שתף קטע נבחר

קצב: "אין להשוות בין הפינוי לחורבן הבית"

במהלך מפגש עם אנשי ציבור ורוח, התפתח ויכוח בין נשיא המדינה לרב דרוקמן, ראש מוסדות בני עקיבא. קצב הבהיר כי "ההתנתקות אינה חורבן ואיננה הסוף" והרב דרוקמן השיב: "ביקשת לומר דברים אמיתיים ולא לטייח או לומר רק סיסמאות. זה לא הסוף, אבל אני חושב שזהו אסון". עמי איילון על המתיישבים המפונים: "הכושי עשה את שלו"

נשיא המדינה, משה קצב והרב חיים דרוקמן, ראש מוסדות בני עקיבא, התעמתו היום (א') במסגרת מפגש של אנשי ציבור ורוח, אשר נערך בבית הנשיא בשיתוף עמותת "גשר". קצב הבהיר במהלך המפגש כי תהליך ההתנתקות קשה לכל חלקי החברה הישראלית וכי החשש משותף גם לדתיים וגם לחילוניים. הרב דרוקמן, שחש כי הנשיא אינו יורד לעומקו של עניין, ענה לו בדברים חריפים.

 

 

"בדיון הציבורי בשאלות היסוד, כל אחד מהצדדים חש מאויים", אמר קצב. "כל אחת משתי העמדות, חילונית ודתית, מחשיבה את עצמה נכונה ואמיתית ואת השנייה כמסוכנת. הנטייה של כל מחנה היא לכפור באמת של הצד השני ולחשוש מן המחנה השני. קיימת תחושה של איום ותחושה של התקוממות מוסרית עמוקה. הדברים נכונים לגבי שני הצדדים. צריך מאמץ גדול וכוחות נפש להבין שהחשש אמיתי, לא מניפולטיבי, לא פרובוקטיבי, בשני הצדדים. כל צד צריך להבין שהצד השני הוא ערכי לא פחות. אפשר למצוא פשרה לאומית בנושאי דת ומדינה".

 

הרב דרוקמן, שלא אהב את הדברים, השיב: "אדוני הנשיא, ביקשת שלא לטייח, ביקשת לומר דברים אמיתיים ולא רק סיסמאות. אני חושב שזהו אסון ולא מדובר פה בניסיון להסתה. אני מגיע היום מנצרים, שבבית הכנסת בזמן קריאת מגילת איכה במהלך פרק ה', אנשים בכו והזדהו עם חורבן בית המקדש לאחר שהבינו פתאום שזוהי המציאות. האנשים חיים במקום עשרות שנים, יישובים הוקמו שם גם אחרי פינוי ימית ואיש לא העלה על דעתו פינוי נוסף".

 

חילופי הדברים בין השניים המשיכו והנשיא קצב אמר לרב דרוקמן: "גם אני צם היום. גם אני קראתי את מגילת איכה. פרק ה' הוא בוודאי קינה על חורבן בית המקדש וקינה על פינוי היישובים, אבל לדעתי אין לעשות את ההשוואות. זהו לא חורבן וזה איננו סוף".

 

"בוודאי שזה לא סוף", המשיך הרב דרוקמן בתגובה. "אני לא מיואש, אני רק מציין שמדובר פה באסון, אסון פרטי. העובדה שחלקים בחברה הישראלית לא מתייחסים לזה כאסון וחוגגים את ההתנתקות מבלי להתחשב באסונם האישי של המפונים, זוהי הבעיה האמיתית".

 

גם הסופר אלי עמיר השתתף במפגש ובתום העימות המילולי בין השניים פנה אל הרב דרוקמן ואמר: "יכול להיות שזהו אסון פרטי למי שבנה בית ביישובים אלו. לי כאזרח, אין שום רגש אשמה על כך שהמדינה החליטה לפנות שטח כדי להתחזק. כאזרח חילוני עשיתי מספיק, בדיוק כמו שהדתיים עשו כשלקחו על עצמם הימור רציני לשבת בשטח כבוש - סיכון שאני לא לקחתי".

 

"גם ממשלת ישראל עשתה טעות כששלחה אותם לשטחים אלו והשקיעה את ההון הלאומי והאישי במקומות שבסופו של דבר אנו צריכים לפנות", הוסיף עמיר. "זוהי מדינה בתהליך של הקמה. פעם חששנו מהשסע העדתי. היום השסע הוא דתי, על אדמה. יש אנשים שמתירים את דמו של ראש הממשלה ומכך אני מפחד".

 

עמי איילון, ראש השב"כ לשעבר, המכהן כיום כראש תנועת "המיפקד הלאומי" ומי שעמד בראש קמפיין לתמיכה בהתנתקות, אמר במפגש: "ההתיישבות ביהודה, שומרון ועזה הייתה תמצית השליחות שלי עשרות שנים ואני יודע שהמחנה שלי שלם איתה.

 

"אני גם יודע שהשליחות הזו השיגה את מטרתה - הכרה של העולם הערבי במדינת ישראל ובציבור היהודי. זו בדיוק הטרגדיה של שליחות שהגיעה לסיומה, כיוון שבמידה ונמשיך לשבת שם אנו נאבד את הזהות שלנו. נכון, 'הכושי עשה את שלו' ונכון, הם שליחי ציבור שסיימו את שליחותם".

 

הנשיא קצב אמר בתגובה לדבריו של איילון: "אני מתנגד לשימוש בביטויים כמו 'הכושי עשה את שלו' וזו בדיוק הסיבה שבגללה ממשלת ישראל צריכה לבקש סליחה מהמתיישבים ששימשו כאמצעי להשגת המטרה וכיום, משהושגה המטרה, הם צריכים לפנות את בתיהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
משה קצב. כל צד חש מאויים
צילום: גיל יוחנן
צילום: אילן מרסיאנו
הרב דרוקמן. זה לא הסוף, זה אסון
צילום: אילן מרסיאנו
מומלצים