שתף קטע נבחר

רופאים: ערפאת מת מאיידס או שהורעל

בגופו של הראיס נתגלו תסמיני איידס, אך אפשר שהורעל - כך אומרים רופאים שעיינו בדו"ח החשאי מפַריז. הדו"ח מתפרסם במהדורה המעודכנת של הספר "המלחמה השביעית". המומחים התקשו לקבוע את סיבת המוות, ורופאו האישי של הראיס משכונע: נגיפי איידס הוחדרו לגופו כדי לטשטש הרעלה בזדון

ממה מת הראיס? ניתוח ממצאי הדו"ח הרפואי הסודי, שנכתב בעקבות מותו של יאסר ערפאת, מעלים כי יו"ר הרשות הפלסטינית מת מאיידס או מהרעלה. עם זאת, רופאים ישראלים וזרים שעיינו בדו"ח לא פוסלים גם אפשרות שלישית - שהוא מת כתוצאה מזיהום. לא ניתן להגיע למסקנה חד-משמעית, הם פוסקים.    

 

מות הראיס: סקירה נרחבת

 

עשרה חודשים חלפו מאז מות הראיס בבית-החולים הצרפתי "פרסי", ועדיין אופף מסתורין את נסיבות המוות. הדו"ח שנכתב בבית-החולים לאחר המוות נשמר עד בחשאי, ונמסר רק לעיונם של האלמנה סוהא ובכירי הרשות. העיתונאים עמוס הראל ואבי יששכרוף מביאים חלקים מאותו דו"ח במהדורה המעודכנת של ספרם "המלחמה השביעית", שתצא בשבוע הבא לאור בהוצאת "ידיעות אחרונות". את הפרק העוסק במות ערפאת מפרסם הבוקר (יום ה') עיתון "הארץ".

 

הדו"ח הרפואי אינו מפזר לחלוטין את הערפל סביב נסיבות מותו של המנהיג והסמל הפלסטיני. הרופאים מציינים שם כי דימום תוך-מוחי מאסיבי הביא לשקיעת המוח לבסיס הגולגולת. אלא ש"מדיון שהתקיים בין מספר רב של מומחים רפואיים, ממגוון התמחויות, וכן מבחינת כל תוצאות הבדיקות שנעשו, עולה כי לא ניתן לקבוע סיבה שתסביר את שילוב התסמינים שגרמו למותו של החולה", לשון הדו"ח.

 

על-פי "המלחמה השביעית", ד"ר אשרף אל-כורדי, רופאו האישי של ערפאת, שהורחק מן הטיפול בו בשבועות האחרונים לחייו, סיפר כי ידוע לו שהרופאים בפריז מצאו נגיפי איידס בדמו של הראיס. מבלי לציין היכן קיבל את המידע, הוסיף הרופא האישי הסבר מפתיע לממצא זה: הנגיפים הוחדרו לדמו של ערפאת כדי לטשטש את סימני ההרעלה המכוונת. 

 

לא רק אל-כורדי מחזיק בתיזת ההרעלה - שותפים לו מוחמד דחלאן, ג'יבריל רג'וב ובעיקר האחיין ושר החוץ הנוכחי, נאסר אל-קידווה, שטענו באוזני מחברי הספר כי כל הסימנים מצביעים על כך שערפאת הורעל בידי ישראל. חלקם הזכירו את תקדים חאלד משעל, כנימוק למה שישראל מסוגלת לחולל. בלשכת רה"מ בירושלים דחו את הדברים והגדירו אותם כ"שטויות שכבר נבדקו והופרכו".

 

היה או לא היה?

 

לדברי פרופ' גיל לוגסי, נשיא איגוד ההמטולוגים בישראל, שקרא את הדו"ח הצרפתי - הסימפטומים המתוארים יכולים בהחלט להיות אופיינים לאיידס. "זיהום שמתחיל במערכת העיכול ומידרדר כל-כך מהר לקריסת מערכת הקרישה אופייני למחלה. מה שפשוט אינו מתקבל על הדעת ונראה תמוה לחלוטין זה ההתעלמות המוחלטת מאפשרות זו. בדו"ח נזכרות עשרות מחלות שנבדקו או חיידקים, אך אין שום עדות לבדיקת HIV ואפילו לא איזכור לדיון בנושא. אני רק יכול להניח שאם הייתה בדיקת איידס שתוצאתה שלילית, לא הייתה שום בעיה לכתוב זאת בדו"ח", אומר פרופ' לוגסי.

 

גם מומחה לאיידס מאחד מבתי-החולים הגדולים בארץ אומר, כי ההתעלמות המוחלטת בדו"ח הרפואי של בית-החולים מאפשרות של איידס מעלה סימני שאלה קשים. עם זאת, לדברי המומחה, האפשרות שיאסר ערפאת לקה באיידס היא נמוכה. אין זה סביר, הוא אומר, שמחלה שנמשכה כשבועיים (עד להעברה לבית החולים בפריז) - עם שלשולים קשים, הקאות ופגיעה במערכת העיכול - והובילה לבעיית קרישה חמורה, נגרמה מאיידס.

 

לדברי רופא ישראלי בכיר שעיין בדו"ח, התסמינים המתוארים בו - שהופיעו כארבע שעות לאחר ארוחת הערב שסעד ערפאת ב-12 באוקטובר 2004, כחודש לפני מותו - מעלים חשד סביר כי מותו נגרם כתוצאה מאותה ארוחה. "זהו מקרה קלאסי שנלמד בבית-הספר לרפואה של הרעלה ממזון", הסביר. הדו"ח הרפואי הצרפתי קובע כי לא אותרו סימני רעל בגופו של ערפאת, אולם פירוט הרעלים שנבדקו מעלה כי הבדיקות לא היו מקיפות ולא כללו את כל סוגי הרעלים המוכרים.  

 

השערת המוות מאיידס עלתה כבר בעבר ואף סוקרה בהרחבה בעיתונות העולמית, בעקבות מותו של ערפאת בבית-החולים שבפרברי פריז. בצמרת הרשות, על כל פנים, ממשיכים לטעון להרעלה בזדון.       

 

ערפאת שאל: "מי זה ביילין?"

 

הספר מתאר את הסימנים הראשונים להידרדרות במצבו של ערפאת לאחר ה-12 באוקטובר 2004. מלבד ההידרדרות הנפשית וחולשה פיסית סבל ערפאת מדי פעם גם מאובדן זיכרון חלקי. הוא בילה שעות על שעות בקריאה ביושבו על הגשר במוקטעה הנצורה.

 

באחת הפעמים, כשנתקל בדו"ח שקרא בשמו של מכר ותיק, יו"ר מרצ-יחד, יוסי ביילין, הפתיע את מלוויו בשאלה: "מי זה ביילין"? הדברים הגיעו לשיא כששאל לשמה של בתו (זהוא). "אבו-עמאר השתנה", אמר מקורב לערפאת. "כחודשיים לפני התמוטטותו, הראיס כבר נזקק לעזרה בנעילת נעליים ובהליכה. הוא נראה שבור".

 

מאוחר יותר הגיעה רעייתו סוהא לרמאללה ללא זהוא בת התשע, שנותרה אצל ה"בייבי סיטר", נשיא תוניסיה שהסכים כי תתגורר בביתו במהלך היעדרותה של האם. "כשנכנסה סוהא לחדר הצר של הראיס, ובו מיטת יחיד, הוא זיהה אותה מיד וכינה אותה 'חביבתי' ו'יקירתי'", מספר אחד הנוכחים בפגישה. "סוהא נישקה אותו על לחיו והוא השיב לה נשיקה. מרגע זה ואילך היא נטלה פיקוד על המתרחש באופן מוחלט. לאחר שעודכנה במצבו הבריאותי, שכנעה את הראיס שהוא נזקק לטיפול בחו"ל. סוהא פתרה את הדילמה באשר ליעד הנסיעה והודיעה כי היא ובעלה החליטו שהטיפול יהיה בבית חולים בפריז, עיר מגוריה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מוות אפוף מסתורין: ערפאת
צילום: איי אף פי
הדו"ח הרפואי
צילום: איי פי
קיבלה את הדו"ח הסודי: סוהא
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
קבורה במוקטעה
צילום: רויטרס
מומלצים