שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

צה"ל נערך למבצע הפינוי: "אנחנו חייבים להצליח"

אחרי כל החזרות, זה יקרה בתוך פחות מיממה: "יש תחושה שנצליח, שלא נצטרך להשתמש בכל הטכניקות שלמדנו", אומר ל-ynet קצין בכיר ממפקדי מבצע הפינוי. בצה"ל משוכנעים שבשתי היממות הראשונות של המבצע יעזבו משפחות רבות. "אין למתנחלים עניין להתעמת עמנו, חלקם לא מסוגלים לעזוב ומחכים לדפיקה בדלת, אנחנו נהיה שם, מוכנים לעזור במה שיבקשו". רגע לפני, ynet משרטט את תמונת המבצע הצבאי הגדול בתולדות המדינה

הסתיימו ההכנות, האימונים והחזרות. המבצע הצבאי הלא-מלחמתי הגדול ביותר אי פעם יוצא השבוע לדרך - פינוי רצועת עזה וצפון השומרון. צה"ל, המשטרה, משמר הגבול ומשרד הביטחון יתחילו בעוד פחות מ-24 שעות לפעול בשטח. בשתי היממות הראשונות, המשמעותיות ביותר עבור מערכת הביטחון, ייקראו המתנחלים לעזוב את ביתם ויקבלו כל סיוע שרק יבקשו, אך החל מיום רביעי, כשיחל הפינוי הכפוי, עשויים גם להיראות מראות קשים: אלימות, התבצרות, אולי גם ניסיונות של ארגוני הטרור להשתתף באירוע ההיסטורי.

 

 

"אנחנו חייבים להצליח במשימה הזאת", אומר הבוקר (יום א') ל-ynet קצין בכיר בצה"ל ממפקדי המבצע, "ויש תחושה שזה מה שיהיה, שלא נצטרך כמעט להשתמש בכל הטכניקות שלמדנו, אולי אפילו תוך שבועיים כבר נהיה בחוץ".

 

"יד לאחים" - כך בחרו בצה"ל לקרוא למבצע. צוותים מעורבים של קציני צה"ל ומשטרה יעברו מבית לבית ויאמרו למשפחות שעליהן לעזוב. "תהיה הידברות, נגיש כל סיוע, נסביר להם שעדיף שייצאו עכשיו עם המכונית הפרטית שלהם, לאחר שארזו את החפצים שלהם בעצמם", מסבירים גורמים בצה"ל.

 

בצה"ל סבורים כי בשתי היממות הללו משפחות רבות שעדיין נותרו בגוש יעזבו. "אין להם עניין להתעמת עם החיילים ששמרו עליהם. חלקם לא מסוגלים לעזוב ומחכים לדפיקה בדלת, אנחנו נהיה שם, נהיה מוכנים להוריד דברים מהבוידעם, כל דבר אחר שרק יבקשו".

 


הכוחות שישתתפו בפינוי (לתרשים הכוחות המלא לחצו כאן

 

מבצע "יד לאחים" יימשך עד ה-17 בחודש (יום רביעי) בחצות. בשעותיו האחרונות תיערך בצה"ל הערכת מצב לגבי שיעור התושבים והמסתננים בכל יישוב. על בסיס הערכת מצב זו ייקבע באופן סופי סדר הפינוי. ככלל, בצה"ל מעדיפים שלא להתחיל עם הגרעין הקשה - כפר דרום, נצרים או שירת הים. גם אין רצון לפגוע כבר בימים הראשונים של המבצע במה שנחשב כסמלים עבור המתנחלים.

 

אקדחי לייזר לבדיקת המזון

 

אין כמעט גורם בצה"ל שלא עומד מאחורי המשימה הקשה והמורכבת. אמנם פיקוד הדרום על שלוש אוגדותיו ינהל הלכה למעשה את הפינוי, הבידוד וההגנה על הכוחות, אבל גם בעלי התפקידים שנראים לכאורה רחוקים ביותר ממבצע ההתנתקות - נמצאים עמוק בפנים.

 

כך למשל, סגן-אלוף ד"ר סלמן זרקה, ראש ענף בריאות הציבור במפקדת קצין רפואה ראשי, סיפר השבוע ל-ynet כי נרכשו אקדחי לייזר מיוחדים

שתפקידם לבדוק את טמפרטורת המזון המוגשת לעשרות אלפי אנשי כוחות הביטחון. "אנחנו לא מתכוונים לקחת סיכון. באירועי כפר מימון העדפנו לזרוק אלף מנות חמות ו-800 כריכים כדי שחלילה איש לא יחלה", הסביר הרופא שיחד עם צוות מורחב יסתובב בדרום הארץ כדי למנוע כל מחלת מעיים או מגפה אחרת.

