שתף קטע נבחר

"אם לישראל לא תהיה סוכנות חלל, למי תהיה?"

יושב הראש החדש של סוכנות החלל הישראלית (כן, יש דבר כזה) מסביר בראיון ראשון לאחר כניסתו לתפקיד מדוע ישראל צריכה סוכנות חלל, באיזה פרויקטים אנו עתידים להשתתף ומדוע אין לנו נציגות בתחנת החלל הבינלאומית

יושב ראש חדש לסוכנות החלל הישראלית: ראש הממשלה, שכיהן גם בתפקיד שר המדע, מינה לאחרונה את פרופסור יצחק בן ישראל כמחליפו בתפקיד של פרופסור יובל נאמן, יו"ר הסוכנות היוצא. זאת, כחלק ממהלך של חילופי תפקידים והגדרות בסוכנות הישראלית, ובכלל זה איוש הוועדה המנהלת ואיוש מליאת סוכנות.  

 

אתה לא חושב שסוכנות חלל היא דבר קצת גדול על מדינה כמו ישראל?

 

"בכלל לא. יש בעולם בסך הכל שמונה מדינות שמפתחות ומשגרות כלים לחלל. אנחנו מייצרים לוויינים ומשגרים. ישראל היא חברה במועדון מצומצם מאוד. אם לנו לא תהיה סוכנות חלל למי תהיה?"

 

מה אנחנו, הקטנים, יכולים עוד לתרום מול מבצעי החלל הענקיים, בעיקר של ארה"ב?

 

"ישראל ידועה כמפתחת של לוויינים קטנים וקלים. לוויין שלנו במשקל 250 ק"ג עושה את העבודה של לוויין אמריקני או רוסי במשקל של טון אחד. אם להיות אקטואליים, כל תמונות מזג האוויר של סופת ההוריקן ההרסנית בארה"ב צולמו מלוויין. באמצעותן ידעו מתי לפנות תושבים. החלל כאן איתנו, כל דקה".

 

יש שיתוף פעולה בין ישראל לבין מדינות אחרות במועדון החלל?

 

"תלוי עם מי. בכל פעם שישראל משגרת לוויין, הליגה הערבית מגישה נגדנו תלונה למועצת הביטחון. לעומת זאת, עם מדינות כמו ארה"ב, קנדה, דרום קוריאה והודו יש שיתוף פעולה נלהב, ואנחנו מגדילים אותו בהדרגה. לא מזמן חתמנו על הסכם עם סוכנות החלל האירופאית, שעל-פיו התעשייה האווירית תבנה עבורם מיקרו-לוויין מיוחד במינו".

 

יש לישראל כוונה לקחת חלק בתוכנית האמריקנית להנחתת אדם על המאדים ?

 

"אנחנו בתחילתו של דיאלוג עם נאס"א בנושא השתתפות בפיתוח טכנולוגיות שקשורות לפרויקט, ואנחנו מקווים שיאשרו לנו את זה".

 

מה בעניין אסטרונאוט ישראלי נוסף בחלל? האם יהיה מי שימשיך את דרכו של אילן רמון ז"ל?

 

"אני מאוד מקווה שכן, אולי באמצעות שיתוף פעולה עם האמריקנים או הרוסים. יש מגעים בעניין ואני אישית חושב שזה חשוב מאוד, שכן זה מהווה אתגר וסמל, בעיקר לנוער. לא יכול לומר מתי, אבל סוכנות החלל תעשה הכל כדי שיהיה ממשיך לפריצת הדרך של אילן רמון".

 

מה עם נוכחות ישראלית בתחנת הח לל הבינלאומית? יש שם אמריקנים, רו סים ויפנים. למה לא ישראלים?

 

"זה סיפור אחר. התחנה הוקמה על ידי ארה"ב, רוסיה ויפן, והן השקיעו בכך הרבה כסף. כדי להצטרף, ישראל תצטרך לשלם – ואני לא בטוח שיעשו זאת. אם היו מקציבים את הכסף הדרוש, זה היה גורם לי שמחה רבה".

 

חיל האוויר שינה לא מזמן את שמו ל"חיל האוויר והחלל". יש לזה הצדקה?

 

"בלי ספק. כבר כיום חיל האוויר עושה שימוש בחלל, בעיקר להכוונת מערכות נשק, הטיל נגד טילים חץ פועל נגד איומים שמגי עים מהחלל והמודיעין מבוסס כיום על מערכות חלל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אילן רמון. מעוניינים באסטרונאוט ישראלי ראשון
צילום: איי פי
מומלצים