שתף קטע נבחר

צילום: צביקה טישלר

אולמרט ימונה לממלא מקום שר האוצר

שרון החליט למנות את שר התמ"ת לממלא מקום שר האוצר - זאת משום שיתקשה לקבל את אישור הכנסת למינוי של קבע. "ההתמודדות על ראשות הליכוד נפתחה, אבל שום דבר לא יתרחש בזירה הפוליטית עד אחרי ההתנתקות", מעריכים גורמים פוליטיים, "נתניהו יחבור למורדים ויוביל אותם, אבל הבחירות יתקיימו רק בתחילת 2006. בכל מקרה, הכל תלוי בתוצאות ההתנתקות"

מחזיק תיק האוצר החדש של מדינת ישראל הוא אהוד אולמרט - כך החליט אמש (א') ראש הממשלה אריאל שרון. אולמרט ימונה לממלא מקום שר האוצר, ולא לשר האוצר, בגלל הקושי של שרון להעביר את המינוי בכנסת. במקביל, ימשיך אולמרט לכהן גם כשר התמ"ת.

 

שרון שוחח עם אולמרט אתמול ואמר לו כי בכוונתו להמשיך במדיניות הכלכלית ולהביא את תקציב המדינה לאישור הממשלה בישיבתה מחר, כפי שתוכנן לפני שנודע על התפטרותו של נתניהו. מחר ייפגשו שרון ואולמרט לדון במינוי, ובאופן שבו יישמרו יעדי הממשלה גם תחת מ"מ שר האוצר החדש.

 

התפטרות נתניהו - כל הדיווחים:

 

מזכיר הממשלה ישראל מימון הודיע אתמול בערב לאולמרט על המינוי. המינוי כממלא מקום יהיה בתוקף למשך שלושה חודשים, וידרוש אישור ממשלה בלבד, ללא צורך באישור כנסת - מתוקף העובדה שמדובר בממלא מקום. גורמים במערכת הפוליטית העריכו, שממילא "לאחר תום תקופת המינוי הזמני, תחל מערכת בחירות".

 

הממשלה תאשר את המינוי מיד עם כניסת התפטרותו של נתניהו לתוקף ביום שלישי בצהרים, במהלך ישיבת ממשלה בנושא התקציב.

 

"מערכת הבחירות החלה, ביבי יחבור למורדים"

 

במערכת הפוליטית ובסביבתם של ראש הממשלה ושל נתניהו מדברים על תרחיש פוליטי, לפיו ייתכן שהבחירות יוקדמו לתחילת השנה הבאה. גורמים

במערכת הפוליטית העריכו "שום דבר לא יתרחש בזירה הפוליטית עד אחרי ההתנתקות. לממשלה יש רשת ביטחון כל עוד ההתנתקות תבוצע".

 

ההתפטרות של נתניהו מתפרשת כיצירת בידול לקראת ההתמודדות על ראשות התנועה: "אין ספק שנתניהו קרא תיגר על אריק", אמרו גורמים בליכוד, "עד עכשיו היתה קבוצת מורדים שלא היה מי שיוביל אותה, כעת המצב משתנה. ראש הממשלה יצטרך לבדוק מה מצבו במרכז התנועה ובקרב המתפקדים, ואז להחליט האם להתמודד בפריימריס".

 

"בכל מקרה", אמרו גורמים בליכוד, "מערכת הבחירות החלה והצלחת ראש הממשלה בה, אם יחליט להתמודד, תלויה במחזות שיהיו בביצוע ההתנתקות. אם היא תעבור בשקט ובהצלחה יחסית, מעמדו של שרון יהיה כזה שהוא יוכל ללכת לבחירות. אם יהיה שבר - קשה להניח שיעשה זאת". יש לציין כי בעבר שרון חזר ואמר שבכוונתו להתמודד על קדנציה נוספת.

 

הצפי: בחירות בתחילת 2006

 

באשר ללוח הזמנים הפוליטי, אחת ההערכות בליכוד היא כי "הכנסת בפגרה עד אמצע אוקטובר ועד אז לא צפויות דרמות פוליטיות מרעישות". אם אכן יוקדמו הבחירות, זה עשוי לקרות בינואר או בפברואר 2006 - 90 יום מסיום הפגרה של הכנסת, שזה הזמן שדרוש לוועדת הבחירות המרכזית להתארגן לקיום בחירות".

