שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

שלום לאנאן: שהפלסטינים ישמרו על בתי הכנסת

לאחר שהממשלה קבעה שבתי הכנסת ברצועת עזה יישארו על כנם, טילפן שר החוץ, סילבן שלום, למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן וביקש שיפעיל את השפעתו על הפלסטינים כדי שאלו ישמרו על המבנים

שר החוץ, סילבן שלום, שוחח הערב (יום א') עם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, ועדכן אותו בהחלטת הממשלה לא להרוס את בתי הכנסת, החלטה הנובעת לדבריו, מ"מניעים דתיים ומוסריים". הוא ביקש מאנאן לפעול כדי שהפלסטינים ימנעו את חילול בתי הכנסת. אנאן הבטיח שיתקשר ליו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ויבקש ממנו לקחת אחריות על בתי הכנסת.

 

שלום אמר שהאחריות על השטח עוברת לידי הפלסטינים ובכלל זה האחריות על המבנים ששימשו כבתי כנסת. בשיחתו עם המזכ"ל ביקש ממנו שלום להפעיל את השפעתו אל מול הקהיליה הבינלאומית והרשות הפלסטינית כדי להבטיח שבתי כנסת אלו לא ייפגעו.

 

בשיחתם הזכירו השניים את החלטת האו"ם משנת 2001, המחייבת כל מי ששולט בשטח לשמור על המקומות הקדושים בתחומו. מזכ"ל האו"ם הבטיח שיפעל בעניין ואמר כי ישוחח עם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ממנו יבקש לקחת אחריות ולפעול בהתאם.

 

בצהריים אישרה הממשלה להותיר 19 בתי כנסת בגוש קטיף ברוב של 14 נגד 2 שרים (פינס ורמון), השרה איציק נמנעה. ברשות הפלסטינית זעמו על ההחלטה ואמרו שישראל "טומנת פח" לפלסטינים.

 

שלום התחייב בישיבת הממשלה שאם יקבלו את ההחלטה שלא יהרסו את בתי הכנסת, יפנה לגורמים בנלאומים ויבקש את סיועם בעניין. הוא הסביר כי בשעה שיהודים ברחבי העולם נלחמים על מנת שלא ייפגע מעמדם של בתי כנסת - הריסתם עלולה ליצור תקדים מסוכן, שצריך למנוע גם במחיר סכנה של חילולם.

 

השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית ומחזיק תיק ההתנתקות, מומחד דחלאן, אמר לעיתונאים בעזה כי מבחינת הרשות, בתי הכנסת הם כמו שאר הבניינים בהתנחלויות. דחלאן לא אמר במפורש שהרשות תהרוס את בתי הכנסת, אולם מקורביו ציינו שהרשות לא תסכים שישראל תכפה עליה נוכחות שלהם בשטחי ההתנחלויות. לדבריו, "ישראל הופכת את עזה לכלא גדול ומגדרת אותה עם החלטתה לסגור את מעבר רפיח לשישה חודשים. אנו דוחים זאת בתוקף".

 

"על הרשות ליטול את האחריות ולנהוג על פי נורמות בינלאומיות"

 

גורמים מדינים אמרו היום לאחר החלטת הממשלה: "יש הכרה גוברת בקרב הקהילה הבינלאומית בדבר סיום האחריות הישראלית ברצועה, וכעת על הרשות הפלסטינית ליטול את האחריות ולנהוג על פי הנורמות הבינלאומיות המחייבות אותם". בהתייחסם לאפשרות המוחשית שבתי הכנסת יחוללו אמרו אותם גורמים: "לא מדובר כבר בקרב על תודעה ועל הסברה, זהו עניין דתי- מוסרי, שמעבר למאבק הסברתי".

 

גורמים מדיניים אחרים אמרו: "בקרב ההסברה של ההתנתקות אנחנו ניצחנו. המסר המרכזי שביקשנו להנחיל הוא שהכדור במגרש הפלסטיני, ועכשיו תורם. כעת רואים בהם אחראים. ברור שאם יחוללו בתי הכנסת זה יגרע נקודות מהפלסטינים, הם יתפסו כברברים, וימחיש את חוסר יכולת לשלוט. אך אם מסתכלים על כך שכולנו בסירה אחת, הרי שההחלטה הצינית להפקיר את בתי הכנסת, היא אקט שיכול להגביר את השנאה משני הצדדים, ומכך אף אחד לא ירוויח נקודות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סילבן שלום
צילום: רויטרס
קופי אנאן
צילום: רויטרס
מומלצים