שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

קריאה למתנחלים: "אל תחצו קו כתום"

עיבל גלעדי, האחראי על ההתנתקות במשרד רה"מ, יוצא בקריאה למתנחלים המיועדים לפינוי: "אל תעברו את הגבול, אל תנסו לסכל פעולה שאישרו הממשלה והכנסת". הוא רמז גם שבעת הפינוי, היחס למסתננים יהיה קשוח יותר מהיחס לתושבים. הסיוט שלו? "אירוע קיצון עם אש, שיהיה כרוך לא רק בסיכון למפונים, אלא גם למפנים"

"אל תעברו קו כתום" - כך קורא למתנחלים המיועדים לפינוי תא"ל (מיל') עיבל גלעדי, ראש מערך התיאום והאסטרטגיה במשרד רה"מ. רגע לפני הפינוי, פונה גלעדי למתנחלים לא לעבור את גבולות המחאה הלגיטימית: "יש קו מחאה לגיטימי, חוקי ותקין שטוב שיהיה בחברה שלנו. עדיף שהמתנגדים לפינוי לא יעברו את הגבול וינסו לסכל פעולה שאושרה על ידי הממשלה והכנסת. עד עכשיו, היתה להם מחאה לגיטימית עם סרטים כתומים - והיו גם כמה החלקות שחצו את הקו בכתם שמן על הכביש, נינג'ות ומעשי ונדליזם".

 

 

"אני קורא למתנחלים כשיפגשו מחר את כוחות הביטחון: אל תחצו קו כתום. המחאה הסתיימה, היא לא היתה בלתי אפקטיבית, אך זה לא נכון שתסכל את החלטות הממשלה. עם כל ההערכה למחאה, אני קורא לכם לקבל את כוחות הביטחון, הם אלה ששמרו עליכם בשנים האחרונות וישמרו בעתיד. אתם צריכים לזכור שאסור שילדיכם יראו בצבא, במשטרה ובמוסדות המדינה מישהו מהצד השני שלא המתרס".

 

גלעדי רמז בדבריו שהכוחות המפנים יתייחסו באופן שונה למשפחות שיסרבו להתפנות ולמסתננים: "אנחנו מעריכים שיש קצת למעלה מ-200 משפחות,

יש גם הערכות של 5,000 איש (שהסתננו לגוש ד.ב), אך הם לא אנשים שחיים כאן ובנו שם את ביתם. שתי הקבוצות במעמד שונה בעיניי. צריך להפריד בין המשפחות לבין מי שבאו מבחוץ, שדרך ההוצאה שלהם תהיה יותר מהירה ונחושה. הם באים לשם עם סיפור אחר. עם כל הכבוד להם - אותם נפנה בפעולה יותר נמרצת, ועם יותר נחישות", אומר גלעדי.

 

סדר פינוי ההתנחלויות המסתמן, כפי שפורסם אמש, הוא "מן הקל אל הכבד". גלעדי רמז בדבריו להסבר אפשרי לכך: "לדעתי, כל משפחה שיוצאת נותנת לגיטימציה ליציאת משפחות נוספות. ברגע שמתחילות אחת, שנייה ושלישית לצאת - זה כמו פתח בסכר, וזה הולך וגובר. היציאה המסיבית שתיראה מחר תיתן לגיטימציה למתלבטים, והם יצטרפו. זהו תהליך דינמי".

 

"מדובר באנשים טובים שעשו שליחות חשובה ופעלו לפי רצון כל הממשלות ששלחו אותם", הוסיף גלעדי, "הם עשו זאת כשזה היה קשה ופריפריאלי, הם מילאו את התפקיד בצורה ראויה להערכה ועכשיו אנחנו קוראים להם לחזור הביתה, עם כל הכבוד וההערכה. הם קבוצה מובילה בחברה, והם לא איבדו את מקומם בה. אני קורא להם להמשיך למלא את אותו תפקיד".

 

בהתייחסו לפינוי הצפוי הסביר גלעדי "בחצות ירד המחסום בכיסופים והפך להיות חד כיווני. גם תושבי גוש קטיף לא יורשו יותר להיכנס. אנו מגיעים מוכנים היטב, ללא קריאות צהלה ועם הרבה רגישות ורצון לסייע. חלק גדול, כ-50%, יעזבו מרצונם, הם מתכוונים לעזוב במשהו שהוא בין הסכמה להתנגדות פאסיבית. נסייע להם לארוז, יהיו בשטח 800 חוליות בנות ארבעה חיילים שיעזרו לכל משפחה לארגן את הציוד שלה".

 

גלעדי הדגיש: "זה יהיה עם שמירה על כבוד האדם, ואם הם ישתפו פעולה לא תהיה הליכה למסלול יותר נוקשה. אף אחד לא שש אלי קרב. החוכמה היא לעבוד במדרגה הרכה ביותר האפשרית. אם נוכל להשתמש במלים בלבד, זה מצוין. אם בסוף צריך בלית ברירה לרדוף אחרי אנשים או לשים למישהו אזיקים - זה גם יכול להיות. אנו באים בעדיפות מספרית עצומה ויש לנו היכולת להקצות לכך את הזמן הדרוש, אבל יש פה עניין לעשות זאת בלי שום צלקת או טראומה".

 

גלעדי העריך שהפינוי עשוי גם לארוך פחות מפרק הזמן של שבועיים או שלושה שהוקצו לו: "אני מעריך שזה יהיה מהר יותר, על סמך ההתנהגות שאנו רואים באוכלוסייה ותהליכי השלמה עם המצב שאנו רואים שם, יש גם כאלה שסבורים שהמאבק הסתיים וכעת צריך להתארגן. ככל שמתקרבים למועד הביצוע, יותר ויותר משפחות מבינות שהדבר הזה קורה".

 

בתשובה לשאלה מהו הסיוט שממנו הוא חושש, מבחינת תרחישי הפינוי, השיב: "אני חושש מאירוע קיצון - אם יהיה - שיכול להיות עם אש ויהיה כרוך לא רק

בסיכון למפונים, אלא גם למפנים. הסבירות לזה היא נמוכה מאד, אני לא חושב שיהיה לנו אירוע קיצון, ועדיין זה מדאיג". בתשובה לשאלה אם החשש הוא ממתנחלים נושאי נשק אמר גלעדי: "חלק גדול מוסרים את הנשק, כפי שקורה כעת בכפר דרום, אך אם מדברים על אירוע קיצון, הכוונה היא לכאלה שמחזיקים נשק ולא משתפים פעולה עם רשויות החוק (שלא מוסרים את הנשק שלהם)".

 

לסיום, סיכם גלעדי, "אנו באים עם הרבה חיבוק והערכה, מלווים ביכולת ביצוע שאיננה מוטלת בספק. ללא צהלות שמחה ולא בתחושת ניצחון, אבל עם ביטחון ביכולת לממש את החלטות הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
גלעדי. "המחאה הסתיימה"
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: ירון ברנר
"היתה מחאה לגיטימית"
צילום: ירון ברנר
צילום: איי פי
"רואים תהליכי השלמה"
צילום: איי פי
מומלצים