שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

סוף השלטון הישראלי בעזה: "יוצאים בראש מורם"

טקס צבאי סימן את קץ הכיבוש הישראלי ברצועת עזה. הטקס התקיים במעמד קציני צה"ל, ובראשם הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ. חלוץ: "מדינת ישראל על צבאה ואזרחיה שילמה מחיר יקר לאורכן של 38 שנות שהייתנו ברצועת עזה. מאות החללים והפצועים הם עדות כי הדרך לא היתה קלה"

"מחר, יום ב' 12.9.2005 תבוא לידי סיום נוכחות צה"ל בת 38 השנים ברצועת עזה". דברים אלו שנשא הערב (יום א') הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, סימנו את הקץ על שלטון ישראל ברצועת עזה ונתנו את האות לתזוזת הכוחות מחוץ לרצועה. אחרון החיילים צפוי לצאת לפנות בוקר. לדברי חלוץ, "אנו יוצאים מהרצועה בראש מורם".

 

לדברי חלוץ, "דגלי הרשות הפלסטינית וארגוני הטרור האחרים שיונפו באתרי ההתיישבות הישראלית לא יצליחו לשנות את האמת. מדינת ישראל על צבאה ואזרחיה שילמה מחיר יקר לאורכן של 38 שנות שהייתנו ברצועת עזה. מאות החללים והפצועים הם עדות כי הדרך לא היתה קלה. לעולם נזכור את הנופלים ונכבד את משפחותיהם. יציאתנו מהרצועה והעברת השליטה לפלסטינים מחייבת אותם לשלוט בכל חוק וסדר, למנוע טרור. זה מבחנם האמיתי. לא נהיה סבלניים לאזלת ידם, לא נבליג על מחדליהם ולא נעבור לסדר היום על מעשי הטרור".

 

חלוץ הוסיף שבהחלטה לעזוב את עזה יש תקווה לעתיד טוב יותר, "המהלך גבה מאיתנו תעצומות נפש גדולות. הכאב והקושי היו רבים אך ההבנה של כל המעורבים במהלך היא זו שאיפשרה את ביצועו בדרך בה בוצע".

  

 צילום וידאו: רויטרס

 

אלוף פיקוד הדרום, דן הראל, אמר: "משימות רבות ליוויתי בחיי וזו ללא ספק הייתה המשימה הקשה מכולן". מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף אביב כוכבי: "דורות של חיילים ומפקדים שירתו ברצועה והיא נצרבה בגופם ובנפשם של רבים מאיתנו". אחרון החיילים צפוי לצאת מהרצועה לפנות בוקר.

 

תת-אלוף כוכבי אמר ש"נצא מכאן יחדיו וננעל את השער. השער שייסגר מאחורינו הוא גם השער שייפתח. אני תקווה שיהיה זה שער של שקט ושלום, שער של תקווה ורצון טוב, שער של שכנות. בעוד חודש ימים יילך כל יהודי באשר הוא לבית הכנסת לתפילת הימים הנוראים. שם יעשה את חשבון הנפש איש איש עם עצמו ועם אלוהיו ויישא את תפילת הנעילה. סוף תקופה, סיום פרק, נעילה. אנחנו יוצאים בראש מורם ובמבט בוטח ובנכונות לבצע כל משימה בעתיד. הרצועה מועברת לשכנינו. זו תחילתה של מציאות חדשה שימים יגידו מה היא צופנת בחובה. זה תחילתו של עידן שלא ידענו כמותו".

 

בסוף הנאומים הושמע ההמנון הלאומי "התקווה", בפעם האחרונה בשטח רצועת עזה. אחריו הורד הדגל והכוחות הנותרים נעו בטנקים ובמשוריינים לעבר ישראל. תנועה זו עשויה להימשך מספר שעות, זאת לאחר שמפקד כל גזרה יעביר את השטח למקבילו הפלסטיני.  


מקפלים את הדגלים (צילום: איי.אף.פי)

 

לטקס באוגדת עזה הגיעו מספר הורים שכולים, בהם עדנה חקאני, שבנה, סרן אביב חקאני, נפל בציר פילדלפי: "הגעתי לפה, כי זה רגע היסטורי. לא רק אזרחית אלא במקום הבן שלי, סרן אביב חקאני, שנפל בציר פילדלפי. אני מרגישה שמחה שמהולה בעצב, וגם הרבה חששות. הכל מתערבב לי ביחד. כל מה שקורה בימים האחרונים מחזיר אותי אחורה. אני לא אשכח את מה שקרה כאן, את המנהרות בציר פילדלפי. אני לא יודעת מה יהיה בעתיד, אני רק יודעת שחובה עלי להיות כאן, ברגע הזה".

 

גדוד שמשון של צה"ל, שהוצב בשנים האחרונות בנצרים בצפון רצועת עזה ואיבטח את תושבי ההתנחלות, ערך טקס פרידה מהגזרה. הגדוד איבד בשנים האחרונות כמה מחייליו בפיגועי טרור ואמור להתפרס בקרוב כחלק ממערך ההגנה החדש של צה"ל ביישובי עוטף עזה. החטיבה המרכזית ברצועת עזה, שמפקדיה התחלפו אחת לתקופה, קיימה אף היא טקס פרידה. מפקד חטיבת ברק, אלוף-משנה אגאי יחזקאל, פיקד על מבצע הפינוי בכפר דרום בבית הכנסת. את טקס הפרידה מרצועת עזה בחרו לקיים בכפר דרום.

  

שלושת החיילים שנבחרו לקפל את דגל אוגדת עזה היו שני נגדים וקצין, מוותיקי אוגדת עזה, רב-סרן מאיר פרץ, קצין הלוגיסטיקה של האוגדה, רב-נגד אליק יהודה, נגד התחזוקה של האוגדה ורב-נגד סמי אבוטבול, קצין החימוש של האוגדה. השלושה קיפלו את הדגל כשעיניהם דומעות "זה היה רגע קשה, הלב בוכה", סיפר רב-נגד אבוטבול. גם עבור רב-נגד יהודה היה זה רגע לא פשוט: "משנת 82' אני בעזה. עברתי פה הכל, ועכשיו אני מקפל את הדגל. התחושה כבדה ולא קלה". גם הקצין שבחבורה, רס"ן פרץ, מתקשה לדבר: "זו חוויה לא קלה". גם קצינים בכירים בגזרה החלו להצטלם לאחר שנגמר הטקס, לאלבום התמונות הפרטי שלהם.

 

בצה"ל נערכים ליציאה בצורה זהירה עד שייצא אחרון החיילים. "בעזה כמו בעזה, הכל יכול לקרות. אין שאננות", אמרו גורמים צבאיים. בצהריים אירעה תקרית אש בודדה ברצועת עזה, כאשר פלסטינים ירו לעבר כוח צה"ל שנע בגדר המערכת המקיפה את יישובי גוש קטיף סמוך לישוב המפונה עצמונה. באירוע הזה לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. עם זאת, בצה"ל לא פוסלים כי גם בשעות הקרובות, במהלך היציאה, עשויים פלסטינים לפתוח באש לעבר הכוחות.

 

אחת הערכות בצה"ל היא שעם יציאת הכוחות, יזרום המון פלסטיני לשטחים המפונים, במטרה לתפוס אותם, דבר שעלול לעכב ולפגוע ביציאת צה"ל אם ייחסמו צירים, וגם לכך צה"ל נערך בתיאום עם הפלסטינים.


מניפים את הדגל הפלסטיני ליד נווה דקלים (צילום: איי.אף.פי) 

 

מקורות צבאיים מסרו שעד כה פרסו המצרים כ-100 אנשי משמר הגבול בצד המצרי של ציר פילדלפי. כוחות צה"ל נמצאים בקשר עם הכוח הרב-לאומי, הנמצא בגבול, ועוקבים אחר הפריסה. פריסת המצרים לאורך ציר פילדלפי צפויה להימשך עד יום חמישי, אז ייפתח במצרים חמ"ל שיעמוד בקשר רציף עם החמ"ל הישראלי המקביל שהוקם סמוך למעבר כרם שלום.

 

בצהריים אישרה הממשלה להותיר 19 בתי כנסת בגוש קטיף ברוב של 14 נגד 2 שרים (פינס ורמון), השרה איציק נמנעה. ברשות הפלסטינית זעמו על ההחלטה ואמרו שישראל "טומנת פח" לפלסטינים.

 

השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית ומחזיק תיק ההתנתקות, מומחד דחלאן, אמר לעיתונאים בעזה כי מבחינת הרשות, בתי הכנסת הם כמו שאר הבניינים בהתנחלויות. דחלאן לא אמר במפורש שהרשות תהרוס את בתי הכנסת, אולם מקורביו ציינו שהרשות לא תסכים שישראל תכפה עליה נוכחות שלהם בשטחי ההתנחלויות. לדבריו, "ישראל הופכת את עזה לכלא גדול ומגדרת אותה עם החלטתה לסגור את מעבר רפיח לשישה חודשים. אנו דוחים זאת בתוקף".


פורסם לראשונה 11/09/2005 17:13

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
חלוץ נפרד בהצדעה
צילום: ערוץ 2
צילום: ערוץ 2
הטקס באוגדה
צילום: ערוץ 2
צילום: איי פי
חיילים עוזבים את כפר דרום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בית הכנסת בנווה דקלים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חיילים יוצאים מנווה דקלים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שוטרים פלסטינים בדרכם מרפיח לעזה
צילום: איי פי
מומלצים