכ"ל המכון, והפרופ' יחזקאל דרור, נשיא המכון, הציגו לשרים מצגת לפיה בסקר שערכו, 67% מהנשים ו-72% מהגברים סבור כי על המדינה לתמוך כספית בהולדת ילד

שלישי ורביעי: "אנחנו מדברים על סטטיסטיקה שנעשתה במגזר החילוני ולא החרדי", אמר החוקר.

 

שרון קרא לכל השרים שנוסעים לחו"ל לדבר על נושא העלייה: "אין כאן אף אחד שלא נוסע ולא מדברים מספיק על הנושא. אני רואה בזה דבר בעל חשיבות מאוד גדולה. מדאיג אותי מאוד נושא עתידו של העם היהודי".


פורסם לראשונה 31/07/2005 16:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"הדברים לא נתונים לדיון"
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
"ציבור גדול, מוחה וזועם"
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים