שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: טיפול בפרוביוטיקה מונע תמותת פגים

פורמולה פרוביוטית, הדומה לזו שביוגורט, הצליחה למנוע תמותת פגים ממחלת ה-NEC התוקפת מאות פגים בישראל מידי שנה. מחקר ישראלי חדש

חוקרים ישראלים מצאו פורמולה פרוביוטית המכילה חיידקים ידידותיים כמו ביוגורט, מסייעת למניעת מחלת מעיים הפוגעת במאות פגים בישראל מידי שנה ועלולה להיות קטלנית. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת הנחשב Journal of Pediatrics. החוקרים סבורים כי החיידקים הידידותיים המיוחדים לתינוקות שבפורמולה הפרוביוטית, מנעו את תמותת הפגים במחקר.

 

אנטרוקוליטיס נקרוטית (NEC) היא מחלת מעיים קשה ורבת סיבוכים, השכיחה בקרב תינוקות שנולדו טרם זמנם, בשל חוסר בשלות של מערכת העיכול. מדובר בנמק בדופן המעיים של הפג, הגורם להרס המעי בדרגות שונות. כתוצאה מהנמק נחלשת דופן המעי, חיידקים חודרים לתוכה ויוצרים כיסי גז קטנים המפריעים לאספקת דם תקינה לדופן המוחלשת. עקב כך, ניזוקה פעילותו הסדירה של המעי.

 

המחלה עשויה להתבטא בבטן תפוחה, יציאות ריריות או דמיות, הקאות וסימני מחלה כלליים. כ-10 אחוז מכלל הפגים השוקלים פחות מ -1,500 גרם לוקים במחלה. על פי ההערכות, מתוך 15 אלף פגים הנולדים מידי שנה בישראל, כמה מאות נפגעים מהמחלה, מתוכם ימותו 20 עד 40 אחוז מהפגים.

 

החיידקים הרעים נגד הטובים

 

בעת הלידה, אוכלוסיית חיידקי המעיים של הילוד סטרילית. מיד לאחר הלידה חשופה מערכת העיכול לחיידקים סביבתיים המתיישבים במעיים. בקרב תינוקות בריאים שנולדו בזמן וניזונים בהנקה, מתפתחים חיידקים "ידידותיים" (בעיקר לקטובצילוס וביפידובקטריה). מנגד, מתיישבים במעיים של פגים חיידקים אלימים הגורמים להתפתחות מחלת המעיים NEC.

 

החוקרים שיערו כי איזון אוכלוסיית חיידקי המעיים של הפגים באמצעות מתן טיפול בפרוביוטיקה יתרום להגנה טבעית ולהפחתה בשיעור המקרים של NEC בקרב תינוקות שנולדו בטרם עת, וכן יפחית את חומרת המחלה.

 

במחקר נכללו 145 תינוקות במשקל לידה נמוך מ-1,500 גרם. התינוקות חולקו בצורה אקראית לקבוצת בדיקה שמנתה 72 תינוקות, שהזנתם היומית כללה תוספת פרוביוטית בשם "ABC Dophilus", ולקבוצת ביקורת של 73 תינוקות, שהזנתם לא כללה את התוספת הפרוביוטית. בין הקבוצות לא היה הבדל בממוצע משקל, בממוצע זמן לידה או בזמן שנדרש להגיע להזנה מלאה.

 

מתוצאות המחקר עלה כי מספר התינוקות שפיתחו אנטרוקוליטיס נקרוטי (NEC) היה 4 אחוז בקרב התינוקות שקיבלו פרוביוטיקה, לעומת 16 אחוז בקבוצת הביקורת. גם אצל פגים שבגופם התפתח NEC, היו הסימפטומים פחות חמורים בקבוצת הפרוביוטיקה. מתוך 15 התינוקות שפיתחו NEC, שלושה תינוקות מתו - כולם היו בקבוצה שלא קיבלה את הפרוביוטיקה.

 

פרופ' קטי המרמן, יוזמת המחקר, אמרה כי לאור תוצאות המחקר ניכרת חשיבות רבה להכללת הפרוביוטיקה למניעת מחלת ה-NEC. "פרוביוטיקה יעילה למניעת תחלואה ותמותה בפגים עם משקל לידה נמוך" אמרה המרמן, "ולמיטב ידיעתנו, הפרוביוטיקה גם בטוחה לשימוש".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
פגים. פרוביוטיקה מצילה חיים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים