שתף קטע נבחר

לא מובטח רוב להרס בתי הכנסת

לקראת הצבעת הממשלה על הריסת בתי הכנסת ברצועה, הולכת ומתארכת רשימת המתנגדים. תשעה שרים מתנגדים להריסה: שאול מופז, סילבן שלום, צחי הנגבי, דני נוה, גדעון עזרא, לימור לבנת, ישראל כץ וגם שלום שמחון בנימין בן-אליעזר מהעבודה הצטרפו לשר הביטחון ולשרת החינוך. ייתכן שינוי בעמדתו של ראש הממשלה, אריאל שרון. שלום: "יש למנוע תקדים מסוכן". נוה: "כיהודי אינני מסוגל לתת יד להריסת בתי כנסת". בתוך כך החלה מצרים לפרוס כוחות בציר פילדלפי

מתחזקת החזית נגד הריסת בתי הכנסת ברצועה: תשעה שרים מבין 21 הודיעו שהם מתנגדים להריסת בתי הכנסת ברצועת עזה, ולפי שעה נראה שלא מובטח רוב להחלטה להרוס את בתי הכנסת. ראש הממשלה, אריאל שרון, שוקל מחדש את עמדתו, לאחר שבעבר נשמע נחרץ בתמיכתו בהריסה. גם השרים לבני, איציק פרס והירשזון יחליטו כנראה בדקה ה-90. השר הרצוג שוהה בחו"ל וטרם הודיע את עמדתו.

  

נכון לעכשיו תומכים פומבית רק ארבעה שרים בהרס הבתים: אופיר פינס, חיים רמון, מתן וילנאי ומאיר שטרית. שישה שרים נוספים הודיעו אחר הצהריים (שבת) שיצביעו נגד הריסת בתי הכנסת מחר בממשלה. השישה הם דני נוה, סילבן שלום, צחי הנגבי, גדעון עזרא וכן שלום שמחון ובנימין בן-אליעזר מהעבודה. רשימת המתנגדים מונה את רוב שרי הליכוד, ובהם שר הביטחון, שאול מופז, שרת החינוך, לימור לבנת, ושר החקלאות, ישראל כץ.

 

שר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, הפתיע כשהודיע שגם הוא מתנגד להריסת בתי הכנסת, "הריסתם מחסלת כל תביעה מוסרית שלנו בעולם לשמירה והגנה על בתי הכנסת". צחי הנגבי אמר ש"מניעת חילולת בתי הכנסת הוא מבחן של הפגנת שליטה ונחישות עבור הרשות הפלסטינית".

 

גדעון עזרא הסביר: "מדוע צריך להרוס אותם? האם אנחנו הורסים מסגדים בארץ? אמנם יש חשש שיחללו אותם אך אם יש סיכוי שישמרו עליהם, אין טעם בהריסה". השר נוה הודיע: "כיהודי אינני מסוגל לתת יד להריסת בתי כנסת. התרגשתי מפניות רבות של רבנים אליו בנושא. בנוסף אני חושש כי יהיו בעולם גורמים שיסיקו לקח מוטעה מהריסת בתי הכנסת".

 

השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, שוהה בשטוקהולם, שם התבקש על-ידי רב הקהילה לא לתמוך בהרס הבתים מחשש ליצירת תקדים לפגיעה בבתי כנסת נוספים ברחבי העולם. מלכתחילה התנגד שמחון להריסת המבבנים בגוש קטיף ובכללם בתי הכנסת.

 

לדבריו, "אם הרבנים דורשים להשאירם ומוכנים להסתכן בכך שהפלסטינים יחללו אותם, על הממשלה לכבד זאת".

 

מוקדם יותר הודיע שר החוץ, סילבן שלום, שהוא מצטרף לקריאתם של הרבנים שלא להרוס את בתי הכנסת בגוש קטיף. "יהודי לא הורס בתי כנסת", הצהיר שלום.

 

לדברי שלום, "זיקתי ליהדות ולמסורת אינה מוטלת בספק. שמעתי את עמדת הרבנים, הגיעו אלי גם פניות רבות מראשי קהילות יהודיות ברחבי העולם כשר חוץ. הם התריעו שהדבר יהווה תקדים מסוכן, וכי יש למנוע זאת כדי לא לאפשר לממשלות אחרות ברחבי העולם להשען על התקדים לפגוע במקומות קדושים ליהדות ברחבי העולם.

 

"אני עצמי בניתי בית כנסת על שם אבי, ואינני רואה את עצמי נותן את ידי להריסת בתי כנסת. אני מקווה שהרשות הפלסטינית תתעשת ולא תתן לברבריות ולוונדליזם להתשלט עליהם. אם כך יקרה, העולם כולו ידע עם מי יש לנו עסק".

 

אתמול יצא שוב שר הביטחון נגד ההריסה. "כיהודי וכשר ביטחון של מדינת ישראל, וכאדם שגדל בבית דתי ומסורתי, קשה לי מאוד להנחות את חיילי צה"ל להרוס ולפוצץ את בתי הכנסת". אך הוא הוסיף: "גם אם יוחלט בישיבת הממשלה להרוס את בתי הכנסת - הדבר לא יפגע בהיערכות צה"ל ליציאה מרצועת עזה, אלא רק ידחה אותה ביום".

 

מנגד פנה שר הפנים אופיר פז-פינס לראש הממשלה בדרישה שלא להיענות לבקשת מופז, לקיים דיון נוסף בממשלה בסוגיית ההריסה, ולהורות על המשך הריסתם באופן מיידי. לדבריו, "לא ראוי שלאחר שהממשלה זכתה לגיבוי מלא מבג"ץ, היא תחזור ותדון שנית בעמדתה. כל עיכוב בהריסה יביא לדחייה בפינוי ולהשארת חיילי צה"ל במקום שלא לצורך".

 

סוגיית ההריסה של בתי הכנסת הגיעה גם לבג"ץ, שדן בעתירת הרבנים נגד החלטת הממשלה בעניין, אך דחה את הבקשה לקיים דיון נוסף, וביטל את הצו שעיכב את ההריסה ברוב של ארבעה שופטים נגד שלושה.

 

צה"ל: המתנה דרוכה

 

בצה"ל המתנה דרוכה להחלטת הממשלה, שעשויה להשפיע על מועד היציאה ההיסטורית מרצועת עזה לאחר 38 שנה. צה"ל סיים בסוף השבוע להוציא את כל התשתית הצבאית מרצועת עזה, גם גשר מור שהוקם לפני מספר שנים כציר תנועה לישראלים מכיסופים לתוך גוש קטיף ובנפרד מהפלסטינים, פורק. מפקדת התיאום והקישור בארץ פוצצה, גם אנטנות ואמצעים הנדסיים אחרונים כבר בחוץ.

 

למעשה צה"ל ערוך כעת בתוך הרצועה בכלי ניידים - טנקים, נגמחו"נים ומשוריינים אחרים. בצה"ל ממתינים לפקודת היציאה, וככל שהזמן חולף כך גובר הסיכון לכוחות. גם אמש עלתה המתיחות כאשר צעיר פלסטיני התקרב לעמדת צה"ל בצומת גוש קטיף ולא עצר לירי אזהרה. הכוחות ירו לעברו ופצעו אותו קשה.

 

אם יוחלט להרוס את בתי הכנסת עלול הדבר לעכב ביממה את יציאת הכוחות - והדבר יתרחש בלילה שבין שני לשלישי. על פי ההערכה, הכוחות יצאו מארבעה אזורים שונים על פי מיקומם. כוחות בתוחמת הצפונית יצאו ממחסום מגן 13 הסמוך למחסום ארז, הכוחות שנמצאים באזור נצרים יצאו דרך ציר קרני נצרים, הכוחות במרכז גוש קטיף ובדרומה יצאו ממחסום כיסופים, ואילו הכוחות בציר פילדלפי יצאו ממעבר כרם שלום.

 

בסוף השבוע החל גם לפעול במחנה אמיתי בדרום הרצועה חמ"ל משותף לישראל, מצרים ולפלסטינים על מנת ליצור תיאום בכל הקשור לפריסת הכוחות בציר פילדלפי ויציאת הכוחות הישראליים.

 

אם תחליט מחר ההממשלה להרוס ולפוצץ את 22 בתי הכנסת בגוש קטיף, יחלו בכך בתוך שעות ספורות, כדי שניתן יהיה להתחיל במבצע יציאת הכוחות הצבאיים במהירות. עם יציאת הכוחות יחל צה"ל להפעיל באופן חלקי את מערך "בני קשת" שנועד להגן על יישובי עוטף רצועת עזה מהצד הישראלי. המערך יפעל במלואו רק בעוד חודשים ארוכים, כשתושלם כל מערכת ההגנה והצטיידות של צה"ל באזור.

   

750 חיילים מצרים בפילדלפי

 

בתוך כך החלה מצרים לפרוס את כוחותיה בקו הגבול עם רפיח. מקורות במצרים דווחו כי כ-750 חיילים, אנשי משמר הגבול המצרי, החלו להתפרס סמוך לגבול בין מצרים לרפיח ולאורך כ-14 קילומטר של קו הגבול, זאת בהתאם להסכם שנחתם בשבוע שעבר בין מצרים וישראל. כוחות מצרים יצויידו על פי ההסכם בנשק קל, אולם ברשותם יהיו שני מסוקים ומסר שריוניות, במטרה להפסיק את כל סוגי ההברחה מאיזור הגבול, בעיקר הברחת נשק מסיני אל הרצועה.

 

גורמים מצרים ובהם הנשיא מובארק אמרו כי הם אינם מתחייבים להפסיק כליל את ההברחות באזור, אולם כן התחייבו לעשות ככל שביכולתם כעדי להפסיקן.

 

במקביל לפריסת הכוחות ממשיכה משלחת ביטחונית מצרית ברצועה לפעול בין הפלגים, כדי לשמור על הרגיעה ולוודא עמם כי יופסקו פעולות ההברחה והפעילות במנהרות. בישראל התנו את השלמת הנסיגה מהרצועה בהשלמת פריסת הכוחות המצרים בקו הגבול.


פורסם לראשונה 10/09/2005 12:42

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
שלום. מצטרף למתנגדים
צילום: אורי פורת
צילום: צביקה טישלר
לא מסוגל כיהודי. השר נוה
צילום: צביקה טישלר
צילום: באובאו
לבנת. לא להרס בתי הכנסת
צילום: באובאו
צילום: גיל יוחנן
מופז. חזר בו
צילום: גיל יוחנן
צילום: רוני סופר
בית הכנסת בנצרים. הצבעה בממשלה
צילום: רוני סופר
מומלצים