 

לדברי גורמים פוליטיים, "בינתיים, הקואליציה תישאר אותה קואליציה, המורדים אותם מורדים, נתניהו יהפוך לפרשן לעת מצוא ואולמרט ינהל את העניינים הכלכליים. אם הפריימריז בליכוד יוקדמו לנובמבר, זה יהיה הסימן להקדמת הבחירות הכלליות". מדוע? משום שהקדמת הפריימריז בליכוד תגרור קביעת מועד להתמודדות על ראשות העבודה, ואז שתי המפלגות הגדולות יהיו מוכנות לפיזור הכנסת ולהקדמת הבחירות.

 

יחד עם זאת, לא כולם ממהרים להצביע על תרחיש הבחירות. ישנה עוד אפשרות: "שרון יוכל להמשיך לשרוד עם מפלגת העבודה ולהוסיף את שינוי", אמרו במערכת הפוליטית, "הכל תלוי בהצלחת ההתנתקות". מצב נוסף שאפשרי בעיקר בתיאוריה - "מצב ממש אבסורדי, שנתניהו ייבחר לראשות הליכוד, אך שרון ימשיך לכהן כראש הממשלה עד נובמבר 2006".

 

המכשול למינוי קבע: מליאת הכנסת 

 

גורמים בליכוד אמרו אתמול, כי "הקהילה העסקית תשמח על מינוי אולמרט. הוא שר התמ"ת והקהילה העסקית די מרוצה מפעילותו". שיקול נוסף שלדברי הגורמים הוביל להחלטה למנותו, היא ההבטחה שהבטיח שרון לאולמרט לפני כשנתיים שהוא יקבל את התיק - הבטחה שהופרה והסתיימה בנתינת התיק לבנימין נתניהו.

 

בכל מקרה, זה לא יהיה פשוט לשרון למנות שר אוצר חדש במשרה מלאה, במיוחד לא במצב הפוליטי הנוכחי. על מנת למנות שר אוצר במקום נתניהו, על שרון לקבל את אישור הכנסת - ומדובר במשוכה שלא יהיה קל לדלג מעליה. כולם זוכרים מה אירע כאשר ניסה לקבל את אישור הכנסת למינוי שרים חדשים, כמו רוני בר-און.

 

כינוס הכנסת לשם מינוי שר אוצר חדש עלול להוות פיאסקו לראש הממשלה: ייתכן שהמינוי לא יעבור בגלל חוסר ברוב דרוש, ייתכן שהמורדים יתארגנו וינסו להשפילו.

 

בעבודה מאיימים: נצביע נגד התקציב

 

ובינתיים, סיעת העבודה הודיעה שתצביע נגד התקציב בישיבת הממשלה מחר, אם לא יתקבלו כל דרישותיה. הדרישות העיקריות שלה: שינוי הרפורמה במס, מתן תקציבים לגליל ולנגב, הגדלת הגירעון ל-3.5% והגדלת ההוצאה הממשלתית ב-1.7%. שמעון פרס ידון היום בנושא עם שרון. 

 

הסיעה התכנסה אתמול לדון באופן הצבעת השרים בישיבה, ומזכ"ל העבודה, ח"כ איתן כבל, אמר בדיון כי העבודה לא צריכה כלל לנהל מו"מ על התקציב -

אלא צריכה להחליט האם בכוונתה להמשיך ולהישאר בממשלה לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות. כבל אמר: "אנחנו צריכים להיות אלטרנטיבה, ולא ננהל משא-ומתן על כל מיני סעיפים".

 

השר חיים רמון אמר כי העבודה צריכה להצביע בכל מקרה נגד התקציב. גם השרה דליה איציק אמרה כי העבודה צריכה להחליט לאן פניה, ומה בכוונתה לעשות לאחר ביצוע הנסיגה מעזה. השר שלום שמחון איים כי אם הממשלה תצביע נגד הרפורמה במשק החלב הוא יצביע בעד ולאחר מכן יתפטר מהממשלה.

 

למרות חילוקי הדעות, בסופו של דבר הצביעו חברי סיעת העבודה בעד הצעתו של שמעון פרס לקיים משא-ומתן עם משרד האוצר וראש הממשלה, ולחכות עד מחר לגבי החלטה סופית כיצד להצביע. הועלתה גם האפשרות לבקש את דחיית ההצבעה בממשלה. היום נראה כי פרס ייפגש עם שרון ואולי גם עם אולמרט, ממלא-מקום שר האוצר, כדי לדון עמם בדרישות העבודה.


פורסם לראשונה 07/08/2005 19:11

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט. ממלא מקום ל-3 חודשים
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
כלכלת בחירות?
צילום: גיל יוחנן
צילום: צפריר אביוב
בעבודה מאיימים להתנגד לתקציב
צילום: צפריר אביוב
מומלצים