 

גם אלוף משנה יוסי מדר, מפקד מרכז המזון בצה"ל, רכש מאות אלפי חטיפים אנרגטיים לחיילים ויצר לוח מזון מיוחד לחיילים שיאלצו להישאר בישובים המפונים. "קיבלנו הזמנות למנות צמחוניות בשיעור 40 אחוז ואנו ערוכים לספק את זה לחיילים", סיפר ל-ynet. אל"מ מדר גילה אף שעלות מזון ליום לחייל בהתנתקות נעה בין 32 ל-40 שקל, למעלה מפי ארבעה לעומת השגרה.

 

גם במשטרה הצבאית נערכים. כעשרה חוקרי מצ"ח במילואים גויסו למשימה. תפקידם יהיה לחקור גניבות ומעשי אלימות בעיר האוהלים וגם ביזה בהתנחלויות או תלונות של מפונים על אלימות מצד חיילים. אבל עיקר הכוח והאמצעים יופנו למשימת הפינוי עצמה.

 

"לא נפריע למתנחלים בארוחה"

 

ככלל, פיקוד הדרום נושא ברוב הנטל. תחת אלוף הפיקוד דן הראל שלוש אוגדות שיבצעו את המשימה (ראו תרשים): אוגדת געש בפיקוד תא"ל גרשון הכהן ומפקדת שליטה לפינוי (משל"פ) בראשה תנ"צ אהרון פרנקו.

 

באוגדה ארבע חטיבות פינוי: בועז, גשר, גולן וברק. לאוגדה גם חטיבה נוספת, לוגיסטית, שכוללת אוטובוסים, מנופים, מכולות וכל ציוד אחר שאמור לתת לאוגדה אפשרות לפעול. בכל חטיבה שלושה עד ארבעה גדודים המורכבים מחיילי צה"ל, רובם אנשי קבע, שוטרי מג"ב ושוטרי משטרת ישראל.

 

לחטיבת געש גם גדוד נוסף, עמק, שמורכב כולו משוטרים ואמור לטפל בהפרות סדר אם יהיו כאלה. באוגדת עידן שתי חטיבות פינוי: אביב ובית הספר לנ"מ (ביסנ"מ). כמו כן, חטיבת בה"ד 1 שכוחותיה יבצעו, חלק את הפינוי וחלק את המעגל השני. באוגדת עידן גם חטיבה לוגיסטית וגדוד שוטרים, דותן, לטיפול בהפרות סדר. שתי האוגדות יבצעו הן הפינוי עצמו (מעגל 1) והן את הכוח שיבודד בן הישובים וימנע כניסה של כאלה שיבקשו להפריע למהלך הפינוי (מעגל 2).

 


תרשים: מעגלים 5+6 של הכוחות

 

קצין בכיר, ממפקדי המבצע, הסביר את הרעיון המבצעי: "כל חטיבה מסוגלת לפנות יישוב, ברור שיש יישובים שצריך פחות מחטיבה שלמה, הכל תלוי בכמה משפחות נשארו שם וכמה מתגברים נמצאים בו. החוליה הקטנה ביותר בשרשרת היא חוליה המורכבת מ-17 אנשים. הם אלה שיגיעו לבתים, ידברו עם המשפחה ויסבירו שעליהם לעזוב".

 

בצה"ל הוחלט לאחרונה כי פרק הזמן להידברות יהיה עד חמש שעות. אם יהיה צורך יוארך פרק הזמן. ההנחיה למפנים היא לבוא לקרת המפונים. "היה והמשפחה נמצאת באמצע ארוחה, נחזור אחרי שעה. ירצו לעשות טקס פרידה - נמתין להם", הסביר הקצין הבכיר.

 

יודעים אם זו משפחה שכולה 

 

באשר לחלוקת היישובים המיועדים לפינוי בין האוגדות, בצה"ל מבהירים כי יש תוכניות, אבל הכל ניתן לשינוי. לפי שעה אוגדת עידן קיבלה את פינוי יישובי התוחמת הצפונית (ניסנית, אלי סיני ודוגית), כמו גם את היישוב המבודד נצרים שצפוי להיות אגוז קשה לפיצוח, וכן שמונה יישובים מדרום לנווה דקלים: מורג, גן אור, פאת שדה, רפיח ים, בדולח, גדיד, שלו ועצמונה.

 

כל היתר - כפר דרום, גני טל, נצר חזני, קטיף, כפר ים, שירת הים וכרם עצמונה יפונו על ידי כוחות מאוגדת געש. את נווה דקלים, כך סוכם, בגלל גודלה, יפנו כוחות משתי האוגדות. על פי התכנון יפונו כמה יישובים באותו יום כדי לזרז את התהליך. העובדה שרוב התושבים בתוחמת הצפונית כבר עזבו, עשויה להביא לכך שהפינוי יחל ביישובים הקטנים בדרום ובצפון הגוש. 

 

כל יישוב מחולק לגזרות פעולה, בכל גזרה ישנם מרחבים וחלוקה מדויקת לבתים. כל צוות יודע בדיוק לאיזה בית הוא הולך ומי גר בו, כולל האם מדובר במשפחה שכולה. כל צוות פינוי יפנה בין דירה אחת לשתיים ביום, הכל תלוי בקצב ההתקדמות.

 

הכוחות נעים כידוע ללא נשק, אבל יודעים להפעיל כוח סביר לפינוי האנשים. אוטובוסים ימתינו בחוץ, ערוכים לקליטת המפונים. "ברגע שבאוטובוס יהיו עשרה, חמישה עשר איש ונראה שלא יגיעו עוד בקרוב, ניתן לנהג הוראה לנסוע, אין טעם להשאיר אנשים שזה עתה עזבו את ביתם להמתין בחוץ שעות ארוכות", הבהיר הקצין הבכיר.

 

אגב, לקח שלמדו במערכת הביטחון הוא שיהיו כאלה שינסו לפגוע באוטובוסים ולשבש את הפינוי, לכן על כל כלי צבאי תוצב שמירה כבדה של חיילים ושוטרים. במקרים קיצוניים משמעותיים שיתרחשו בבתים יהיו אלה כוחות מיוחדים מכוח "שמיים כחולים" בפיקוד מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר תא"ל עמוס בן אברהם, שיטפלו באירוע וינטרלו אותו.

 

הכוחות המפנים ייצאו משני בסיסים מרכזיים, מעיר האוהלים ברעים (הכוחות שיפנו את גוש קטיף) ועיר האוהלים בזיקים (הכוחות שיפנו את התוחמת הצפונית ונצרים). ראש חטיבת הלוגיסטיקה בצה"ל, תא"ל ערן אופיר, אחד הקצינים שעומדים בראש המאמץ הלוגיסטי האדיר, אמר ל-ynet כי הכוחות ערוכים גם לשהייה ארוכה בשטח ואפילו מצוידים במזון עבור המתנחלים. לגבי טורי המכוניות והמשאיות, מרגיע הקצין: "נדע בכל רגע נתון איפה כל רכב, כל תקלה וכל בעיה באמצעות מערכת משוכללת שתזרים את המידע לחדר המצב".

 

החיץ מול הפלסטינים

 

עוד לפני תחילת מבצע "יד לאחים" יעצור צה"ל את זרם הפועלים הפלסטינים שמורשים להיכנס לעבודה בגוש קטיף ויחל בעיבוי מערך מאסיבי. קצין בכיר בחיל השריון סיפר ל-ynet שכמות הטנקים שיהיו ברצועת עזה יעמוד על פי 2.5 מהכמות הרגילה.

 


תרשים: מעגלי הפינוי

 

למעשה אבטחת הכוחות המפנים תיערך בשלושה מעגלים, ישראלים ופלסטינים. הכוחות הישראלים בפיקודו של תא"ל אביב כוכבי, מפקד אוגדת עזה. המעגל השלישי, המורכב משלוש החטיבות המרחביות של האוגדה, יבודד למעשה בן השטחים הישראלים לפלסטינים.

 

לחיץ הזה יצטרפו גם כמה אלפי פלסטינים שיתפרסו בעיקר באזור חאן יונס (הקרובה לנווה דקלים) ולדיר אל באלח (הסמוכה לכפר דרום), גם ביתר

 האזורים ישהו פלסטינים. שני חמ"לים בצפון הרצועה ובדרומה יופעלו לתיאום החיץ. הישראלים ישבו בחדר אחד ובחדר סמוך הפלסטינים. בצה"ל בחרו לקרוא למבצע המעגל ה-3 "קיר חוסם" כדי לבטא את תפקידו. כוחות המעגל ה-3 יצטרכו גם לאבטח לא פחות מ-50 ק"מ של צירים שנסללו במיוחד עבור הכוחות הנעים במהלך הפינוי.

