שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

בחומש מכינים "כפר דרום פלוס"

בבית הכנסת בחומש נערכה תפילת תיקון חצות, אך מאות המסתננים והתושבים שהחליטו להישאר לא סומכים רק על אלוהים ומכינים ביצורים באמצעות גדרות תיל, יתדות וסורגים. לימור הר מלך, שניצלה בפיגוע ושכלה את בעלה, שולי, מחכה לפינוי בלב כבד, "אני מרגישה כאילו המדינה בגדה בי פעמיים". רגע לפני מבצע הפינוי המורכב בצפון השומרון

המולה פרצה אמש (יום א') בצדה הדרומי של ההתנחלות חומש, הפונה לכפר הפלסטיני בורקא. חיילי צה"ל רדפו אחר צעירים שניסו להתגנב בדרך לא דרך. מסתננים (משוב"חים) ותיקים בחומש ירדו לעזור למסתננים הטריים. הפלסטינים עמדו מנגד והריעו דווקא לחיילים. צחוק הגורל. 800-1,000 תושבים ומסתננים נערכים בחומש למאבק קשה. "אתה יכול להיות בטוח שהמאבק פה יהיה ברמה של כפר דרום פלוס", אמר ל-ynet אחד מתושבי חומש.

 


גדרות התיל כבר מוכנות

 

בבית הכנסת בהתנחלות נערך תיקון חצות. עוד ניסיון בשרשרת ארוכה של תחינות ותפילות לביטול גזירת הפינוי, אבל התושבים לא סומכים רק על אלוהים ומקימים ביצורים. תלמידי ישיבה ומאות מסתננים עוסקים יומם וליל בהקמת ביצורים על גג הישיבה ועל גגות אחרים. סביב חלק מהבתים הוקמו גדרות תיל וחלונות נאטמו בסורגים מאולתרים מברזל. רבים מתושבי חומש משתאים כיצד הצליח צה"ל "לטאטא", כדבריהם, את תושבי גוש קטיף.

 

כאן, מבטיחים התושבים, זה ייראה אחרת לגמרי. שלושה דוברים מנחים את העיתונאים בנבכי היישוב, ובעיקר משגיחים שלא יצלמו את הגגות, שעליהם צומחים והולכים הביצורים, אך אי אפשר שלא להבחין בתכונה הנמרצת להקמת עוד ועוד ביצורים. כלי רכב גוררים "קונצרטינות" של תיל ברחובות, בני נוער נעים ממקום למקום עמוסים במוטות ברזל וביתדות שאותם תוקעים בשולי הגג, ומותחים את כבלי התיל.

 

כשקבוצת בני נוער התעכבה לעקוב אחר הוויכוח שפרץ בין כמה עיתונאים לתושבים, התפרץ אליהם אחד האחראים, הצביע על שעונו וגער: "יש אולי עוד פחות מ-48 שעות, ואתם יושבים פה בצל? אני מתפלא איך יש כאן צעירים שלא מתביישים בכך שעדיין אין להם שריטות של תלתליות (גדר תיל) על הזרועות".

 

לא הרחק מהישיבה, נמצא מחסן מזון, אחד מני רבים. עשרות ארגזי שימורים, בקבוקי שתייה, מזון יבש, אפילו רטבים לסלט. כל משפחה קיבלה עשרות חבילות של פסטה ואורז.  


מכינים מזון רב להתבצרות

 

ברחוב על שמו של חבר ההתנחלות איליה קירביץ, שנרצח בפיגוע בדרך לחומש, נראו כאלה שאורזים ועוזבים. מכולה נארזת בבית אחד, והדיירת, נינה קורובר, אלמנתו של בוריס קורובר, שנרצח בפיגוע באינתיפאדה השנייה, עלתה לרכב הממוגן ונסעה לדרכה. היא עדיין לא יודעת היכן תפתח בחיים החדשים. בבוקר תחזור להשתתף בטקס לכל החברים שעוזבים. חבריה ושכניה באו להיפרד. הנשארים לא כועסים על העוזבים. רק כואבים את הפינוי הצפוי.

 

23 משפחות מבין כ-50 שהתגוררו בחומש מסרבות להתפנות. רק שש מהן חילוניות. וזה כל הסיפור של חומש. יישוב חילוני בבסיסו, של אנשים שביקשו איכות חיים "עשר דקות מכפר סבא" (חצי שעה במקרה של חומש), ומצאו עצמן במשבר עמוק. חומש הוקמה ב-1985. המשבר הקשה פקד אותה זמן קצר לאחר תחילת האינתיפאדה השנייה. בתוך עשרה ימים נרצחו שלושה מחברי היישוב: דני יהודה, איליה קירביץ ובוריס קורובר.

 

המשבר העמוק הביא לעזיבתם של עשרות משפחות. היישוב גווע והתקשה לשרוד. אבל את החלל הריק מילאו בתוך זמן קצר קבוצה של ארבע משפחות, ואחריהן עוד קרוב ל-15 - שהגיעו מהיישובים הדתיים בשומרון.

 

הראשונה שהגיעה היתה משפחתם של שולי ולימור הר מלך, שהגיעו לחומש בא' באלול תשס"א (2001). שנתיים בדיוק לאחר מכן, גם כן בא' באלול, נרצח שולי בירי מחבלים בדרך אלון. לימור, שכבר הייתה אם לילד בן שנה וחודשיים, והרתה את בתה השנייה, נפצעה קשה מאוד. שלוש שעות לאחר הפיגוע ילדה בת, שהייתה פגה וניצלה לאחר תקופה קשה של מאבקים.    


העימות שכבר החל בשא-נור (צילום: רויטרס)

 

"אני מרגישה כאילו המדינה בגדה בי פעמיים", אומרת הר מלך, "בפעם הראשונה, שכבתי קרוב לרבע שעה ברכב אחרי הפיגוע, כשאני מדממת. חיילים שהיו בבסיס הסמוך שמעו את הירי ופחדו לצאת ולעזור, עד שהמחבלים ברחו. הבית שלי נהרס אז בפעם הראשונה. שנים עברו עד שהצלחתי להקים אותו, והנה המדינה באה והורסת לי את הבית בפעם השנייה.

 

"אני בנאדם קטן. לא מבינה מדוע אלוהים מעמיד אותי בנסיונות כל כך כבדים. שלושה נסיונות כאלה. שולי, בתי שרה שהתגברה על כל הקשיים, ועכשיו הגירוש הזה. אני לא מבינה. אני רק יודעת שאני חוליה בשרשרת עצומה של נשים שהיו צריכות לסבול את הצרות האיומות האלה. אני יודעת שאלוהים הוא מישהו עצום, שמנהל את העולם בדרך שאני לא יכולה להבין. אבל אני אוהבת אותו ומאמינה שהוא טוב. אני חושבת שמי שמאמין שאלוהים הוא רע, יכול לסגור את הבסטה".

 

מבחינתה של לימור הר מלך, המוטו של המאבק הנוכחי הוא דווקא חיובי: "וכאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ", היא מצטטת מספר שמות, את כוחו של עם ישראל במצרים, מול גזירות פרעה. "אני מאמינה שהמצב הנוכחי הוא כמו כור היתוך שרק ייחזק אותנו. ממשלה שבאמצעות כל המנגנונים שלה רומסת את הציבור שלנו. זה יהיה קשה מאוד להשלים עם אלה שהובילו אותנו למצב הזה", היא מסכמת.

 

בצומת המוליך מחומש לשבי שומרון בדרום, ולשא-נור בצפון, נערכים כבר כוחות גדולים לקראת הפינוי. הצבא מכין את הצפלין הצופה על האירועים מלמעלה. שוטרים צבאיים וג'יפים של מג"ב נעים בדרכים, אוטובוסים מובילים חיילים שיישתתפו במעגלי הפינוי אל משטחי ההיערכות, שמכשירים ממש באותה עת הטרקטורים הצבאיים ליד שא-נור. גם בצה"ל נערכים לעימות בסדר גודל של "כפר דרום פלוס". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
לימור הר מלך
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: אחיה ראב"ד
מכינים אוהלים
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: אחיה ראב"ד
מביאים מכולות למי שעוזב
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: איי פי
צה"ל נערך ליד שא-נור
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
המאבק כבר החל
צילום: איי אף פי
מומלצים