שתף קטע נבחר

"אין בפריסת המצרים בפילדלפי איום על ישראל"

שר הביטחון, שאול מופז, נאם בכנסת לפני ההצבעה על ההסכם עם מצרים. "הישארות כוח צה"ל בציר פילדלפי במציאות החדשה של ההינתקות, נטולת היגיון צבאי", אמר מופז. מוקדם יותר ניסה ח"כ שטייניץ לשכנע כי ההסכם התקבל בממשלה באופן לא שקול: "הדיון שם ארך 38 דקות בלבד. לסוגיית הטיפול בבתי הכנסת בגוש קטיף הקדישו פי ארבע מהזמן"

מליאת הכנסת דנה היום (ד') בהצעת הממשלה להסכם עם מצריים על העברת השליטה בציר פילדלפי. בשעות הבוקר הקדים ח"כ יובל שטייניץ והעביר לחבריו מכתב בו הסביר כי לדעתו הממשלה קיבלה את החלטתה באופן פזיז מדי (ראו בהמשך הידיעה) ובשעות הצהריים נאם בפני המליאה שר הביטחון, שאול מופז, כדי להסביר את עיקרי התכנית.

 

"אם הכנסת תאשר את ההסכם, ייחתם מסמך ההסכמה על ידי נציגי צה"ל וצבא מצרים בדרגת אלוף בכל צד", אמר השר מופז. "לאחר מועד החתימה ייכנס ההסכם לתוקף ויתפרס כוח המשמר המצרי לאורך הציר המפריד בין מצרים לרצועת עזה, מחוף הים עד כרם שלום - כ-13 קילומטר".

 

"הצדדים יכוננו מנגנונים לשיפור התיאום הצבאי"

 

"מצרים תפרוס כוח של משמר הגבול בן 750 איש, אשר יחליף את כוח המשטרה המצרי הערוך שם כיום", המשיך מופז. "משימת הכוח היא ייחודית כדי למנוע הברחות אמצעי לחימה, הברחות מהים, חדירת מחבלים ופעילות פלילית אחרת ממצרים, כל זאת במסגרת האחריות הכוללת שנטלה מצרים על עצמה במסגרת ההסכם להילחם בטרור. למסמך (ההסכם) מצורף מסמך מיוחד אשר אוסר על סיוע צבאי והעברת אמצעי לחימה לרשות הפלסטינית ממצרים.

 

"הצדדים יכוננו מנגנונים לשיפור התיאום הצבאי, כולל המבצעי והמודיעיני. כמו כן נקבע כי פריסת הכוח תהיה נתונה לפיקוח הכוח הרב לאומי בסיני, כמתחייב בהסכם השלום. אני מבקש להדגיש כי אין בפריסת הכוח המצרי משום איום צבאי על ישראל. הדבר נקבע באופן מקצועי על ידי צה"ל, אגף המודיעין, הרמטכ"ל ואושר על ידי כשר ביטחון. ההסכם מניח נדבך חשוב בשיתוף הפעולה הביטחוני עם מצרים. כבר היום יש שיתוף פעולה משמעותי עם מצרים באתגרים משותפים, בראשם המלחמה בטרור. בהסכם יש בסיס לחיזוק השיתוף בכל הרמות ולכך יש משמעות רבה".


ציר פילדלפי. בקרוב עובר לשליטה מצרית (צילום - איי אף פי)

 

"מכיוון שהכוח הוא מוכוון-משימה וייעודו מוגדר, כך גם ציוד הכוח, הרכבו, מאפייני פעילותו והיערכותו במערכת התיאום הביטחונית-צבאית עם ישראל", הוסיף שר הביטחון. "אין מדובר בכוח צבאי למטרות שאינן כלולות במנדט המוסכם שלו. הציוד ואמצעי הלחימה שישרתו את הכוח יהיו בהתאם לייעוד שלו. לא ייבנו מפקדות צבאיות, מחסנים לאמצעי לחימה, בונקרים ומחפורות. לא תורשה כניסה טנקים או כל אמצעי לחימה כבד אחר. אני רוצה להדגיש - מה שלא הוסכם עליו מפורשות במסגרת ההסכם, יהיה אסור בתכלית.

 

"הישארות כוח צה"ל בציר פילדלפי במציאות החדשה של ההינתקות נטולת היגיון צבאי ומהווה גם סיכון של ממש לחיי חיילי צה"ל. בנוסף טמון פה פוטנציאל לשיפור הקשרים הביטחוניים בין מערכות הביטחון של ישראל ומצרים. אני מתכבד לבקש מחברי הכנסת לאשר את הודעת הממשלה כפי שהוצגה להם ובכך לאפשר את מימוש ההסכמה עם מצרים".

 

"הדיון על פינוי פילדלפי ארך 38 דקות בלבד"

 

מוקדם יותר, כאמור, הניח יו"ר ועדת חוץ וביטחון, חבר הכנסת יובל שטייניץ, על שולחנם של חברי הכנסת מכתב חריף כנגד תהליך קבלת ההחלטות בממשלה בדרך להסכם על הכנסת כוחות מצרים לציר פילדלפי.

 

 

שטייניץ: "אם לדיונים הרבים בוועדה זומנו כמעט כל בכירי צה"ל, המוסד, השב"כ והמועצה לביטחון לאומי, כאשר אליהם נוספו מומחים חיצוניים מתחומי הביטחון והמשפט הבינלאומי כאחד – הרי בממשלה הסתפקו בדיון של 38 דקות. קשה להאמין, אבל הזמן שהוקצב באותה ישיבה לדיון בטיפול בבתי-הכנסת בגוש קטיף היה בערך פי ארבע מהזמן שהוקצב בממשלה לדיון על השינויים בהסכם השלום עם מצריים. אפילו הבלבול הכרוך בהקשבה למגוון העמדות השונות בנושא, בתוך מערכת הביטחון פנימה, 'נחסך' ברובו מהשרים. כך למשל, לא נודע עד לרגע זה על זימונם לממשלה בנושא של ראש המוסד האלוף מאיר דגן, ראש השב"כ יובל דיסקין, או אלוף פיקוד הדרום דן הראל...".

 

כמי שנחשף לחומר מודיעיני רב בכל הקשור לצבא המצרי, מציג שטייניץ טיעונים מדאיגים: "ראש הממשלה החליט באדיבותו שלא 'להעמיס' על שרי הקבינט מהחומרים המודיעיניים המטרידים בעניין זה. זאת, ככל הנראה, כדי שהשרים יוכלו להרים את ידם בלא שיבלבלו אותם עם העובדות".

 

הצגת ההסכם על פינוי ציר פילדלפי - הן בתקשורת והן בממשלה - כללה לדברי שטייניץ מספר הטעיות. לדוגמה: "מסוקים בתצורת משטרה" כפי שנכתב בהסכם, כאשר בפועל מדובר למעשה במסוקים צבאיים לכל דבר ועניין של חיל-האוויר המצרי (שמונה מסוקים על איזור מצומצם יחסית של 13 קילומטר); "מזח לספינות משמר ברפיח המצרית" - כאשר מדובר בספינות חיל-הים המצרי ובנמל צבאי קטן לכל דבר ועניין (עם מזח באורח 300 מטרים); "היענות מצרית לבקשתנו" - בשעה שהמצרים החלו ללחוץ על ישראל לפרוס את צבאם בסיני כבר לפני ארבע שנים, ועוד ניסוחים פתלתלים.

 


פורסם לראשונה 31/08/2005 08:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מופז. מרוצה משיתוף הפעולה עם המצרים
צילום: גיל יוחנן
צילום: פייר תורג'מן
ח"כ יובל שטייניץ. חש כמו נביא זעם
צילום: פייר תורג'מן
מומלצים