שתף קטע נבחר

סולנה: בלי הסכמה על המעברים לא נכיר בסיום הכיבוש

הקהילה הבינלאומית מתערבת בשאלת הגדרת הרצועה כשטח כבוש. הממונה על מדיניות החוץ והביטחון של האיחוד האירופי הבהיר: "הצדדים חייבים להגיע להסכמה בנוגע לשליטה במעברים". גורמים מדיניים: "בסוגייה זו קיימת בעייה ביטחונית"

"רק הסכמה בין ישראל לפלסטינים על השליטה במעברים מרצועת עזה - היבשתיים האוויריים והימיים - תאפשר לקהילה בינלאומית להכיר בסיום הכיבוש ברצועה". כך אמר היום (ג') הממונה על מדיניות החוץ והביטחון של האיחוד האירופי, חוויאר סולנה, ליו"ר מפלגת מרצ-יחד, ד"ר יוסי ביילין, עמו נועד בירושלים.

 

ביילין אמר לסולנה שהקיפאון המדיני שיווצר בתקופת הבחירות מהווה "סכנה אמיתית לשני העמים".

 

הרקע לדברים הוא יוזמה בינלאומית חדשה של הרשות הפלסטינית, הקוראת למדינות העולם ולאו"ם להמשיך להכיר ברצועת עזה כשטח כבוש. לטענת הרשות, נסיגת ישראל מהרצועה אינה משנה את המעמד החוקי של השטח שממנו תיסוג ישראל. הפלסטינים הבהירו שישראל תמשיך להיות האחראית מבחינת החוק ומבחינה אנושית על הרצועה ויחולו עליה כל האמנות הבינלאומיות.

 

גורמים בירושלים אמרו בתגובה: "עזה יכולה להיות סינגפור או הונג-קונג והיא יכולה גם להיות דרום לבנון ולהפוך מחסן הנשק של הטרוריסטים במזרח התיכון". לדבריהם, "אין ספק שישראל מעוניינת לסיים את הכיבוש, אך בנושא המעברי הגבול קיימת בעייה ביטחונית - כיצד למנוע זליגת אמצעי לחימה כשאנחנו לא נהיה שם".

 

"כשישראל לא תשלוט על המעברים אבו מוסעב אל זרקאווי יוכל להיכנס לרצועה בקלות", אמרו הגורמים, "אנו מעוניינים לפתור את בעיית הביטחון בלי קשר לנושא הכיבוש. זוהי בעייה ביטחונית גרידא ואין כל שוני בין הגבלות שכל מדינה מטילה על מעברי הגבול לתוכה לבין מה שאנו דורשים".

 

"הפלסטינים נלחמים בציפורניים"

 

משרד החוץ נערך באחרונה להתמודד עם הקמפיין הפלסטיני. גורמים מדיניים הסבירו ל-ynet את הבעייתיות שטומנת בחובה הסוגייה: "הפלסטינים נלחמים בציפורניים על שימור מעמדה של עזה כשטח כבוש, כל עוד המעברים לא פתוחים לגמרי. אם ישראל רוצה לשלוט להם גם על הנמל וגם על שדה התעופה וגם על הכניסות לרצועה - זה יקשה עלינו להציג את סיום הכיבוש בפני הקהילה הבינלאומית".

 

לדבריהם, "בכל ההסכמים נקבע שיש להתייחס לעזה ולגדה כישות טריטוריאלית אחת. כל עוד הגדה כבושה, מבחינת הפלסטינים, גם עזה נשארת כבושה".

 

בסיום הפגישה עם סולנה אמר בייילין ל-ynet: "אם עזבנו את עזה והעולם ימשיך לראות בנו כובשים, זה יהיה אחד הדברים הכי טראגיים ומצחיקים שקרו לנו, לכן צריך להיכנס להידברות עם הפלסטינים באופן מיידי. צריך להבין שלא ניתן לעשות הכל באופן חד צדדי ואז לצפות מהעולם להכיר במעשה שלנו".

 

היוזמה הפלסטינית: עזה תישאר "שטח כבוש"

 

במסגרת הקמפיין הפלסטיני, אמר שר החוץ ברשות, נאסר אל-קידווה: "מבחינת החוק אין מדובר בנסיגה מלאה ובשינוי מעמד הרצועה שכן הישראלים ימשיכו לשלוט על המרחב האווירי הפלסטיני, על המים הטריטוריאליים וכן באופן חלקי גם על המעברים, לכן תנועת האנשים והתקשורת עם העולם החיצוני תמשיך להיות תחת שליטה ישראלית".

  

נסיגת צה"ל מהרצועה היא "מכה לתפיסה הקולוניאליסטית הישראלית, אולם עדיין לא הגענו למצב של ריבונות פלסטינית, שכן ישראל תמשיך לשלוט בחלק גדול וחשוב מחיי העם הפלסטיני ברצועה", הוסיף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
רק בהסכמה. סולנה
צילום איי פי
צילום: אורי פורת
לא ניתן להמשיך לפעול חד צדדית. ביילין
צילום: אורי פורת
מומלצים