שתף קטע נבחר

בלאן דה נואר - לבן שהוא אדום

פעם בכמה שנים עושה ברי ססלוב יין "בלאן דה נואר", ו- 2004 היא אחת מהן. שגיא קופר טעם ואהב

בלאן דה נואר של ססלוב

 

בלאן דה נואר - Blanc de noirs - הוא מושג שלרוב משמש בעולם השמפניה. הכוונה אז היא לשמפניה שעשויה מענבים אדומים – פינו נואר ופינו מוניר - ללא השותף הלבן, השרדונה. כאן ייצר ססלוב יין שמוגדר כיין לבן, אבל שהוא מגדיר אותו – או מבקש שיתיחסו אליו – במובנים רבים כאל יין אדום.

 

ססלוב עשה יינות כאלה כבר בעבר – ב- 98' וב- 99'. לטעימה בהשקה הוא הביא איתו בקבוק של יין מבציר 99', שהצליח להחזיק מעמד ולהיות ראוי לשתיה. מבחינה זאת, של "שרידות" בבקבוק, הוא אכן מתנהג יותר כיין אדום, מאשר כיין לבן. הוא מתנהג כך גם מבחינת הסיומת, ארוכה הרבה יותר מהסיומת של יינות לבנים ומעניינת מאוד, מתובלת ואופיינית למדי לזן ממנו עשוי היין – קברנה סוביניון. יהיה מעניין לטעום בעתיד את שני היינות האלה במקביל, את הלבן הזה ואת היין האדום שיתקבל מאותם הענבים של שנת 2004.

 

אז מה בעצם זה "בלאן דה נואר"? המדובר הוא ביין לבן שמייצרים אותו מענבים אדומים בטכניקות של ייצור יין לבן.

לאחר הבציר, ססלוב הניח שכבה אחת של אשכולות ענבים בתחתית מכבש הענבים, ולמעשה פצע את הענבים פציעה עדינה מאוד. פציעה זאת שחררה מהענבים רק מינימום הכרחי של מיץ, עם מעט ככל האפשר פיגמנטים אדומים. התוצאה היא יין, שהשפעת הזגים עליו היא מינימלית. למעשה, הוא אמור לשקף רק את טעמו של המיץ, ללא הארומות והחומרים שקשורים ומצויים בזגים, קליפות, הענבים. התסיסה היתה עדינה מאוד וממושכת ונעשתה במשך שלושה חודשים בטמפרטורה נמוכה מאוד, ללא חביות, כמובן.

 

אם הייתי רוצה להיות רע, הייתי מכנה את היין בשמו האמריקאי – blush – או 'סמוק'. על פניו, זה אכן יין כזה - יין לבן שהוכן מענבים אדומים. למרות זאת, לכנות אותו 'סמוק', לא יהיה הוגן בעיני: הוא הרבה יותר עשיר מהיינות הסמוקים, יותר מורכב מהם והרבה יותר מעניין. היינות הסמוקים מיועדים לפלח שוק שונה לגמרי, ולכן הם גם הרבה פחות מיוחדים. הם נוצרו – במתכונת ה- Blush האמריקאי – כדי לענות בזמנו על הצורך לעשות משהו עם עודפי הענבים האדומים. היתה תקופה – בשנות השמונים לערך – שבה היינות הלבנים היו פופולריים כל כך בארה"ב, שהיתה ירידה במכירות היין האדום. הקהל הוא לבטח לא אותו קהל, וכל אחד עושה את החשבון שלו למה הוא שותה מהיין.

 

ססלוב, בלאן דה נואר 2004 - צבע כתום-נחושת לאורך דפנות הכוס, וזהב פז עמוק במרכזה. הסיבה שליין יש בכל זאת גוונים אדמדמים היא בכך ש- 2004, לדברי ברי, היתה ארוכה מאוד והענבים היו עתירי פיגמנטים. בתנאים כאלה קשה לשלוט בפיגמנטציה של היין, גם בשימוש ב- press עדין ביותר. ארומה קצת מוסקטית, טרופית. גוף טוב. סיומת של יין אדום: מלאה, יבשה, מעט טאנינית; ארוכה, מתובלת וחמה. היין דורש קרור טוב – עד כדי 4 מעלות ויהיה מעניין עם מגוון של מאכלים קלים יותר – מאכלי ים עדינים ולא כבדים. 14.7% אלכוהול, לא פחות. מהיין בוקבקו כ- 500 בקבוקים בלבד והוא נמכר בחנויות מתמחות ולחברי מועדון יקב ססלוב. ב- 140 שקל לצרכן.

 

שלושה אדומים לסיום

 

במהלך התקופה האחרונה הצטברו אצלי רשומות על כמה יינות. כמה מהם של יינות מחו"ל, ושלושה מהם משל יקב אלכסנדר. "אלכסנדר", בבעלות משפחת שלום, נמצא במושב בית יצחק, וזכה ללא מעט ביקורות טובות. בעיקר הוא התפרסם בזכות היין הראשון שלו – אלכסנדר הגדול. אלכסנדר, אגב, הוא שמו של אביו של יורם שלום – בעל היקב והיינן.

 

סנדרו 2003 - בלנד של 70% קברנה סוביניון, 25% מרלו, 5% סוביניון בלאן. צבע אדום כהה, עמוק וכמעט שחור. שוליים יפים, מבריקים. אף רענן. פה מאוד יבש וטאניני, סיומת בינונית, חלקה, מעט חמאתית. הארומה נופלת אחרי זמן לא ארוך בכוס. חסר היה לי קצת עומק והתפתחות ובעיקר פרי. 13.8% אלכוהול.

 

אלכסנדר מרלו 2002 - היין שהה 18 חודש בחביות אלון צרפתי. כקודמו, גם יין זה מצטיין בצבע אדום עמוק ומראה סימני התבגרות. אף נעים מאוד, פירותי. מעט טבק. בפה מורגש האלכוהול. גוף בינוני, פה יבש, טאנינים בינוניים, קשים. סיומת מתובלת עם משהו חמאתי בסוף הפה. 13.5% אלכוהול.

 

אלכסנדר קברנה סוביניון 2002 - 18 חודש בחביות מעורבות – צרפתיות ואמריקאיות. צבע אדום בורדו כהה מאוד – אטום ממש. שולים קצרים. היין עדיין סגור, אבל בעל ארומות של סיגאר ופלפל אדום – ממש צ'ילי. ארומות הפלפל מתחזקות עם השהיית היין בכוס. הפה מתובל מאוד. הסיומת טובה וחזקה. פה פחות יבש מקודמיו. השפעת העץ חזקה מאוד. 13.5% אלכוהול.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
הענבים אדומים
צילום: אפי שריר
והיין לבן
מומלצים