שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

ארה"ב: מפנים אצבע מאשימה כלפי בוש

רבבות ניצולים פונו מניו אורלינס. הבוקר פונה כמעט לגמרי איצטדיון הסופרדום ומרכז הכנסים, בהם רוכזו רוב הניצולים, ובוש הורה לשלוח לאזור האסון אלפי חיילים נוספים. אבל עבור האמריקנים זה מעט מדי ומאוחר מדי. "הבושה של המדינה", הגדיר "ניו-יורק דיילי ניוז" את התנהגות הממשל בעקבות האסון. ואצלנו: שרון אמר בפתח ישיבת הממשלה, שעוד השבוע תצא משלחת לארה"ב לבדוק דרכי סיוע אפשריות: "ארה"ב עמדה לימיננו בימים קשים, וזאת חובתנו לסייע"

"הבושה של המדינה", כותרת עמוד השער של "ניו-יורק דיילי ניוז", מבטאת אולי יותר מכל את מה שהאמריקנים חשים הבוקר (יום א') כלפי הבזיון וההתנהלות הכושלת של הממשל האמריקני לאחר ההוריקן "קתרינה". בסוף השבוע פורסמו הערכות לפיהן הסופה גבתה את חייהם של יותר מ-10,000 בני אדם. הנזק הכלכלי העצום נאמד בכ-100 מיליארד דולר.

 

ובירושלים, אמר ראש הממשלה אריאל שרון בפתח ישיבת הממשלה הבוקר כי "עוד השבוע תצא משלחת של אנשי משרד הביטחון והבריאות כדי לתאם את הסיוע לאמריקנים". שרון סיפר שהטיל על שרי הביטחון והבריאות לבדוק, מה ניתן לעשות תוך פרק זמן קצר כדי לסייע לנפגעים בארה"ב.

 

הוריקן קתרינה - סיקור מיוחד ב-ynet

 

שרון הוסיף: "ארה"ב עמדה לימיננו בימים קשים, וזאת חובתנו לסיע לה בתחומים שאנו יכולים". לדבריו, "ארה"ב נקלעה לאחד האסונות הכבדים שפקדו אותה, אנו רוצים להביע את תנחומינו ואת השתתפותנו באבל הכבד שקיים שם, ונעשה כל שביכולתנו כדי לסייע".

 

 

שר הבריאות דני נווה אמר בנושא לפני תחילת הישיבה, "אמריקה היא מעצמה גדולה, שמסוגלת להתמודד עם אסונות. קיימות מדינות, כמו המדינה הקטנה שלנו, שיכולות לסייע לארה"ב במידת הצורך".

 

הבוקר פונו כמעט לגמרי איצטדיון הסופרדום ומרכז הכנסים, שבהם רוכזו רוב הניצולים. רבבות הניצולים פונו מהעיר למקלטים שהוקמו בטקסס, טנסי, אינדיאנה וארקנסו. מושל טקסס, ריק פרי, הזהיר כי המקום הפנוי במדינתו עומד להיגמר, לאחר שיותר מ-220 אלף איש כבר הגיעו למדינה ורבים נמצאים בדרכם אליה. עובדי סיוע באיצטדיון "אסטרודום" ביוסטון אמרו שהם מצפים לזרם קבוע של 10 אלף פליטים ליום בשלושת הימים הקרובים.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הורה לשגר 7,000 חיילים נוספים לניו אורלינס ולאזור מפרץ מקסיקו, בניסיון להתמודד עם הכאוס שנוצר ולפנות את הפליטים שנותרו במקום. לפי שעה, אישר הממשל חבילת סיוע של 10.5 מיליארד דולר לאזור שנפגע, וזו רק ההתחלה.


משפחת ניצולים חולפת על פני גופה במרכז ניו אורלינס (צילום: איי.פי)

 

מספר ההרוגים הסופי בניו אורלינס אינו ידוע עדיין, וכוחות החילוץ, שכמעט וסיימו לפנות את הניצולים, התפנו למשימת איתור ופינוי הגופות, הנמצאות בכל מקום - מתגלגלות ברחובות, זרוקות בשרידי הבתים, צפות בתעלות. ההערכות מדברות על אלפי הרוגים. לבית החולים "סנט גבריאל" לבדו הובאו 2,000 גופות. בקהילה קטנה במזרח העיר נמצאו 31 גופות בבית תמחוי ומאות מחבריה עודם נעדרים.

 

מספר הפליטים בלתי נתפס אף הוא. רובם, כאמור, פונו לטקסס. 18 אלף פליטים נמצאים ב"אסטרודום" ובבניינים המקיפים אותו. 120 אלף נוספים פוזרו ב-97 מקלטים ביוסטון, דלאס, סן-אנטוניו וערים נוספות. 100 אלף נוספים פוזרו בבתי מלון ובאכסניות במדינה. הצלב האדום דיווח כי שיכן 96 אלף פליטים בתשע מדינות שונות, בהם 51 אלף שנותרו במקלטים בלואיזיאנה. 13 אלף פליטים פונו למיסיסיפי ושוכנו ב-102 מקלטים ובאלבמה ישנם 4,000 פליטים ב-47 מקלטים.

 

"לא ננטוש את חברינו"

 

הנשיא הודה שממשלו נכשל במתן טיפול בנפגעי סופת ההוריקן. "אני יודע שאלה מביניכם שנפגעו על-ידי הסופה 'קתרינה' סובלים. רבים מכם זועמים ונואשים לעזרה. המשימות שלפנינו רבות מספור, אולם כך גם ליבה של אמריקה. לא ננטוש את חברינו בשעת צורך זו. הממשל הפדראלי ייתן את חלקו". 


משפחה וכלב מתפנים בסירה (צילום: רויטרס)

 

אבל לא צריך להיות חזאי כדי להבין שההוריקן שפקד את מפרץ מקסיקו מתקרב לוושינגטון בצעדי ענק. שאלות קשות מופנות כלפי הממשל בוושינגטון וגם כלפי מושלת לואיזיאנה, קתלין בלנקו. כולם ידעו שצריך לפנות את העיר לפני בוא ההוריקן וזה לא נעשה. כולם ידעו שמי שנותרו בעיר הם אנשים שנזקקו לאוטובוסים ולמקלטים ציבוריים בערים אחרות במערב לואיזיאנה ובטקסס. גם זה לא נעשה.

 

למושלי מדינות בארה"ב יש סמכויות נרחבות, תקציבים, חיילים ושוטרים להפעיל, אבל לפי כל הסימנים, נראה שכל אלו נותרו על הנייר בלבד בימים הראשונים שלאחר האסון.

 

בוש היה בחופשה. נשמע מוכר?

 

גם הפעם, כמו ב-11 בספטמבר 2001, היה בוש בחופשת עבודה. אז לחש באוזנו ראש מטה הבית הלבן על האסון שהתרחש במגדלי התאומים ובבניין הפנטגון. בוש התעשת בתוך עשר דקות, גמר לספר את הסיפור לילדים בפלורידה והחל לתפקד. אז הרקיעה הפופולאריות של בוש לשיא של יותר מ-90 אחוז. עוד לפני "קתרינה" צנחה הפופולאריות לשפל של קצת יותר מ-30 אחוז תמיכה.


פינוי הניצולים מאזור האסון (צילום: איי.פי)

 

יש להניח שההצתה המאוחרת של בוש בטיפול באסון בניו אורלינס שנמשכה חמישה ימים, תעלה לו ביוקר בדעת הקהל היקרה כל כך. בסופו של דבר, הוא יצא לגדות המיסיסיפי להפגין מנהיגות, התחבק עם שתי אחיות שחורות שאיבדו את ביתן בבילוקסי ואת כל עולמן. הן ביקשו קורת גג. בוש העניק כתף נשיאותית, עד שהמצלמות גמרו לתקתק. 

 

על רקע האסון, מרימים ראש גם מתנגדי המלחמה בעיראק. יש ביניהם שטוענים עכשיו שיותר מדי משאבים הוקדשו למלחמה וכך נדחו פרוייקטים בעלי חשיבות לאומית, כמו שיקום מערכת הסכרים של ניו אורלינס. חצי טריליון דולר הוצאו עד כה על המלחמה בעיראק. אבל הדמוקרטים שרואים עצמם מועמדים לנשיאות ב-2008, כמו הילארי קלינטון, אינם פוצים פה. הם פועלים לפי הכלל הפוליטי הידוע בארה"ב - כשיריבך כורה לעצמו בור - שב בשקט.


פורסם לראשונה 04/09/2005 08:42

 

צילום וידאו: רויטרס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הנשיא בוש נואם
צילום: איי פי
הניצולות: דמטרי מרטין ובתה בת השבועיים
צילום: איי אף פי
עיר שטבעה
צילום: רויטרס
מאמצי החילוץ
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מפנים עוד נפגעים
צילום: איי פי
מומלצים