שתף קטע נבחר

רזות ואופנתיות

הפרופיל הצר של טלוויזיות הפלזמה ושל צגי הגביש הנוזלי (LCD) שבה את לב הציבור, אך מחירן עדיין גבוה. טכנולוגיה חדשה מציעה חלופות זולות ואופנתיות

הפרופיל הצר של טלוויזיות הפלזמה ושל צגי הגביש הנוזלי (LCD) שבה את לב הציבור, אבל המכשירים האלה עדיין יקרים הרבה יותר ממקלטי שפופרת הקרן הקתודית (CRT) הרגילים, שחלשו על השוק במשך זמן כה רב. ועם זאת, זוהרם של מקלטי CRT הועם במידה כלשהי, והיצרנים ממהרים לבנות מרקעי שפופרת הרבה יותר דקים.

 

כמה יצרנים חשפו דגמי אבטיפוס של מקלטי טלוויזיה דקים, שאולי יגיעו לשוק האמריקני כבר בחודשים הקרובים. עומקו של מרקע 30 אינץ' (באלכסון) יהיה כ- 40 ס"מ, במקום 60 ס"מ, ומחירו יהיה גבוה במקצת.

 

אמנם גם זה עבה יותר ממסכי פלזמה או מצגי LCD בגודל דומה שעוביים כ-20 ס"מ, אבל הטלוויזיה הדקה "תחסוך הרבה מקום ותמשיך לשמור על איכות התמונה הגבוהה שלה ועל מחירה הזול יותר," אומר אישטוון גורוג, מנכ"ל המרכז למו"פ של תומסון/RCA בלנקסטר שבפנסילבניה.

 

הטלוויזיות הדקות, שיצאו מן המעבדות בקרוב, יקלטו את האותות האנלוגיים הרגילים של השידורים האלחוטיים ושל הטלוויזיה בכבלים, וייתכן שגם יציעו מקלטים לשידורי טלוויזיה דיגיטליים המכונים גם טלוויזיה בהפרדה גבוהה (HDTV). יהיה אפשר לרכוש גם מקלטים בעלי מרקעים שטוחים, במקום המרקעים הקמורים הרגילים של CRT.

 

זווית רחבה

 

השפופרת הקצרה יותר מחייבת את שלוש אלומות האלקטרונים הסורקות את המרקע מצד לצד לכסות זווית רחבה יותר. מתיחה זו מעוותת את הארת הפיקסלים הזרחניים שמצפים את המרקע ופולטים את האור המגיע לעיני הצופים. כדי לשמור על המיקוד הנכון של האלומות, "אקדח" האלקטרונים חייב לשנות ללא הרף את צורת החתך של כל אלומה.

 

בה בעת, מגנטים צריכים לכוון כל אלומה באופן שונה. האלקטרוניקה המפקחת על התעלולים האלה זקוקה לאלגוריתמים חדשים ומתוחכמים ולמעבדים מהירים יותר, אומר לנסלוט ברייתווייט, יועץ בחברת האלקטרוניקה סמסונג-אמריקה מרידג'פילד פארק שבניו ג'רזי.

 

מקובל על יצרני הטלוויזיות שמקלטי CRT - רגילים או דקים - נעשים גדולים או כבדים מדי מעל גודל אלכסוני של 36 אינץ'. אבל ייתכן שמקלטי CRT ימשיכו לשלוט בשוק שמתחת לגבול הזה המקיף את רוב שוק הטלוויזיות. חברות תומסון ופיליפס מפתחות מקלטי CRT דיגיטליים שיוכלו לסרוק את המרקע אנכית, מלמעלה למטה, במקום אופקית, דבר שיוכל להקטין את עומקו של מקלט 30 אינץ' עד כדי 35 ס"מ, או אפילו 30 ס"מ.

 

מעניין לדעת...

 

סוד החריצים: שלושת הפסים הזרחניים הסמוכים מאוד זה לזה בצדו הפנימי של מרקע CRT אינם עולים ברוחבם על מילימטר אחד, במשותף. מסכת מתכת דקה קבועה כסנטימטר ומשהו מאחורי המרקע, ובה חריצים שרוחבם הוא כרבע מקוטר הפיקסל. שלוש אלומות האלקטרונים, שכל אחת מהן עולה ברוחבה על מילימטר אחד, מגיעות לכל חור בזוויות שונות במקצת זו מזו. מכיוון שהאלומות גדולות מן החורים, רק חלק מן האלקטרונים שלהם עוברים הלאה.

 

בעיית קו הרוחב: השדה המגנטי של כדור הארץ משנה במקצת את מסלול אלומות האלקטרונים של מקלט CRT. השדה חזק ביותר בקטבים, חלש בקו המשווה, וקוטביותו מתהפכת בין חצי הכדור הצפוני והדרומי. מקלט שנבנה ליפן לא יציג את הצבעים כהלכה באקוודור או באוסטרליה. היצרנים נאלצים להוסיף מגנטים, טבעות ממוגנטות, סלילים או מגנים, ולכייל אותם לקו הרוחב המקורב של היעד. בטלוויזיה דיגיטלית, אפשר לתכנת מראש את התיקונים באלקטרוניקה המפקחת על המגנטים.

 

לחץ זכוכית: בתהליך ייצור ה-CRT, יוצרים ריק (ואקום) בשפופרת כדי שהקתודה - מקור האלקטרונים - תהיה בעלת אורך חיים רב יותר, ואלומת האלקטרונים תוכל לזרום באין מפריע. טלוויזיה דקה מעוצבת בצורה הדומה לקערה יותר מאשר לחרוט. הזכוכית מאחור צריכה להיות עבה יותר בהשוואה ל-CRT רגיל, כדי שהלחץ האטמוספרי לא ירסק אותה בגלל הריק שבפנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים