שתף קטע נבחר

"ממשל בוש יפעל להפחתת הלחץ מעל שרון"

ממשל בוש קורא לבני בריתו שלא ללחוץ על ראש הממשלה שרון וזאת בעקבות המשבר הפוליטי בו הוא מצוי. "אנו מודעים למחיר הוויכוח על ההתנתקות", אמר בכיר בממשל ל"ניו יורק טיימס". ארה"ב צפויה להעביר מסרים ברוח זו במהלך כינוס העצרת הכללית של האו"ם באמצע החודש

מתחשבים במרכז הליכוד: הממשל האמריקני דוחק בבעלות בריתו להימנע מהפעלת לחץ על ישראל לוויתורים נוספים לפלסטינים. זאת, בניסיון לחזק את ראש הממשלה, אריאל שרון, בעקבות המשבר הפוליטי אליו נקלע במרכז הליכוד לאחר הנסיגה מעזה. כך דיווח הבוקר (ראשון) ה"ניו יורק טיימס".

 

העיתון ציטט גורמים בכירים בבית הלבן בעניין זה, ולפי הדיווח, הנשיא בוש ועוזריו הבכירים שמים עתה את הדגש על השלמת נסיגת ישראל מעזה. בעקבותיה מצפים האמריקנים שהרשות הפלסטינית תפגין שליטה ביטחונית בנעשה ברצועת עזה.

 

"אנחנו מודעים למחיר שהוויכוח על ההתנתקות גרם לישראלים", אמר בכיר בממשל בוש. "לדעתנו המסר בניו יורק לראש הממשלה שרון חייב להיות מסר של ברכה ולא של לחץ חדש. אנחנו אומרים לכל מי ששואל אותנו, כי אם המטרה היא התקדמות ישראלית-פלסטינית - הרי שהיא לא תושג על ידי אי הבנת המצב הפוליטי בישראל".

 

ארה"ב צפויה להעביר מסר ברוח זו במהלך פגישות שיקיימו בכירי הממשל באמצע החודש וזאת, במהלך הכינוס השנתי של עצרת האו"ם בניו-יורק. במהלך העצרת צפויה מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, להיפגש עם ראש הממשלה שרון, עם שר החוץ סילבן שלום וכן עם שאר נציגי הרביעיה הבינלאומית (האיחוד האירופי, רוסיה והאו"ם).

 

"הפלסטינים חייבים להילחם בטרור"

 

האמריקנים מיהרו להפגין תמיכה בנחישותו של ראש הממשלה שרון במהלך יישום תוכנית ההתנתקות - תוכנית שגרמה לו להיקלע למשבר פוליטי. מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, כבר קיימה שתי פגישות בארבע עיניים עם ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ב-24 באוגוסט ולמחרת אף עם שרת המשפטים, ציפי לבני, במחלקת המדינה בוושינגטון.

 

בניגוד לפגישות אחרות שבהן משתתפים בדרך כלל לפחות נציג אחד מכל צד, בפגישות הללו הקפידה רייס שהפגישות עם אולמרט ולבני, יהיו בלא נוכחות שגריר ישראל בוושינגטון דני איילון ועוזר המזכירה למזרח התיכון דיוויד וולש, עובדה המרמזת על כך שהפגישות הללו התמקדו במערכת הפוליטית בישראל. רייס ביקשה לשמוע ממקור ראשון, משני השרים המקורבים ביותר לשרון, על הקשיים בהם הוא נתון ועל התהליכים הפולטיים בתוך הליכוד.

 

נציגי הממשל אמנם נוהגים להדגיש כי הם אינם מתערבים בנעשה במערכת הפוליטית בישראל, אולם בסמוך לפגישותיה של רייס, התייחס הנשיא בוש שלוש פעמים בהופעות ובנאום הרדיו השבועי שלו, למהלך שישראל ביצעה, ושמחייב עתה תגובה פלסטינית.

 

"עכשיו כשישראל נסוגה, הדרך קדימה ברורה. הפלסטינים חייבים להראות לעולם שהם יילחמו בטרור וישלטו בדרך של שלום", אמר בוש בשבוע שעבר בנאום הרדיו השבועי שלו. "אנחנו נמשיך לעזור לפלסטינים להתכונן לשלטון עצמי ולהביס את המחבלים התוקפים את ישראל ומתנגדים להקמת מדינה פלסטינית שוחרת שלום. נשארנו מחוייבים בצורה מלאה להגנה, לביטחון ולרווחה של ידידתנו ובת בריתנו ישראל".

 

על רקע דבריו של יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שאמר כי הוא מצפה להמשך המשא ומתן המדיני ולנסיגות ישראליות מהירות, עמדה בה תומכות כמה מדינות אירופיות, החליט הממשל לשגר באמצעות "ניו יורק טיימס" מסר לידידותיה של ארה"ב, ערב כינוס העצרת הכללית של האו"ם. לפי אותו המסר, אין טעם להפעיל לחץ על שרון בחודשים הקרובים, בהם תהיה פעילות פוליטית פנימית בישראל ובחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
בוש ושרון. מתגייס לעזור
צילום: איי אף פי
מומלצים