שתף קטע נבחר

בוטלו הסנקציות על מתנחלים שלא התפנו בזמן

ועדת הכספים של הכנסת סיפקה אישור אחרון לביטול הסנקציות הקבועות בחוק פינוי-פיצוי למאחרים להתפנות מרצועת עזה ומצפון השומרון. גם מי שלא התפנה עד 17 באוגוסט יהיה זכאי למענק וותק, מענק על מס רכוש, הלוואה לאלו שעוברים לנגב ולגליל והוצאות הובלה. בשינוי תקפו את ההחלטה ובימין ברכו עליה

ועדת הכספים ביטלה הבוקר (יום ג') את הסנקציות שהוטלו על מתנחלים שלא התפנו בזמן במסגרת תוכנית ההתנתקות. הסנקציות נקבעו בזמנו בחוק "פינוי-פיצוי". בבג"ץ עדיין תלויה עתירה בנושא, שהגישו נציגי המתנחלים נגד הקטנת הפיצוי למאחרים להתפנות.

  

הוועדה אישרה תקנות הקובעות שוועדה מיוחדת תאפשר את העברת המענקים גם למתנחלים שהפרו את החוק ולא יצאו במועד שנקבע, 17 באוגוסט. המענקים שהוחזרו למתנחלים שלא פונו מרצון הם: מענק וותק, מענק על מס רכוש, הלוואה לאלו שעוברים לנגב ולגליל והוצאות הובלה.

 

המדינה הקימה ועדה מיוחדת, שבין חבריה ראש מנהלת ההתנתקות, יונתן בשיא, נציג היועץ המשפטי לממשלה, נציג משרד האוצר ונציג ציבור שמונה על פי דרישת המתנחלים. תפקידה של הוועדה: לבחון את המקרים יוצאי הדופן בהם לא יינתן מענק לתושבי גוש קטיף וצפון השומרון שהפרו את החוק ולא יצאו בזמן מבתיהם.

 

עו"ד יהושע שופמן, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הסביר: "לאור העובדה שרובם המכריע של המתיישבים התפנו ללא כל שימוש בכוח, מציעה המדינה שכל התושבים יקבלו המענקים כפי שנקבעו בחוק. זאת למעט מענק ההובלה, שכן מרבית התושבים שהתפנו לאחר תאריך היעד השתשמו בצה"ל להעברת חפציהם".

 

שופמן הוסיף: " נודיע לבית המשפט העליון שהותקנו תקנות חדשות וכל משפחה תוכל לקבל את המענק. גם מי שלא יקבל את המענקים מסיבה כלשהי, יוכל לערער על כך בפני בית משפט מחוזי".

 

המדינה תוכל להקשות במתן המענקים על משפחות שנקטו באלימות נגד חיילי צה"ל בעת הפינוי, אולם המשנה ליועץ המשפטי הבהיר: "ככל הידוע לנו יש מקרים בודדים בלבד של תושבים שהשתמשו בכוח נגד החיילים והשוטרים המפנים. עדיין לא ברור אם מדובר בקטינים או בראשי משפחות. אם יגלו מקרים שכאלה תוכל הועדה המיוחדת להחליט על אי מתן המענקים".

 

מברכים ומתנגדים

 

ח"כ צבי הנדל (האיחוד הלאומי) ברך על החלטת ועדת הכספים ואמר: "ועדת הכספים הסירה היום במעט את קלון הכנסת. כדי לא להתבזות בפני בג"ץ, ביטלה הוועדה את ההחלטה שלא להעניק פיצויים למתיישבים שסרבו 'להתפנות מרצון לפני תום 48 השעות'", לדבריו.

 

מנגד טען ח"כ רוני בריזון (שינוי): "מה שנעשה פה היום הוא למעשה בזיון של החוק. התקיים דיון מקיף בוועדה לפני הפינוי, ודנו איך גורמים לכך שתתנהל עזיבה מסודרת ללא עימות עם צה"ל. אז הוחלט להטיל סנקציות, ועובדה היא ש-1,000 משפחות עזבו בזמן וכיבדו את החוק לעומת 500 שלא. הוועדה אישרה תקנות כדי לעקוף את החוק".

 

ח"כ ניסן סלומיאנסקי (מפד"ל) הסביר: "נכון הוא שוועדת הכספים הטילה סנקציות כדי לזרז את האנשים לצאת, אבל באותה נשימה הכנסת השאירה גם פתח מילוט בדמות ועדת חריגים שרשאית לבטל את הסנקציות. תיקנו את מה שדרש תיקון לאור העובדה שהמתפנים התנהגו למופת ועשינו זאת באופן מסודר כדי שלא להלחיץ את המשפחות שפונו".

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, הציג לפני כשבוע בפני ועדת השרים לענייני התנתקות את התקנות המיוחדות שיאפשרו מתן פיצוי מלא גם למי שיצא באיחור מהרצועה אחרי תחילת יישום התוכנית. שרון היה מעוניין לאפשר את מתן הפיצוי גם למאחרים לצאת, וביקש מהשרים לאשר זאת. ההחלטה היתה טעונה גם אישור של ועדת הכספים, אישור שניתן היום. 

 

שרת המשפטים, ציפי לבני, היא שעומדת מאחורי היוזמה למהלך, וגורמים במשרדה הבהירו בעבר כי "המטרה היא לא להתעמר באנשים שנשארו בבתיהם עד לרגע האחרון מתוך אמונה שהפינוי לא יתבצע. עם זאת הכוונה היא לא להיטיב עם כאלה שנשארו בגוש או בצפון השומרון כדי להפר את הסדר או ליצור פרובוקציות. ההחלטה נובעת מהליך הפינוי הלא אלים שהתבצע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
ועדת הכספים. החזרת הפיצויים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי פי
פינוי בכוח. הסנקציות בוטלו
צילום: איי פי
בריזון. ביזיון של החוק
מומלצים