שתף קטע נבחר

יוזמה בצה"ל: גיוס עבריינים צעירים

בעקבות הכרסום בשיעורי הגיוס ובמטרה להרחיב את מעגל המתגייסים הכללי לצה"ל, מוביל ראש אגף כח אדם, האלוף אלעזר שטרן, מהלך בו יעלה מספר המתגייסים שעברו עבירות לפני השירות. קצין משטרה צבאית ראשי, מיקי בראל, נשמע חצוי: "מעבר לדאגה לאותם חריגים, יש לי אחריות לחיילים הנורמטיבים המשרתים בצה"ל"

צה"ל נותן הזדמנות שניה. ראש אגף כוח אדם בצה"ל, האלוף אלעזר שטרן, ערך לאחרונה דיון בו ביקש לבדוק את האפשרות להרחיב את מספר החיילים והחיילות שמתגייסים לצה"ל, אשר נושאים רישום פלילי על עבירות שביצעו טרם גיוסם.

 

באחרונה סיפר האלוף שטרן על שחיקה שקיימת בשיעור הגיוס לצה"ל - בין אם מדובר בצעירות שמצהירות על היותן דתיות במידה זו או אחרת, ובין אם מדובר בצעירים המתחמקים משירות על ידי הוצאת אישורים רפואיים שונים. הרצון להרחיב את מעגל המתגייסים לצה"ל נמצא בראש סדר העדיפויות, ובתוך כך גם הרצון להעלות את שיעור המתגייסים בעלי העבר הפלילי.

 

מבדיקת ynet עולה כי בקרב אוכלוסייה זו חלה שחיקה בשיעור המסיימים שירות צבאי מלא, וגם בצה"ל לא כולם נלהבים מהרעיון. "כשם שצריך לסייע לצעיר שביצע עבירה ורוצה להתגייס לצה"ל, כך צריך לוודא שהוא לא יגרור בעת שירותו חיילים אחרים לבצע עבירות", רמז קצין משטרה צבאית ראשי, תת-אלוף מיקי בראל, לגבי עמדתו בעניין.

 

צה"ל מגייס כבר מספר שנים לשורותיו צעירים שעברו עבירות שונות לפני השירות הצבאי וכל מקרה כזה נבחן לגופו, על פי קריטריונים שנקבעים במינהל הגיוס. בשנתון האחרון עמד אחוז המתגייסים בעלי הרישום הפלילי על 4.8 ואחוז המתגייסות על 0.5. צעירים אלה, בעלי העבר הפלילי, היו מעורבים במגוון עבירות - חלקן פעוטות, שאירעו בגילאים צעירים - ולכן בצה"ל, כחלק מרעיון צבא העם, מעוניינים לשלב אותם, לעתים אף בתפקידים יוקרתיים ולסייע להם לחזור למסלול.


 


 

למרות הרצון הטוב, מהנתונים שהצטברו במהלך השנים באגף כוח אדם נראה כי לא מעט צעירים וצעירות שהתגייסו כשברשותם רישום פלילי, אינם מצליחים לשרוד שירות מלא. בין השנים 2000-2002 עמד שיעור החיילים בעלי עבר פלילי שסיימו שירות מלא של שלוש שנים, על 70-78 אחוזים. ב–2004, לעומת זאת, צנחו האחוזים ל-65.55 בלבד. בקרב החיילות בעלות העבר הפלילי המצב אף מדאיג הרבה יותר. בין השנים 2001-2003 הצליחו כ–56 אחוז מהבנות לעבור שירות של שנתיים אך אשתקד צנח שיעורן ל-48 אחוזים.

 

גורמים באגף כוח אדם העוסקים בתחום מודים כי לא מעט מהחיילים שנחקרים במצ"ח בעבירות שונות היו מעורבים גם בטרם גיוסם בעבירות פליליות.

 

"מעבר לדאגה לחריגים, יש אחריות לחיילים הנורמטיבים"

 

קצין המשטרה הצבאית הראשי, תת-אלוף מיקי בראל, המסיים בימים אלה את שירותו בצה"ל, התייחס לנושא בראיון שהעניק ל-ynet. בראל אמנם ביקש לא לחשוף את עמדתו בנושא, אך מדבריו עולה כי לא היה נוקט במדיניות גורפת אלא נוקט מישנה זהירות בכל הקשור לשילוב מתגייסים בעלי עבר פלילי.

 

"יש קריטריונים לגיוס של אוכלוסייה זו", אומר בראל. "את דעתי בקשר להרחבת שער הכניסה אמרתי בכל הפורומים שהתבקשתי. אני אומר שאנחנו צריכים לנקוט בזהירות, לבדוק כל מקרה לגופו של עניין. מעבר לדאגה לאותם חריגים שייכנסו לצבא, יש לי כקצין אחריות לאלה הנורמטיבים המשרתים בצה"ל. כשם שאני רוצה לעזור למישהו שעישן סמים וטעה בעבר, וכעת הוא רוצה להכנס לצבא, אני צריך לוודא שהוא לא יגרור מישהו שמעולם לא התנסה בסמים ויביא אותו לעשן. זה לא אומר שלא צריך לבחון כל מקרה לגופו. אני לא בעד קיצוניות לשום צד".

 

הקמצ"ר הודה כי יש התאמה בין חיילים הנחקרים במצ"ח לבין כאלה שסוחבים איתם רישום פלילי באזרחות. "אמנם לא כל אחד שיש לו רישום פלילי באזרחות הולך לפגוע בצה"ל, אבל לדעתי צריך לבדוק כל מקרה במשורה, בזהירות רבה ולשקול שיקולים של עלות ותועלת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש אגף כח אדם, האלוף אלעזר שטרן
צילום: ירון ברנר
צילום: דובר צה"ל
קצין משטרה צבאית ראשי, מיקי בראל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים