שתף קטע נבחר

מחזה נדיר במועצת הביטחון: שבחים לשרון

ראש ממשלת ישראל זכה לשבחים בעקבות פינוי רצועת עזה בדיון החודשי שקיימה מועצת הביטחון של האו"ם על המצב במזרח התיכון. תת מזכ"ל האו"ם סיפר כי באו"ם הופתעו מהריסון שהפגינו ארגוני הטרור הפלסטינים. הוא חזר על הדרישה מישראל להקפיא את בניית ההתנחלויות ומהפלסטינים - לרסן את ארגוני הטרור

מחזה כזה לא נראה בארגון האומות המאוחדות כבר שנים: בדיון מיוחד על המצב במזרח התיכון חלק הערב (יום ד') תת מזכ"ל האו"ם לעניינים מדיניים שבחים לראש ממשלת ישראל, אריאל שרון, בעקבות יישום תוכנית ההתנתקות. תת המזכ"ל, איברהים גמבארי, אף הביע הפתעה מהריסון שהפגינו ארגוני הטרור במהלך ביצוע התוכנית.

 

הדברים נאמרו בדיון מיוחד שערכה מועצת הביטחון של האו"ם בהשתתפות הנשיא התורן של העצרת, היפני קנזו אושימה, בנושא "המצב במזרח התיכון והשאלה הפלסטינית". בחלק הפומבי של הדיון מסר גמבארי דיווח על ההתפתחויות בשטח וחלק שבחים לכוחות צה"ל על "הביצוע הרגיש והמדוייק של המשימה".

 

מועצת הביטחון  קיימה דיון בדלתיים סגורות. הדוברים בדיון תבעו מיו"ר הרשות הפלסטינית לפעול לריסון ארגוני הטרור ומישראל להקפיא את הבנייה בגדה. "אבו מאזן חייב לפתח מערך ביטחון שיבטיח שלרשות תהיה הסמכות הבלעדית להפעלת כוח", אמר גמבארי.

 

אבל לא הכל ורוד: תת מזכ"ל האו"ם הוסיף כי ישראל המשיכה בחודש האחרון "בפעילות ההתנחלות". הוא ציין את תוכניות הבנייה החדשות ברובע המוסלמי במזרח ירושלים, במעלה אדומים, בגוש עציון ובבקעת הירדן.

 

גמבארי שב ודיבר על תוואי גדר הפרדה, וציין כי הגדר חודרת לאדמות פלסטיניות ומביאה להפקעות קרקע נוספות.

 

בסוף הדיון פרסמה מועצת הבטחון הודעה ה"מקדמת בברכה את התחלת הנסיגה של ישראל מעזה ומחלקים בצפון הגדה המערבית". חברי מועצת הבטחון ציינו כי הם משבחים את הנסיגה הישראלית. "הצלחת ההתנתקות יכולה להיות צעד ראשון להמשך תהליך השלום".

 

למרות השבחים של המועצה, מתח שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, ביקורת על הדו"ח החודשי שהוגש למועצת הביטחון על ידי תת המזכ"ל. בשיחה עם כתבים אמר גילרמן: "אני מברך על התמיכה העולמית ועל התמיכה של המזכ"ל ומועצת הביטחון בצעד האמיץ שעשתה הממשלה וראש הממשלה, אבל אני רוצה להביע אכזבה מהדו"ח החודשי. ישראל נקטה צעד אמיץ ומסוכן יותר משעשתה כל מדינה אחרת. ראוי היה שהדו"ח יציג את התמונה הגדולה ולא יקפיד לאזן גם הפעם. הגיע הזמן לשקול את נחיצותו של הדו"ח החודשי על המצב במזרח התיכון".

 

ובתוך כך כינס בוושינגטון דיוויד וולש, עוזר מזכירת המדינה למזרח התיכון, מסיבת עיתונאים מיוחדת במועדון העיתונות הלאומי, עם שובו משליחות בישראל ובעזה. וולש אמר לכתבים כי "הדאגה העיקרית היא שיהיה ביטחון בהליך ההתנתקות ואחריו". וולש גם הבהיר כי ההתנתקות טרם הושלמה. "הצעד הבא של התהליך יהיה הרס הבתים ונסיגת כוחות הביטחון של ישראל. זהו רגע משמעותי. בפעם הראשונה מאז 67' משהו בסדר גודל כזה קורה. אם האמון בין הצדדים יגבר, יש סיכוי לחדש את מפת הדרכים".

 

עם זאת, וולש הבהיר כי הפלסטינים צריכים לפעול כעת בנושא הביטחון. "אנחנו מאמינים שממשלה אחראית היא כזו שיש לה אחראיות בלעדית על כוחות הבטחון.  במפת הדרכים יש דרישה לפרק את ארגוני הטרור. חמאס הוא ארגון טרור. אנחנו מצפים מהפלסטינים לעשות זאת. ביטחון הוא ההתחלה, האמצע והסוף. אין ביטחון כל עוד יש קבוצות נושאות נשק החופשיות לפעול".

 

למרות השבחים, לוולש היתה גם ביקורת על ישראל הממשיכה לבנות בגדה. הוא רמז על דיונים מאחורי הקלעים בין האמריקנים לממשלת ישראל אודות תוכניות הבניה בהתנחלויות ובנושא תוואי גדר הביטחון.

 

"אין לנו בעיה עם זכות ישראל להגן על עצמה ולבנות גדר. אלא שמסלול הגדר גורם לנו דאגות. נושא זה נדון עכשיו ואני לא יודע מה תהיה ההחלטה הסופית. יש לנו דאגה לגבי צעדים חד צדדים וממשלת ישראל מודעת לעמדתנו. כיון שמדובר בעמדת נשיא ארה"ב, אני בטוח שהם יקחו את זה בחשבון", אמר וולש לכתבים.

 

מסרים חיוביים גם מיפן

 

שר החוץ של יפן, נובוטקה מצ'ימורה, אמר אתמול כי יפן מברכת על הסיום המוצלח של פינוי המתיישבים מרצועת עזה וצפון השומרון ועל האומץ והנחישות של ממשלת ישראל.

 

"יפן מצפה ששני הצדדים, הישראלים והפלסטינים, ימשיכו להפגין סבלנות וריסון, ויפגינו מאמצים לשתף פעולה ולתאם ביניהן לקראת כינון מפת הדרכים", אמר השר.

 

עוד הוסיף מצ'ימורה כי יפן מקווה שהרשות הפלשתינית תחתור להשלטת סדר ברצועת עזה ותפגין מנהיגות בבנייה מחדש ובייצוב האזור. לדבריו, יפן תמשיך לקדם את תהליך השלום במזרח התיכון באופן פעיל ולתמוך במאמצי השלום של הצדדים המעורבים, ובכלל זה מתן מענק בסך מאה מליון דולר לפלסטינים.


פורסם לראשונה 24/08/2005 18:44

 

השתתפה בהכנת הכתבה: איריס ז'ורלט, טוקיו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון. דרישות משני הצדדים (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
גילרמן. היה מקום שלא להקפיד על האיזון
צילום: איי פי
מומלצים