 

אולם בכך לא תמה מערכת ההגנה של אוגדת עזה. שורה של מבצעים בעומק השטח הפלסטיני הוכנו באחרונה ובמקרה של אש פלסטינית יבצעו חטיבות גולני, גבעתי ובית הספר למ"כים את "אגרופי הברזל" שיורידו את האש ללא אפקטיבית.

 

גורמים באוגדת עזה אמרו בסוף השבוע ל-ynet כי הירידה בשבוע האחרון באירועי הטרור ברצועה מעידה על הסכמה בין הרשות הפלסטינית לבין ארגוני הטרור שלא להפריע לפינוי האזרחי. לגבי התנהגות הארגונים לאחר מכן, כשרק כוחות צבא יישארו בפנים עד ליציאה הסופית - כללי המשחק עשויים להשתנות.

 

המים והחשמל ינותקו - וההריסה תחל

 

את מעגל 5 שכפוף לפי שעה לאוגדת געש מרכיבים חיילי חטיבה 7 של השיריון וחיילי בית הספר להנדסה צבאית. בדומה לחודש האחרון יהיו פרוסים החיילים במחסומים בעוטף עזה. המטרה היא לא לאפשר לאיש להתקרב לאזור הפינוי העמוס ממילא.

 

בצה"ל מבהירים שמעבר למחסומים הנגלים לעין, יבוצעו סיורים בעזרת רכבי שטח גם בפרדסים ובכל האזורים שמסביב כדי למנוע כל אפשרות להסתנן פנימה.

 

המעגל השישי, שיורכב משוטרים, בפיקוד סגן מפקד המחוז הדרומי, יהיה פרוס ממזרחה עוד יותר, בצמתים בנגב המערבי, יעצור מבעוד מועד את המבקשים לנוע לעבר גוש קטיף ויכוון את התנועה צפונה. הדבר נכון בעיקר למפונים שטרם סידרו להם דיור חלופי ויועברו לכ-1,500 חדרים בבתי מלון באשקלון, באר שבע וזכרון יעקב.

 

עם סיום פינוי המשפחות מביתן יגיעו אנשי משרד הביטחון והחברות הקבלניות לטובת משימת אריזת התכולה הביתית. 300 משאיות יפנו את הרכוש ממבני ציבור עבור משרדי הפנים, החינוך, הדתות והבריאות.

 

שלוש חטיבות רכוש הוקמו לצורך המשימה בגוש קטיף ושתיים נוספות בצפון השומרון. כל בית אליו ייכנס צוות הפינוי יתועד ויצולם, וייכנס לתוך שתי מכולות שיעשו דרכן לעבר מקום אחסון בשדה תימן בדרום הארץ. רק כשיפונה כל היישוב תחל מלאכת ההריסה. לפני מלאכת ההריסה ינתק משרד הביטחון את תשתיות המים, החשמל והגז.

 

ועכשיו להריסות: 2,528 מבני מגורים ייהרסו בגוש קטיף, 314 בצפון השומרון. מבני הציבור יישארו ברובם על תילם ויועברו לפלסטינים – 236 בגוש קטיף ו-51 בצפון השומרון (40 מבני ציבור בצפון השומרון ייהרסו). 26 בתי כנסת בגוש קטיף ייהרסו. ההריסה של המבנים תהיה חלקית, והבנק העולמי, באמצעות קבלנים פלסטינים ומצרים, ימשכו את תהליך ההריסה. חלקו ייגרס וייטמן בעזה ובמצרים, היתר יועבר לשימוש חוזר. החומרים המסוכנים יועברו תחת פיקוח של המשרד לאיכות הסביבה לישראל. 333 חדרי ביטחון יועברו לישראל כך גם 18 האנדרטאות וחדרי הזיכרון מהיישובים.

 

לפי ההערכה, הריסה הבתים תקח עוד שלושה שבועות, ולאחר מכן ייצא צה"ל באופן הדרגתי מרצועת עזה, תהליך שעשוי לקחת שלושה שבועות נוספים. מרבית הציוד הלוגיסטי כבר יצא מהרצועה, ולכן מראות כמו שהיו בעת היציאה מלבנון לא יהיו, אבל רגעים היסטוריים יהיו גם יהיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התרגיל בכרם שלום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מתרגלים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
(ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים