שתף קטע נבחר

שרון מבקש: פיצוי מלא למפונים

ראש הממשלה מאמץ את הצעת שרת המשפטים והביא לוועדת השרים לענייני התנתקות הצעה: כל המפונים שלא נקטו באלימות יזכו לפיצוי מלא. ועדה מיוחדת שתוקם תבחן כל מקרה לגופו ותאשר מתן מענקים

מחווה: ראש הממשלה, אריאל שרון, הציג היום (ד') בפני ועדת השרים לענייני התנתקות את התקנות המיוחדות שיאפשרו מתן פיצוי מלא גם למי שיצא באיחור בגוש קטיף, אחרי תחילת יישום התוכנית. מדובר בתקנות הקובעות שהמענקים שניתנו רק למי שיצא לפני ה-16 באוגוסט מרצועת עזה ומצפון השומרון, יינתנו גם למי שנשאר, או יצא באיחור. כל זאת - בתנאי שלא נעצר ולא נקט באלימות נגד הכוחות המפנים. שרון מעוניין לאפשר את מתן הפיצוי גם למאחרים לצאת, וביקש מהשרים לאשר זאת. ההחלטה טעונה גם אישור של ועדת הכספים.

 

ועדה מיוחדת שתוקם על פי התקנות תבחן כל מקרה לגופו ותחליט האם יש לתת את המענק במלואו או רק בחלקו. בין כך ובין כך, מי שלא פינה את ציודו בזמן לא יקבל החזר על עלות ההובלה, בניגוד למתנחלים שיצאו מן הרצועה על פי החוק ובזמן.

 

המענקים המדוברים הם מענק בגין ותק ביישוב, שנע סביב סכומים של מאות אלפי שקלים, מענק למתיישבים המעתיקים את מקום מגוריהם לנגב, לגליל או לאשקלון המסתכם ב-135 אלף שקלים, והחזר מס רכישה הנע סביב 20-30 אלף שקל. מענק הובלה והתארגנות המגיע לכ-21 אלף שקלים לכל היותר, לא יוחזר למי שלא התפנה בזמן.

 

את היוזמה למתן פיצוי מלא העלתה לראשונה שרת המשפטים, ציפי לבני. לבני הבטיחה להביא לאישור ראש הממשלה הצעה לפצות גם מתנחלים שלא התפנו במועד שנקבע בחוק. זאת במקום שיאבדו 30 אחוזים מערך הפיצוי.

 

על פי ההצעה, השרה תתקין תקנות שלא יחייבו לשנות את חוק פינוי-פיצוי, אך יאפשרו למתנחלים שלא התפנו עד ה-16 בחודש בחצות לקבל את הפיצוי - אם לא נקטו באלימות, ואם התפנו בשקט ולא נעצרו.

 

בימים שקדמו ליישום ההתנתקות הבהירו בלשכת ראש הממשלה שמי שלא יתפנה בזמן - לא יזכה למלוא הפיצוי, וייאלץ לספוג פגיעה של 30 אחוזים מהסכום המגיע לו, כפי שקובע חוק פינוי פיצוי, זאת על מנת לעודד פינוי מרצון של המתנחלים.

 

ובתוך כך סיפר בדיון מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, כי לפי שעה רק 1,000 משפחות מתוך כ-1,600 הזכאיות לפיצוי הגישו בקשות והתחילו בהליכים לקבלת הפיצויים.

 

עוד עלה בדיון כי כ-1000 משפחות עזבו את השטח המפונה לפני תום 48 השעות שהוגדרו כמועד הקובע. חלק ניכר מיתר המשפחות שיצאו באיחור עשו זאת בתיאום מראש עם הצבא.  

 

ראש מינהלת סל"ע, יונתן בשיא, עידכן את השרים כי נכון להיום שוהים בבתי המלון ברחבי הארץ כ-1,000 משפחות. בשיא דיווח כי בימים אלו מוצמד יועץ ארגוני מטעם המינהלת לכל קבוצת מתיישבים המתארחת בבתי המלון, במטרה לסייע לקהילות להגיע להחלטה מושכלת בדבר מקום הדיור החלופי המתאים לאופי קהילתם.

 

עקב הצורך בהזרמת תקציבים נוספים למימון השהות בבתי המלון, הנחו השרים את הדרגים המקצועיים להכין הצעת החלטה בדבר התקציב הנדרש. הצעה זו תכלול מנגנון של מתן תמריצים למתיישבים לצאת מן המלונות אל המגורים הזמניים או הקבועים שלהם.

 

ראש הממשלה אמר בהתייחסו לכך: "במצב הקיים, המתיישבים השוהים בבתי המלון מקבלים בנוסף דמי שכר דירה. צריך להיות ברור לכולם שעליהם לעבור מהמלונות לבתים שמיועדים להם בצורה הדרגתית ומסודרת".

 

בהתייחסו לסוגיית הריסת בתי הכנסת אמר: "כיבדנו את החלטת בג"ץ ופנינו היום שוב לרשות הפלסטינית, שדחתה בבוז את הפנייה שלנו והשיבה שיש לפרק את בתי הכנסת".

 

יושב ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), אמר בתגובה לרצונו של שרון להעניק פיצוי מלא למפונים: "לממשלה אין סמכות ליצור הפליה בתשלום פיצויים בין אנשים שלדעת ראש הממשלה הפעילו אלימות לבין אחרים. הענישה על הפעלת אלימות צריכה להיעשות על ידי בית המשפט, כקבוע בחוק, והתשלומים צריכים להינתן מכוח החוק. כל תיקון לחוק פינוי-פיצוי יכול להיעשות רק באמצעות חקיקה", הסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. מבקש לפצות
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
היוזמת. לבני
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים