שתף קטע נבחר

"לעזה יש פוטנציאל, אם הרשות תשליט סדר"

מנהל הבנק העולמי בשטחים, נייג'יל רוברטס, הסביר כי "בעזה טמון פוטנציאל כלכלי אדיר", אך רק אם ישראל תאפשר מעבר סחורות מהרצועה, ורק אם הפלסטינים יצליחו להשליט סדר, הוא יוכל לשאת פרי

"לעזה קיים פוטנציאל כלכלי אדיר, אך הוא יתממש רק אם ישראל תפתח את המעברים מהרצועה, והפלסטינים ישליטו חוק וסדר". כך הסביר היום (ג') מנהל הבנק העולמי בשטחים, נייג'יל רוברטס. לדבריו, משקיעים יגיעו "רק בתנאי שידעו שהם יכולים להוציא את הסחורה".

 

רוברטס הוסיף, כי על הרשות לשווק גם תיירות, "אך ברור שתיירים יגיעו רק אם ירגישו בטוח להגיע".

 

 

רוברטס הסביר מהם הצרכים המיידים שיאפשרו לרצועה להעמד על רגליה מבחינה כלכלית: "ברצועה יש צורך דחוף בבתים. עקב העובדה שכל כך הרבה בתים נהרסו ונפגעו, וגם עקב התרחבות האוכלוסיה. אבל הדבר החשוב מכל הוא יצירת מקומות עבודה.

 

"בטווח הקרוב ניתן להסתמך על כספי תורמים, מאחר שלרשות אין כל יכולת להשקיע כסף ביצירת מקומות עבודה. כרגע נעשה מאמץ מרוכז של קהילת התורמים והרשות ליצירת תוכנית. וולפנזון, שליח הקרווטט לישום ההתנתקות משחק תפקיד מרכזי בכך".

 

רוברטס הסביר, כי "לשם יצירת מקומות עבודה צריך השקעות פרטיות. אם רוצים להביא את הסקטור הפרטי לעזה, צריכים לקרות שני דברים: דבר הגבולות צריכים להיות פתוחים, והרשות צריכה להשליט חוק וסדר".

 

רוברטס פירט: נכון לעכשיו הסחר מוגבל משמעותית על ידי ישראל מסיבות ביטחון. כדי לראות את עזה שורדת כלכלית היא חייבת לייצא. כרגע יש פוטנציאל אדיר לייצוא כלכלי, אבל הבעיה העיקרית היא להוציא את הסחורה, ולהוציאה בזמן כדי שלא תתקלקל. המעבר של הסחורות חייב להיות יותר חופשי. אם לפני פרוץ האינתיפאדה ב-1999 יצאו 300 משאיות ומכולות מעזה בכל יום של ייצוא, היום אנחנו מדברים על משהו שנע בין 35-50 ליום בלבד.  

 

בנוסף, יש להרחיב את מגוון המוצרים המיוצאים לישראל, לגדה ולשאר העולם. למשל, תיירות מהווה גם היא מרכיב חשוב. באופן ברור תיירות לעזה תגיע רק אם נושא החוק והסדר ישתפר. אם תיירים לא ירגישו בטוחים הם לא יגיעו".

 

רוברטס נדרש להקבלה בין מודל סינגפור לעזה, אך הוא לא מיהר להאחז בדימוי. "מה שאני יכול לומר הוא, שהמפתח נמצא בפוליטיקה הפנימית וביחסים עם ישראל. אם אלה ייפתרו אז עזה יכולה לצמוח באופן אדיר. יש לה יתרונות אדירים: המיקום, היחסים הכלכליים עם ישראל שיישארו חשובים מאוד לעתיד, אוכלוסיה יצרנית וגישה לסיוע בנלאומי. השאלה היא איך מנצלים זאת לרווחים ממשים. להיות כמו סינגפור? זה נשמע פנטסטי. אם הנסיבות הדרושות יווצרו - הכל אפשרי".

 

ביחס לתכנון בשטח שישראל פינתה, אמר: "יש לדון באופן ניצול השטח עם המפלגות השונות.

אינך יכול לרצות את כולם, זה בלתי אפשרי. מה שניתן הוא לנסות לספק כמה שיותר אנשים ולשמוע את צרכיהם".

 

רוברטס נמנע מלהתייחס לסוגיה הרגישה של פתרון בעיית הפליטים במסגרת של יישובם במקומות מהם ישראל יצאה: "רוב הפליטים בעזה הם עניים. אני חושב שהנושא שהרשות צריכה לטפל בו כרגע הוא בעיית העוני בעזה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוברטס. לרשות אין כסף
צילום: איי פי
מעבר לרצועה. האם ייפתח?
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ייצוא סחורות. ירידה ניכרת (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים